Perubatan Herba dan Alternatif

4 Khasiat Cordyceps Militaris, Cendawan yang Berkesan untuk Kesihatan, Terutama untuk Pernafasan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Cendawan Cordyceps adalah salah satu jenis cendawan yang mempunyai banyak khasiat. Mungkin ada di antara anda yang tidak pernah mendengar tentang cendawan ini. Namun, dalam perubatan rakyat, cendawan ini telah lama digunakan. Terdapat kira-kira 400 spesies cendawan cordyceps dan kebanyakannya berasal dari Bhutan, China, Korea, Nepal, Thailand, dan Vietnam. Salah satu jenis yang paling biasa digunakan adalah cordyceps militaris. Selain dikonsumsi secara langsung, cordyceps diproses menjadi ekstrak dan boleh didapati dalam makanan tambahan. Lalu, apa faedah yang ditawarkan oleh cendawan ini?

Kelebihan cendawan militaris Cordyceps yang mesti anda ketahui

Dari 400 spesies cordyceps, dua daripadanya menjadi fokus utama sejumlah kajian. Mereka masing-masing adalah Cordyceps sinesis dan Cordyceps militaris.

Secara amnya, cordyceps militaris digunakan secara meluas oleh banyak orang kerana ia mempunyai harga yang lebih berpatutan tetapi tetap mempunyai faedah dan kualiti yang sama.

Selain itu, berikut adalah beberapa kelebihan cordyceps yang mungkin anda perlukan untuk menjaga kesihatan:

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan atau daya tahan badan

Seperti disebutkan sebelumnya, cordyceps dapat membantu melindungi anda dari penyakit yang berkaitan dengan sistem kekebalan tubuh. Selain itu, berdasarkan tinjauan ilmiah pada tahun 2017, cendawan ini juga bermanfaat untuk sistem kekebalan tubuh kerana dapat digunakan untuk meningkatkan keberkesanan rawatan penyakit, seperti arthritis, HIV, dan penyakit Crohn.

Kajian lain pada tahun 2015 juga mendapati bahawa cordyceps militaris dapat meningkatkan mekanisme perlindungan tubuh terhadap patogen (sel yang dijangkiti virus atau bakteria) dan toksin secara berkesan. Selain itu, kajian ini mendapati bahawa cendawan ini selamat untuk dimakan.

2. Tolongmeningkat metabolisme semasa melakukan aktiviti fizikal

Penyelidikan yang dilakukan di Kolej Perubatan Xinxiang mendapati bahawa cordyceps dapat meningkatkan pengeluaran molekul adenosin trifosfat (ATP) dalam badan yang penting untuk menyalurkan tenaga ke seluruh otot. Apabila otot anda mendapat tenaga yang mereka perlukan semasa anda bekerja, daya tahan anda dapat meningkat semasa anda bergerak.

Apabila penghasilan molekul ATP meningkat, tubuh lebih efektif menggunakan oksigen, terutama semasa melakukan aktiviti fizikal, seperti ketika bersenam.

3. Cendawan Cordyceps militaris boleh digunakan untuk mengurangkan reaksi keradangan

Oleh kerana asas kulat Cordyceps militaris adalah protein, penyelidikan menunjukkan ketika cordyceps memasuki sel-sel tubuh, protein yang meningkatkan reaksi keradangan dalam tubuh akan menurun. Walau bagaimanapun, kesan anti-radang cendawan masih perlu dikaji lebih lanjut.

Satu lagi kajian yang meneliti kelebihan cordyceps sebagai antioksidan mendapati bahawa cendawan ini dapat merawat penyakit yang berkaitan dengan imuniti dengan berkesan. Kesan terapeutik cendawan Cordyceps juga dapat menekan penyakit dan alahan autoimun.

4. Mengurangkan risiko penyakit saluran pernafasan

Satu kajian mendapati bahawa ekstrak dari cordyceps militaris dan salah satu ramuannya, iaitu cordycepin, dapat meningkatkan penghidratan serta memudahkan pembersihan lendir di permukaan saluran pernafasan. Ini kemudian boleh mempengaruhi pencegahan pelbagai penyakit saluran pernafasan, seperti asma dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (menyebabkan orang yang sukar bernafas).

Di samping itu, beberapa kajian mendapati bahawa cendawan ini bahkan dapat menghambat pertumbuhan beberapa jenis sel barah, termasuk barah paru-paru.

Mungkin tidak ramai yang menganggap cendawan ini sebagai makanan tambahan untuk menolong kesihatan. Namun, dengan kelebihan yang diberikan oleh jamur cordyceps, makanan tambahan yang mengandungi ekstrak cendawan ini harus dimasukkan dalam salah satu pilihan makanan tambahan sebagai sumber antioksidan.

Selain itu, cendawan ini dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh atau sistem imun, dan melindungi terhadap masalah kesihatan pada saluran pernafasan, seperti penyakit paru-paru. Cendawan Cordyceps militaris boleh menjadi alternatif yang selamat untuk perubatan herba atau penjagaan kesihatan.