Kesihatan Warga Emas

Gimnastik Warga Tua, Latihan untuk Meningkatkan Kecergasan di Usia Tua

Pelbagai aktiviti untuk warga tua atau warga tua terbukti dapat membantu meningkatkan kesihatan fizikal dan mental mereka. Sejajar dengan ini, orang tua yang aktif pada amnya mempunyai risiko penyakit kronik yang lebih rendah dan pelbagai gangguan mental yang sering terjadi pada orang tua. Mengenai pelbagai jenis aktiviti untuk orang tua, gimnastik adalah salah satu pilihan.

Secara amnya, gimnastik adalah pilihan yang tepat kerana bentuk aktiviti yang dilakukan agak ringan dan sesuai dengan keadaan orang tua itu sendiri. Namun, adakah anda tahu apa itu gerakan gimnastik warga tua? Lalu, apa faedah latihan orang tua ini?

Manfaat senaman warga tua untuk kesihatan

Pada dasarnya, gimnastik warga tua adalah rangkaian pergerakan atau latihan fizikal yang dilakukan oleh orang tua untuk meningkatkan kemampuan fungsinya. Jenis aktiviti ini mempunyai pergerakan teratur, terarah, dan terancang, yang disesuaikan dengan pelbagai perubahan tubuh pada orang tua.

Umumnya, gimnastik untuk warga tua mempunyai pergerakan dan kelajuan yang lebih perlahan daripada senaman aerobik. Namun, seperti senamrobik, latihan ini juga biasanya dilakukan secara berkumpulan untuk menemani muzik tertentu. Ini dilakukan untuk mewujudkan suasana yang ceria, sehingga dapat menjadi alat untuk menghilangkan keletihan dan keletihan yang cenderung terjadi pada golongan usia ini.

Bagi sukan warga tua pada umumnya, latihan ini juga membawa pelbagai faedah. Latihan ini dikatakan dapat membantu meningkatkan kerja jantung, agar orang tua dapat melancarkan peredaran darah dengan lebih baik. Bukan hanya itu, jenis aktiviti ini juga terbukti dapat membantu menurunkan tekanan darah, sehingga dapat menurunkan risiko hipertensi terhadap penyakit jantung.

Selain itu, senaman secara teratur juga dapat membantu melawan radikal bebas dalam tubuh, sehingga dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Ini adalah salah satu kunci untuk menjadikan tubuh orang tua sihat dan cergas, sehingga mereka dapat menghindari pelbagai penyakit.

Bagi mental, seperti sukan pada umumnya, latihan ini juga dapat membantu meningkatkan mood pada orang tua. Sebabnya, seperti yang dilaporkan oleh Panduan Bantuan, latihan dapat melepaskan endorfin, iaitu hormon pengurangan tekanan, sehingga orang yang melakukannya akan merasa senang.

Selain itu, ada faedah lain untuk orang tua jika anda melakukan senaman ini secara berkala. Faedah ini adalah:

 • Meningkatkan kualiti dan kuantiti tidur.
 • Mengawal kadar gula dalam darah, sehingga dapat mengelakkan diabetes.
 • Membina kekuatan otot dan tulang, sehingga dapat mencegah osteoporosis.
 • Meningkatkan kelenturan badan.
 • Mengekalkan keseimbangan dan koordinasi pergerakan badan.
 • Menambah tenaga.
 • Mengurangkan ketegangan dan kegelisahan.
 • Meningkatkan kebolehan kognitif.
 • Mencegah kemurungan.
 • Meningkatkan hubungan sosial.

//wp.hellosehat.com/health-tools/health-checks/heart-rate-calculator- while-exercise/

Pelbagai pergerakan gimnastik warga tua

Walaupun senaman secara berkumpulan, anda boleh melakukan senaman ini secara bersendirian untuk mendapatkan faedah yang optimum. Namun, pastikan orang tua mesti berada dalam keadaan selesa dan baik ketika melakukannya.

Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda dan tenaga latihan sebelum memulakan aktiviti ini untuk mengetahui keselamatan dan faedahnya untuk orang tua. Berikut adalah beberapa gerakan senaman warga tua yang boleh anda lakukan di rumah.

 • Pergerakan regangan leher

Jenis pergerakan ini boleh menjadi bentuk senaman regangan untuk orang tua. Pergerakan ini dapat membantu meregangkan otot, meningkatkan kelenturan, dan melatih sendi di leher.

Untuk melakukan ini, yang harus anda lakukan ialah memusingkan kepala ke kanan dan kiri, menurunkan dan mengangkat kepala, dan memiringkan kepala ke kanan dan kiri. Setiap pergerakan kepala dilakukan sebanyak 8 kali.

Selain itu, anda juga boleh melakukan gerakan memutar leher. Caranya, perlahan-lahan putar kepala ke arah bahu kiri, tahan selama 5 saat, kemudian kembali ke posisi awal. Lakukan perkara yang sama ke bahu kanan. Pergerakan ini dapat dilakukan dalam tiga pusingan di setiap sisi.

 • Lengan terangkat

Pergerakan gimnastik ini dapat membantu meningkatkan kekuatan bahu dan lengan orang tua. Anda boleh melakukan gerakan seperti ini dalam keadaan duduk atau berdiri, sambil menjaga kaki anda tegak di atas lantai.

Untuk mempraktikkan ini, tarik nafas perlahan-lahan dan kemudian angkat lengan di atas kepala sambil menghembus nafas. Pegang kedudukan selama satu saat, kemudian turunkan lengan semasa anda menyedut lagi. Lakukan ini selama 10-15 kali.

Untuk mendapatkan otot yang lebih kuat, anda boleh melakukan pergerakan ini sambil memegang barbel ringan atau objek lain. Di samping itu, anda juga boleh melakukan cara yang serupa dengan menggerakkan tangan anda lurus di hadapan anda atau meregangkannya ke sisi.

 • Regangan pinggang

Selepas leher dan lengan, otot punggung dan pinggang orang tua juga memerlukan peregangan. Untuk melakukan ini, anda perlu berdiri tegak dengan kaki selebar pinggul dan lengan anda di sisi anda.

Kemudian, condongkan badan anda ke sebelah kanan, tahan selama dua saat dan kembali ke posisi awal. Lakukan perkara yang sama ke sebelah kiri, ulangi tiga kali untuk setiap sisi.

Selain memiringkan badan, anda juga dapat meregangkan otot pinggang dengan memutar pinggang. Anda hanya memutar pinggang ke kanan dan tahan selama kira-kira 5 saat, kemudian kembali ke kedudukan semula. Lakukan perkara yang sama dengan memusingkan pinggang ke sebelah kiri anda.

 • Berdiri dengan sebelah kaki

Selain melakukan regangan, latihan ini juga dapat menjadi latihan keseimbangan untuk orang tua. Anda boleh mempraktikkan kaedah ini dengan melakukan gerakan berdiri di sebelah kaki.

Untuk mempraktikkannya, anda hanya perlu berdiri di belakang kerusi atau sesuatu yang kukuh untuk anda pegang. Selepas itu, angkat sebelah kaki sambil memegang objek di hadapan anda. Kemudian tahan kedudukan selama 10 saat.

Lakukan pergerakan yang sama dengan mengangkat kaki di sisi lain. Ulangi 10-15 kali untuk setiap sisi kaki anda.

 • pergerakan berjinjit

Selain mengamalkan keseimbangan kaki, pergerakan ini menguatkan kawasan betis dan pergelangan kaki. Dengan kaki yang kuat, orang tua dapat berjalan dengan lebih mudah dan dapat melakukan aktiviti fizikal yang lain dengan baik.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh melakukan pergerakan jari kaki. Caranya, anda hanya berdiri di belakang kerusi. Berpegang pada kerusi, tarik nafas dan hembuskan nafas sambil perlahan-lahan mengangkat tumit atau berjinjing setinggi yang anda boleh.

Pegang kedudukan ini selama satu saat, kemudian tarik nafas lagi sambil perlahan-lahan menurunkan tumit anda. Ulangi pergerakan selama 10-15 kali. Kemudian berehat dan ulangi pergerakan yang sama sebanyak 10-15 kali lagi.

Selain lima gerakan sebelumnya, terdapat banyak bentuk gimnastik tua yang boleh anda praktikkan. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor atau jurulatih sukan anda untuk mendapatkan cadangan pergerakan mengikut keadaan setiap orang tua.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba aktiviti atau sukan lain untuk menerapkan gaya hidup sihat untuk warga tua. Contohnya, melakukan yoga untuk orang tua, Tai Chi, berjalan, berenang, atau hanya melakukan aktiviti untuk otak orang tua yang sihat.

Sebab-sebab warga emas yang rajin membersihkan rumah boleh menjadi lebih sihat