Perubatan Herba dan Alternatif

3 Kelebihan Utama Minyak Jintan Hitam, Anda Boleh Menurunkan Berat Badan, Anda Tahu! : Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Minyak Benih Hitam (minyak biji hitam) atau minyak biji hitam terkenal dengan khasiatnya. Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak pati ini dapat memberikan banyak manfaat kesihatan dan kosmetik. Sebagai contoh, ia membantu memperbaiki keadaan kulit dan merawat penyakit tertentu. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel ini yang akan membincangkan faedah minyak jintan hitam.

Mengenal minyak jintan hitam

biji hitam (benih hitam) juga dikenali sebagai jintan hitam, jintan hitam, kalonji, dan biji bawang hitam. Jintan hitam ini berasal dari tumbuh-tumbuhan Nigella sativa. Ia adalah tanaman kecil dengan bunga ungu pucat, biru, atau putih yang tumbuh di Eropah Timur, Asia Barat, dan Timur Tengah.

Ramai orang telah menggunakan jintan hitam ini sebagai ubat semula jadi selama ribuan tahun. Benih juga dapat mencicipi kari, acar, dan roti dengan cara yang serupa dengan jintan atau oregano.

Minyak biji hitam mengandungi thymoquinone, yang merupakan sebatian antioksidan dan anti-radang yang mungkin juga mempunyai sifat penghambat tumor.

Orang boleh mengambil minyak biji hitam dalam bentuk kapsul atau menggunakannya secara langsung untuk memberi manfaat kepada kulit. Anda juga boleh menambahkan minyak biji hitam sebagai minyak urut, syampu, produk penjagaan kulit buatan sendiri, dan wangian.

Minyak jintan hitam berkualiti tinggi juga sesuai digunakan dalam memasak, memanggang, dan membuat minuman.

Khasiat minyak jintan hitam

Penyelidik dari pelbagai kepakaran telah mengkaji kemungkinan manfaat jintan hitam. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa banyak kajian yang dilakukan sehingga kini telah menggunakan sel atau haiwan sebagai eksperimen. Memang, penyelidikan yang ada mengenai kesan minyak biji hitam pada manusia masih terhad.

1. Kebaikan minyak jintan hitam untuk menurunkan berat badan

Penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen biji jintan hitam dapat membantu menurunkan indeks jisim badan (Indeks Jisim badan atau BMI). Peserta kajian tidak melaporkan kesan sampingan yang teruk daripada pengambilan makanan tambahan ini.

Tinjauan sistematik yang diterbitkan dalam Journal of Diabetes & Metabolic Disorders mendapati bahawa minyak biji hitam cukup berkesan dalam merawat kegemukan.

2. Kebaikan minyak jintan hitam untuk kulit

Minyak biji hitam mungkin bermanfaat bagi orang dengan keadaan kulit berikut.

  • Ekzema: Menurut kajian berskala kecil yang membandingkan faedahnya N. sativa Dengan ubat preskripsi, minyak biji hitam dapat mengurangkan keparahan eksim pada tangan.
  • Jerawat: Penyelidikan menunjukkan bahawa kesan antimikroba dan anti-radang minyak biji hitam dapat memperbaiki jerawat. Dalam satu kajian, 58 peratus peserta menilai minyak jintan cukup berkesan, sementara 35 peratus merasakan hasilnya biasa-biasa saja.
  • Psoriasis: Kajian 2012 yang dilakukan pada tikus menunjukkan bahawa minyak ini mempunyai faedah antipsoriatik.

Minyak biji hitam juga dapat menghaluskan rambut, melembutkan kulit, dan bertindak sebagai pelembap. Malangnya, bukti saintifik yang kuat untuk mengesahkan faedah ini kurang.

3. Khasiat minyak jintan hitam sebagai ubat herba

Minyak biji hitam juga bermanfaat untuk beberapa keadaan kesihatan, termasuk:

Kanser

Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa thymoquinone dalam minyak biji hitam dapat mempengaruhi kematian sel yang diprogramkan, atau apoptosis, dalam beberapa jenis sel barah. Ini termasuk barah otak, leukemia, dan sel barah payudara.

Namun, banyak kajian mengenai kesan minyak jintan hitam pada barah telah menggunakan sel yang diambil dari manusia (dan bukan langsung ke dalam tubuh manusia), oleh itu para penyelidik belum mengetahui seberapa berkesan minyak itu dalam merawat pesakit barah.

Fungsi hati dan buah pinggang

Menurut kajian yang dilakukan pada tikus, minyak jintan hitam dapat mengurangi komplikasi penyakit hati dan memperbaiki struktur organ ginjal. Penyelidik tidak mengetahui sama ada kesan ini juga akan berlaku pada manusia.

Diabetes

Minyak biji hitam mungkin bermanfaat bagi pesakit diabetes, menurut kajian yang diterbitkan dalam Complementary Therapies in Medicine pada tahun 2015.

Para penyelidik menganalisis penyelidikan yang diterbitkan sebelumnya mengenai penggunaan N. sativa untuk diabetes dan menyimpulkan bahawa ramuan ini mengatur kadar gula darah dan kolesterol. Walau bagaimanapun, ujian klinikal masih diperlukan untuk menjelaskan kesannya.

Sperma yang sihat

Ujian klinikal terkawal plasebo pada lelaki dengan masalah sperma dan kesuburan yang tidak normal telah mendapati bahawa minyak biji hitam dapat meningkatkan pergerakan sperma dan meningkatkan jumlah sperma dan jumlah air mani.

Rheumatisme

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Penyelidikan Imunologi, minyak biji hitam dapat membantu dalam merawat rematik. Kajian ini dilakukan pada 43 wanita dengan arthritis ringan hingga sederhana yang mengambil kapsul minyak biji hitam atau plasebo setiap hari selama satu bulan.

Hasil kajian menunjukkan bahawa rawatan dengan minyak biji hitam menyebabkan pengurangan gejala artritis (seperti yang dinilai berdasarkan skala penilaian DAS-28), tahap penanda keradangan darah, dan jumlah sendi yang bengkak.

Rinitis alergi

Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Otolaryngology, menunjukkan bahawa minyak biji hitam dapat mengurangkan kesesakan hidung, gatal, hidung berair, dan bersin setelah dua minggu.