Kesihatan ENT

Bahan-bahan Penting dalam Lozenges Kerongkong •

Menghisap lozenges atau lozenges tekak boleh menjadi salah satu cara untuk melegakan sakit tekak. Lozenges mengandungi bahan aktif seperti ubat yang dapat menghilangkan rasa tidak selesa akibat kerongkong kering, sakit, dan gatal. Walau bagaimanapun, anda perlu memilih jenis lozenge yang tepat. Cara pengambilannya tidak boleh sewenang-wenangnya. Gula-gula ini berisiko mendapat kesan sampingan jika berlebihan.

Penggunaan lozenges tekak

Sakit tekak (faringitis) jika tidak sembuh dengan segera boleh menjadi sangat mengganggu aktiviti anda. Lozenges adalah salah satu ubat tanpa resep yang boleh menjadi pilihan untuk mengurangkan sakit di tekak.

Bagaimana lozenges tekak berfungsi

Ada sebab mengapa ubat sakit tekak ini dibuat dalam bentuk gula-gula.

Lozenges yang disedut di dalam mulut dapat merangsang pengeluaran air liur atau air liur. Dengan cara itu, air liur dapat berfungsi sebagai pelincir yang melembapkan kerongkong kering akibat keradangan.

Selain itu, menghisap gula-gula juga mengaktifkan ramuan atau kandungan ubat di dalamnya. Ketika dihirup, kandungan yang mempunyai kesan menenangkan dapat dilepaskan di sekitar mulut dan tekak, memberikan sensasi hangat yang menghilangkan rasa sakit.

Lozenges tekak yang berkesan

Terdapat pelbagai jenis lozenges dan masing-masing mempunyai kandungan yang berbeza. Pilih lozenge yang mengandungi bahan aktif berikut untuk merawat sakit tekak anda.

 • Mentol

Menthol adalah sebatian yang dapat memberikan kesan penyejukan sementara dan menenangkan pada kerongkong yang meradang.

Menthol biasanya terkandung dalam bahan semula jadi seperti daun pudina (pudina) dan kayu putih (kayu putih).

 • Akar licorice

Licorice (licorice) mengandungi sebatian anti-radang yang dapat membantu mengatasi keradangan di kerongkong.

Selain mengurangkan sakit tekak, kandungan lozenge kerongkong ini juga berguna dalam mengurangkan pengeluaran kahak berlebihan di kerongkong.

 • Amylmetacresoldandiperbetulkan

Amylmetacresol dan dibenal adalah kandungan ubat antiseptik. Dalam lozenges, kedua-dua bahan ini biasanya masih dalam dos yang rendah.

Antiseptik dosis rendah ini mempunyai keupayaan untuk membunuh bakteria yang menyebabkan sakit tekak.

Penyelidikan di Jurnal Amalan Klinikal Antarabangsa, membuktikan bahawa gula-gula atau lozenge mengandungi amilmetacresol dan dikenali sebagai rawatan yang selamat untuk membantu merawat sakit tekak.

 • Vitamin C

Strep tekak umumnya disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria di saluran pernafasan atas. Kandungan vitamin C dapat membantu meredakan keradangan yang disebabkan oleh jangkitan pada saluran pernafasan, seperti selesema atau selesema.

Di dalam badan, vitamin C dapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh terhadap jangkitan virus atau bakteria yang menyebabkan sakit tekak

 • NSAID dos rendah

Sekiranya anda berjumpa doktor untuk merawat radang tekak, doktor mungkin menetapkan lozenges tekak. Beberapa lozenges preskripsi mungkin mengandungi ubat sakit NSAID dos rendah, seperti benzydamine hidroklorida dan flurbiprofen.

 • Anestetik tempatan dengan dos rendah

Beberapa lozenges tekak yang diresepkan oleh doktor juga mungkin mengandungi dos anestetik tempatan yang rendah seperti lignokain hidroklorida dan benzocaine, untuk menghilangkan rasa sakit.

Elakkan lozenges yang mengandungi gula

Terdapat pelbagai ramuan dalam setiap lozenge. Walaupun dirumuskan sebagai alternatif untuk lozenges, pilihan gula-gula yang salah boleh memberi kesan kepada kesihatan anda.

Anda perlu melihat dengan lebih terperinci mengenai ramuan yang terdapat dalam gula-gula. Beberapa lozenges cenderung mengandungi gula sebagai bahan tambahan.

Orang yang mengalami radang tekak akan menghisap beberapa lozenges sehari untuk melegakan sakit tekak mereka. Malangnya, gula boleh memberi kesan pada kerosakan gigi.

Bakteria di mulut memecah gula dan menghasilkan asid dalam prosesnya. Asid boleh merosakkan enamel gigi yang berfungsi sebagai gigi pelindung.

Sekiranya gigi anda bersentuhan dengan gula secara berterusan, sudah tentu ia akan menjadikan email gigi semakin terhakis disebabkan oleh asid yang terbentuk, sehingga meningkatkan risiko rongga.

Adalah idea yang baik untuk memilih gula-gula dengan kandungan rendah atau tanpa gula sama sekali. Namun, tetap pilih gula-gula yang mengandungi bahan aktif yang menenangkan tekak tanpa merosakkan enamel gigi.

Peraturan untuk mengambil lozenges

Lozenge boleh dimakan sebaik sahaja seseorang mula mengalami gejala sakit tekak seperti ketika tekak terasa gatal, sakit atau kering.

Tidak seperti kebanyakan ubat yang diambil selepas atau sebelum makan, anda boleh menghisap lozeng pada bila-bila masa.

Lozenges tekak juga tidak perlu dihirup berkali-kali sehari, ia boleh dimakan sekali-sekala sehingga gejala sakit tekak mereda.

Lozenge paling selamat dimakan setiap 2-3 jam. Had dos selamat dalam sehari boleh berbeza-beza untuk setiap produk, tetapi rata-rata berkisar antara 8-12 pil sehari.

Walau bagaimanapun, lozenges ini tidak boleh disyorkan untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun kerana takut ditelan dan gula-gula tersekat di kerongkong.

Adakah terdapat kesan sampingan lozenges?

Potensi kesan sampingan lozenges sebenarnya minimum, selagi tidak berlebihan. Ramai orang tidak mengalami kesan sampingan.

Walaupun ia muncul, hanya kesan sampingan ringan yang dirasakan dan cepat hilang beberapa saat selepas penggunaan terakhir.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami salah satu daripada gejala berikut setelah merokok, anda harus berhenti mengambilnya segera atau hubungi doktor anda.

 • Tanda-tanda reaksi kulit alergi: ruam, gatal-gatal, kemerahan, bengkak, lecet, atau mengelupas, dengan atau tanpa demam.
 • Mengi atau sesak di dada atau tekak
 • Kesukaran menelan, bernafas atau bercakap
 • Suara serak yang tidak biasa
 • Mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak bengkak
 • Denyutan jantung yang tidak normal, pening atau sakit kepala yang teruk
 • Lemah atau letih seperti saya mahu pingsan
 • Kejang

Perlu diingat bahawa lozenge bukanlah ubat untuk sakit tekak. Gula-gula ini hanya membantu mengurangkan simptom sakit tekak anda, mereka tidak dapat menghilangkan penyebab sakit tekak.

Sekiranya anda ingin menyembuhkan sakit tekak akibat keradangan, anda perlu mengambil rawatan yang sesuai mengikut penyebabnya.

Sakit tekak yang disebabkan oleh virus selesema atau selesema dapat diatasi dengan minum banyak cairan, berkumur air garam atau memakan madu. Sementara itu, yang disebabkan oleh jangkitan bakteria memerlukan antibiotik untuk radang tekak.