Keibubapaan

Anak Batuk Hingga Muntah, Inilah Sebabnya! •

Pernahkah anda melihat seorang kanak-kanak batuk begitu kuat dan kadang-kadang dia muntah? Pasti tidak selesa bagi anak yang mengalami ini. Tetapi ibu bapa tidak perlu panik. Cuba kenal pasti punca dan gejala terlebih dahulu.

Ketahui punca batuk kanak-kanak muntah

Batuk adalah cara tubuh melindungi dirinya daripada bakteria dan mikrob yang menyebabkan jangkitan dan penyakit. Batuk sangat mungkin timbul akibat kerengsaan terhadap persekitaran yang memicu kepekaan si kecil (udara berdebu atau sejuk). Selain itu, batuk juga boleh timbul akibat jangkitan virus atau bakteria.

Kadang-kadang batuk pada anak terdengar sangat kuat dan kuat. Batuk yang kuat boleh mengakibatkan muntah pada si kecil. Kenapa boleh?

Secara amnya, kanak-kanak hanya boleh muntah setelah dia batuk dengan kuat. Batuk yang kuat ini mencetuskan pengecutan otot di perut, yang membolehkan anak muntah.

Berikut adalah beberapa penyebab kanak-kanak batuk muntah.

1. Pertussis

Memetik dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), pertusis boleh menjadi penyebab batuk dan muntah pada kanak-kanak. Pertusis atau batuk rejan boleh berlaku pada bayi, kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa. Pertusis boleh berkembang selepas 5-10 selepas terdedah.

Gejala pertusis awal termasuk:

  • Hidung berair
  • Demam ringan
  • Batuk ringan sekali-sekala
  • Apnea (berhenti bernafas)

Pada mulanya, pertusis kelihatan seperti batuk selesema biasa. Namun, jika tidak segera disembuhkan, ia boleh menjadi lebih serius. Gejala boleh berkembang menjadi:

  • Paroxysms, batuk berulang yang cepat disusuli dengan suara rejan bernada tinggi
  • Muntah semasa atau selepas batuk
  • Keletihan selepas batuk

Segera hubungi doktor sekiranya anak anda mempunyai simptom di atas.

2. Batuk, selsema hingga asma

Dalam gejala batuk selesema biasa, kadang-kadang boleh menjadi penyebab anak batuk muntah. Kanak-kanak kecil yang sering batuk boleh mencetuskan refleks muntah mereka. Kadang-kadang refleks ini hanya menyebabkan mual, tetapi kadang-kadang ia membuatnya muntah.

Di samping itu, kanak-kanak yang sakit batuk selesema yang menghidap asma boleh mencetuskan muntah. Ini kerana banyak lendir atau lendir mengalir ke dalam perut, menyebabkan mual dan muntah.

3. Virus syncytial pernafasan (RSV)

RSV adalah jangkitan yang menyerang sistem pernafasan manusia. Gejala yang timbul juga serupa dengan batuk selesema. Contohnya, demam, hidung tersumbat, batuk, mengi, sesak nafas, kulit biru pucat.

Penyakit ini tidak berbahaya, tetapi perlu segera diubati. RSV juga menjadi penyebab kanak-kanak mengalami batuk berulang, sehingga mempengaruhi refleks gag. RSV perlu segera dirawat, kerana boleh menyebabkan komplikasi yang merebak menjadi radang paru-paru pada anak-anak dan bronkiolitis.

Cara mengelakkan kanak-kanak batuk muntah

Terdapat pelbagai penyebab batuk hingga muntah. Namun, sebelum anak mencapai tahap batuk dengan intensiti serius, seperti terlalu kerap dan kuat, lebih baik merawatnya dengan segera.

Ibu boleh membawanya ke doktor secara langsung atau merawatnya secara bebas dengan ubat yang dijual di farmasi. Dengan cara itu, gejala dan keluhan anak anda dapat diatasi dengan segera.

Sekiranya si kecil mempunyai simptom seperti batuk, hidung berair, demam, atau selesema, ibu akan memberinya ubat yang mengandungi phenylephrine. Bahan-bahan ini membantu melegakan kesesakan hidung kerana batuk, selsema, alergi, atau batuk hai demam.

Memetik dari Medline Plus, pengambilan phenylephrine juga dapat mempercepat pemulihan dari batuk dan selsema. Sentiasa baca arahan penggunaan pada bungkusan ubat supaya ubat dapat berfungsi dengan optimum. Jangan lupa mengingatkan si kecil agar berehat, agar dia cepat sembuh dan simptomnya hilang secara beransur-ansur.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengesahkan diagnosis batuk yang dialami oleh anak anda, ada baiknya berjumpa doktor. Kemudian, doktor akan memberi ubat mengikut keadaan anak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌