Kecergasan

Cara Mengukur Komposisi dan Kelenturan Badan dengan Mudah

ght: 400; ”> Sebilangan besar orang mengira betapa pantasnya tubuh mereka dengan melakukan latihan kardio, daya tahan, dan kekuatan otot sahaja. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Kecergasan badan juga merangkumi komposisi dan kelenturan badan, anda tahu! Apakah komposisi dan kelenturan badan? Bagaimana mengira? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Apakah komposisi dan kelenturan badan?

Menurut doktor dan ahli terapi fizikal, fleksibiliti (fleksibiliti) adalah bahagian penting dalam menjaga tubuh yang sihat agar berfungsi dengan optimum. Tubuh yang fleksibel membantu anda kekal pada tahap kecergasan maksimum, mencegah kecederaan, malah bertindak sebagai pelindung dari pelbagai keadaan, seperti sakit sendi dan penyakit serius yang lain.

Manakala komposisi badan adalah jumlah bahagian badan. Bahagian badan ini terdiri daripada jisim tisu lemak dan lemak tanpa lemak. Komposisi badan mengambil kira dari mana berat badan anda berasal.

Mempunyai lemak berlebihan - sama ada anda berlebihan berat badan atau berat badan yang sihat tetapi dengan peratusan lemak badan yang tinggi - kedua-duanya membawa risiko kesihatan yang besar. Dengan mengekalkan komposisi badan, anda dapat mengurangkan risiko terkena penyakit berkaitan dengan obesiti di kemudian hari.

Bagaimana mengukur fleksibiliti dan komposisi badan?

Kelenturan: ujian duduk dan dicapai

Uji duduk dan dicapai adalah kaedah mudah untuk mengukur kelenturan kaki, pinggul, dan punggung bawah. Untuk melakukan ujian ini, berikut adalah langkah-langkahnya.

 • Gariskan kaki di lantai menggunakan pita putih atau pita saluran.
 • Kemudian, duduk dengan kaki lurus dan pastikan kaki anda betul-betul di tepi garis pita.
 • Perlahan-lahan, bengkokkan dengan tangan anda lurus di hadapan anda.
 • Kemudian letakkan hujung jari kedua-dua tangan pada garis sempadan pita atau sejauh mungkin selama sekurang-kurangnya satu saat.
 • Perhatikan jarak yang dapat anda lalui.
 • Ulangi ujian dua kali lagi dan catat jarak terbaik yang dapat anda capai dari tiga ujian yang telah anda lakukan.
 • Kemudian, bandingkan jarak yang anda lalui dengan jadual di bawah.

Jadual di bawah menunjukkan jarak yang dapat dicapai jika kelenturan badan anda baik. Sekiranya jarak anda dari ujian ini berada di bawah angka tersebut, itu bermakna anda perlu melakukan lebih banyak latihan untuk meningkatkan fleksibiliti anda.

Sumber: Mayo Clinic

Komposisi badan: ukuran lilitan pinggang dan indeks jisim badan

Cara mudah untuk mengukur komposisi badan anda sihat atau tidak adalah dengan mengukur lilitan pinggang dan Indeks Jisim Badan (BMI).

Cara mengukur lilitan pinggang

Ukuran lilitan pinggang boleh digunakan sebagai gambaran mengenai tahap lemak viseral, yang terdapat di sekitar perut anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk mengukur lilitan pinggang anda.

 • Cari tulang rusuk bawah dan tulang rusuk atas anda.
 • Kemudian tentukan bahagian tengah antara dua tulang
 • Selepas itu, bulatkan pita pengukur pada badan anda mengikut bahagian yang telah ditentukan sebelumnya.
 • Perhatikan nombor yang tertera pada pita pengukur.

Persatuan Jantung Amerika, Institut Jantung Nasional, dan Paru-paru dan Darah menetapkan keliling pinggang yang sihat bagi wanita tidak lebih besar dari 88 cm, sementara bagi lelaki tidak lebih besar dari 102 cm.

Sekiranya lilitan pinggang anda melebihi bilangan itu, anda boleh mengatakan anda mengalami perut buncit atau kegemukan pusat. Pada orang yang memiliki berat badan normal, tetapi lingkar pinggang yang besar, maka dia mempunyai risiko lebih tinggi terkena berbagai penyakit dibandingkan dengan orang yang memiliki lingkar pinggang normal. Terutama risiko penyakit jantung dan diabetes.

Cara mengukur indeks jisim badan

Body Mass Index (BMI), juga dikenal sebagai Body Mass Index (BMI), adalah standard yang digunakan untuk menentukan kumpulan berat badan yang sihat dan tidak sihat. Untuk mengira apakah indeks jisim badan anda, dan sama ada berat badan anda ideal, kurang berat badan, atau berat badan berlebihan, berikan Kalkulator BMI.Anda boleh memeriksa indeks jisim badan anda di sana.

Lilitan pinggang dan ukuran BMI tidak sepenuhnya mewakili diagnosis menyeluruh mengenai risiko kesihatan dan penyakit seseorang. Itulah sebabnya, berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda mengenai risiko dan kebimbangan anda mengenai keadaan kesihatan yang berkaitan dengan berat badan anda.