Kesihatan

Plaster untuk Bodong Navel, Adakah Berkesan Memulihkan Bentuk Pusar?

Butang perut yang membonjol sebenarnya adalah istilah orang awam untuk keadaan perubatan yang disebut hernia umbilik. Keadaan ini dicirikan oleh pelepasan sebahagian usus atau tisu lemak dari badan melalui pusar. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah perut buncit, salah satu yang terkenal adalah dengan plaster khas.

Plaster ini didakwa dapat mengembalikan bentuk pusar yang membonjol kembali normal. Jadi, adakah kaedah ini benar-benar terbukti berkesan?

Adakah plaster berkesan untuk perut buncit?

Hernia umbilik atau perut buncit adalah keadaan yang boleh dialami oleh kanak-kanak, terutama pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya. Ini boleh bertambah besar apabila anak batuk, ketawa, atau menangis. Bukan hanya itu, ukurannya juga boleh menjadi lebih kecil ketika anak sedang berbaring.

Semasa mengandung, tali pusat menghubungkan badan ibu dengan janin melalui bukaan di perut janin. Pembukaan ini harus ditutup setelah bayi dilahirkan, tetapi pada beberapa bayi otot perut di kawasan pusar kadang-kadang tidak dapat ditutup sepenuhnya.

Dinding otot perut akhirnya menjadi lemah dan tidak dapat menahan tekanan dari usus dan tisu berlemak. Akibatnya, benjolan herniated terbentuk yang tampak menonjol dari perut buncit, dan dikenal sebagai perut buncit.

Orang dewasa juga boleh mempunyai perut yang besar, tetapi dengan alasan yang berbeza. Pada orang dewasa, kembung perut yang membuncit boleh disebabkan oleh kelebihan berat badan, menegangkan badan daripada mengangkat berat, menderita batuk jangka panjang, dan mengandung lebih dari satu janin.

Ibu bapa yang mempunyai anak dengan perut besar biasanya menggunakan plaster jenis khas untuk menutup ketulan. Plaster ini diperbuat daripada sejenis kain kalis air yang fleksibel, kuat, tetapi cukup nipis dan selesa dipakai.

Penggunaan plaster memang boleh dijadikan alternatif untuk mengawal ukuran hernia. Namun, sayangnya, kaedah ini tidak dapat menyembuhkan hernia kerana dinding otot perut tetap lemah dan mudah terkoyak.

Cara membetulkan perut buncit

Pusat

Hernia di pusar boleh menyebabkan gangguan dalam bentuk kesakitan dan ketidakselesaan, terutama jika hernia tersekat di luar pusar dan tidak dapat masuk semula. Benjolan ini juga dapat memusingkan organ pencernaan sehingga membahayakan kesihatan.

Tidak sedikit ibu bapa yang percaya bahawa penggunaan plaster berguna untuk mengatasi masalah perut buncit. Sebenarnya, benjolan hernia pada bayi sebenarnya boleh masuk semula ke dalam badan tanpa rawatan.

Sekiranya hernia berterusan sehingga dewasa, cara yang paling sesuai untuk mengatasinya adalah melalui pembedahan. Operasinya sangat mudah dan hanya berlangsung selama 20-30 minit. Pesakit akan menjalani anestesia umum semasa operasi.

Hernia kecil dapat dirawat dengan menjahit dinding otot perut yang lemah. Sementara itu, pada orang dewasa dengan hernia besar, otot perut yang lemah perlu dikuatkan dengan belat khas.

Anda mungkin tidak akan menjalani pembedahan jika hernia kecil dan tidak menimbulkan gejala. Namun, ingat bahawa butang perut yang menonjol tidak dapat diperbaiki dengan alternatif dalam bentuk plaster.

Pelekat dan pembalut khas kadang-kadang digunakan untuk mencegah jangkitan di tapak pembedahan kerana perut buncit. Namun, selain tidak berkesan dalam merawat hernia, plester dan pembalut khas tidak terbukti mempunyai kesan yang signifikan dalam mencegah jangkitan.

Jadi, dapat disimpulkan bahawa penggunaan plaster untuk merawat perut buncit tidak betul. Sekiranya bayi dilahirkan dengan hernia, langkah terbaik yang perlu diambil oleh ibu bapa adalah berjumpa doktor untuk menentukan rawatannya. Begitu juga jika anda mempunyai perut buncit ketika dewasa dan ingin memperbaikinya.