Pemakanan

Diet yang salah mengganggu metabolisme dan kehilangan jisim otot

Banyak orang menginginkan tubuh yang langsing, tetapi tidak sedikit yang menggunakan diet yang salah. Diet mungkin dalam bentuk pengurangan bahagian makan atau melewatkan satu kali makan. Anda mungkin menurunkan berat badan semasa berdiet, tetapi ini mungkin disebabkan oleh penurunan massa otot secara drastik.

Ketahui jisim otot badan anda

Komponen badan terdiri daripada lemak badan ( lemak badan dan jisim badan tanpa lemak ( jisim badan tanpa lemak ). Lemak badan adalah jumlah lemak di dalam badan anda. Anda mungkin sudah mengetahuinya sebagai peratusan lemak.

Sementara itu, jisim badan tanpa lemak terdiri daripada jisim otot, jisim tulang, dan cecair di dalam badan anda. Jisim otot menunjukkan jumlah otot dalam badan anda yang merangkumi tiga komponen berikut.

  • Otot rangka yang menutupi tulang dan memainkan peranan penting dalam pergerakan badan.
  • Otot licin terdapat di dinding saluran darah, perut, saluran kencing, dan tisu serupa.
  • Otot jantung yang membentuk dan menjalankan kerja jantung.

Ketika berkaitan dengan massa otot dan diet, kebanyakan orang merujuk kepada otot rangka. Otot-otot ini menggambarkan kemampuan fizikal anda. Inilah sebabnya mengapa anda selalu digalakkan untuk membina jisim otot.

Jisim otot juga mempengaruhi kesihatan, terutama sebagai tindak balas terhadap tekanan, kecederaan, dan penyakit. Dengan meningkatkan jisim otot, anda akan mempunyai lebih banyak tenaga dan otot yang lebih kuat untuk bekerja.

Sebaliknya, jisim otot yang rendah dapat menurunkan prestasi fizikal anda. Menurut laporan dalam jurnal itu Sejarah Perubatan , kekurangan jisim otot juga meningkatkan risiko komplikasi pasca operasi dan jangka masa yang lebih lama di hospital.

Jisim otot boleh hilang ketika berdiet

Tidak sedikit orang yang menjalani diet dengan hanya membatasi pengambilan makanan mereka. Sebenarnya, sumber tenaga utama badan berasal dari karbohidrat. Sekiranya anda kekurangan karbohidrat, badan anda akan beralih kepada pembakaran lemak, kemudian protein.

Protein disimpan di dalam otot. Oleh itu, setelah anda kekurangan karbohidrat dan lemak, badan anda akan mula memecahkan protein dalam otot anda untuk tenaga. Akibatnya, jisim otot menurun dan berat badan turun secara drastik.

Sekiranya anda kehilangan jisim otot semasa berdiet, badan anda akan berusaha menjimatkan tenaga dengan tidak membakar banyak kalori dari makanan. Tubuh akan menyimpan lebihan kalori yang masuk dan mengubahnya menjadi simpanan tenaga dalam bentuk lemak.

Dengan kata lain, keadaan ini sebenarnya membuatkan anda kehilangan jisim otot dan tidak gemuk. Anda mungkin kehilangan beberapa paun, tetapi peratusan lemak badan anda tetap tinggi. Keadaan ini dikenali sebagai lemak kurus.

Kehilangan jisim otot ketika berdiet boleh mempengaruhi metabolisme

Kadar metabolik menunjukkan betapa cepatnya tubuh membakar kalori dari makanan. Sekiranya metabolisme anda berjalan dengan perlahan, badan anda akan menggunakan kalori dari makanan dengan lebih perlahan.

Metabolisme yang perlahan tidak menyebabkan kegemukan secara langsung. Namun, keadaan ini menjadikan tubuh cenderung menyimpan banyak kalori, menyebabkan kenaikan berat badan.

Salah satu faktor yang mempengaruhi kadar metabolisme adalah jisim otot. Semakin banyak jisim otot yang anda miliki, semakin tinggi kadar metabolisme anda. Ini bermakna jumlah kalori yang dibakar oleh badan anda lebih banyak.

Sebaliknya, orang dengan jisim otot rendah mungkin mempunyai kadar metabolisme yang lebih perlahan. Inilah sebabnya mengapa jisim otot yang hilang mempengaruhi kadar metabolisme seseorang semasa berdiet.

Mencegah kehilangan jisim otot semasa berdiet

Ada satu perkara yang tidak boleh anda lewatkan semasa berdiet, iaitu aktiviti fizikal. Bersenam dapat mengekalkan dan bahkan meningkatkan jisim otot sehingga kadar metabolisme juga meningkat.

Jenis senaman yang paling berkesan untuk mengekalkan jisim otot adalah latihan kekuatan. Latihan ini menjadikan tubuh membakar kalori dari lemak sambil membantu membina otot. Jadi, anda dapat menurunkan berat badan dengan sihat.

Beberapa contoh latihan kekuatan termasuk yoga, pilates, tolakan , tempat duduk , setinggan , mengangkat berat, dan berbasikal. Dianjurkan agar anda melakukan latihan kekuatan ini dua kali seminggu.

Namun, jangan hanya fokus menjaga jisim otot semasa berdiet. Anda juga disarankan melakukan kardio untuk jantung, seperti berlari, zumba, aerobik, atau berenang. Lakukan 3-5 kali seminggu selama 30-40 minit.

Dengan bersenam, badan anda membakar lebih banyak kalori daripada yang anda ambil. Walau bagaimanapun, ini tidak membuat anda kehilangan jisim otot. Pada akhir program diet, anda boleh mendapatkan berat badan yang ideal.