Kesihatan mental

Tanda-tanda Kekerasan Verbal dalam Hubungan Anda dengan Pasangan Anda

Dalam kehidupan seharian, keganasan berlaku dalam pelbagai bentuk. Yang paling mudah dikenali adalah keganasan fizikal. Namun, selain dari keganasan fizikal, ada bentuk kekerasan lain yang tidak kurang sadis dan harus diperhatikan, yaitu kekerasan verbal. Bentuk keganasan ini seringkali tidak disedari oleh pelaku dan juga mangsa.

Apa itu penyalahgunaan lisan?

Walaupun penyalahgunaan lisan tidak meninggalkan bekas luka yang kelihatan, bentuk kekerasan ini sama menyakitkannya dengan kekerasan fizikal. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa mangsa penderaan lisan dapat mengalami trauma psikologi yang serius. Selain itu, keganasan ini juga sangat mungkin merosakkan hubungan pasangan. Oleh itu, apakah tanda-tanda penyalahgunaan lisan? Perhatikan dua belas jenis berikut dengan teliti.

1. Rahsiakan maklumat tertentu

Berdiam diri dan menyembunyikan maklumat tertentu dari pasangan anda juga merupakan keganasan. Sebabnya, ini selalu dilakukan dengan sengaja agar mangsa merasa tidak berdaya.

Contohnya, anda sengaja tidak mengatakan bahawa anda akan pulang larut malam sehingga pasangan anda masih akan menyediakan makanan dan menunggu anda pulang seperti biasa.

2. Menolak

Bezakan antara berdebat secara berterusan dan berhujah. Sesekali, hujah adalah normal dan sihat dalam hubungan. Itu bermakna anda berdua berkongsi pandangan anda tanpa niat untuk menyinggung perasaan.

Sementara itu, pasangan yang selalu menafikan kata-kata anda berhasrat untuk mengecilkan hati anda. Katakan anda berdua makan di restoran. Anda memuji hidangan yang enak, tetapi pasangan itu segera membantah dan mengatakan makanannya tidak sedap.

3. Menolak

Menolak di sini bermaksud tidak mengakui perasaan atau pendapat anda. Contohnya, anda meminta pasangan anda untuk menemani anda ke suatu acara kerana mereka benar-benar ingin bersama. Namun, pasangan anda malah mengkritik pasangan anda dengan memanggil anda manja dan mementingkan diri sendiri.

4. Keganasan dengan tudung jenaka

Pasangan anda mungkin melukai perasaan anda dengan kata-katanya, dan ketika dia melihat reaksi anda, dia akan berpendapat bahawa dia hanya bergurau. Ini selalu digunakan sebagai alasan untuk bersikap kasar atau mengganggu anda.

5. Menguasai perbualan tanpa mengalah

Pasangan yang menguasai perbualan cenderung menentukan topik apa yang penting untuk dibincangkan dan mana yang tidak. Contohnya, anda mula membicarakan perkara yang menarik bagi anda, dia akan mengabaikannya dan segera membincangkan topik yang menurutnya lebih berguna.

6. Menuduh dan menyalahkan

Berbeza dengan memberikan kritikan yang membina, menuduh dan menyalahkan lebih memikat anda. Sebenarnya, pasangan anda menyalahkan anda atas perkara-perkara yang sebenarnya di luar kawalan anda.

Contohnya, apabila pasangan anda terlambat bekerja. Dia mungkin menyalahkan anda kerana memandu perlahan. Sebenarnya, pada masa itu keadaan jalan raya lebih sesak daripada biasa.

7. Menghina dan merendahkan

Menghina pasangan secara berterusan adalah bentuk keganasan yang sangat rahsia. Sebabnya, pelakunya tidak perlu menjerit dengan kuat atau menaikkan suaranya untuk melakukan ini. Contohnya, apabila anda mengeluh kerana sibuk bekerja. Pasangan anda mungkin bertindak balas dengan kata-kata yang menjengkelkan seperti, "Anda bangun lagi? Beban kerja anda tidak banyak. Di pejabat saya, perkara seperti itu akan dilakukan dalam masa kurang dari sehari. "

8. Mengumpat dan menghina

Kebiasaan mengumpat dan menghina adalah jenis keganasan yang kesannya cukup serius. Contohnya, menghina pasangan anda dengan kata-kata kasar seperti bodoh, murah, pembohong, atau gila.

9. Mengancam

Ancaman adalah salah satu jenis kekerasan verbal yang boleh menyebabkan trauma. Contohnya, mengancam untuk meninggalkan pasangan jika dia tidak memenuhi kehendaknya. Atau dalam kes yang teruk, mengancam untuk memukul atau mencederakan pasangan mereka.

10. Pesanan

Menuntut, melarang, mengehadkan, dan memerintahkan pasangan anda mungkin menjadi kebiasaan anda. Sebenarnya, ini boleh membuat pasangan begitu tertekan. Contohnya termasuk melarang pasangan anda bekerja larut malam atau memerintahkan pasangan anda pulang segera ketika mereka bekerja lebih masa di pejabat.

11. Pertahankan diri anda walaupun anda salah

Orang yang selalu mempertahankan diri selalu enggan dipersalahkan, walaupun pada waktu itu dia bersalah. Sekiranya pasangan anda selalu membela diri dan membuat alasan ketika dia bercakap dengan anda, mungkin dia selama ini menganiaya anda.

12. Menjerit

Jenis penyalahgunaan lisan yang paling mudah dikenali adalah menjerit. Menjerit, menegur, atau menjerit kepada seseorang memang boleh melukai fikiran mangsa. Ingatlah, tidak ada yang pantas ditengking atau dijerit walaupun mereka salah.