Keibubapaan

Apabila Anak Anda Mengalami Cirit-birit, Ini adalah Pertolongan Cemas Yang Harus Dilakukan Oleh Ibu Bapa

Cirit-birit adalah gangguan pencernaan yang dicirikan oleh perubahan bentuk dan konsistensi kotoran yang longgar hingga cair, dan peningkatan frekuensi buang air besar lebih banyak daripada biasanya, iaitu tiga atau lebih kali sehari.

Walaupun cirit-birit adalah masalah kesihatan yang sering dijumpai, terutama pada anak-anak, penyakit ini masih menjadi salah satu masalah kesihatan di Indonesia. Di dunia, cirit-birit menyebabkan 1.5 juta kematian setiap tahun, terutama pada kanak-kanak.

Gejala dan penyebab cirit-birit pada kanak-kanak

Selain perubahan konsistensi najis dan kekerapan buang air besar, cirit-birit juga boleh disertai dengan gejala lain seperti demam, mual, muntah, penurunan selera makan dan dehidrasi. Punca cirit-birit bergantung pada berapa lama cirit-birit berlangsung, sama ada kurang dari dua minggu (cirit-birit akut) atau lebih dari dua minggu (cirit-birit kronik).

Kemungkinan penyebab cirit-birit akut pada kanak-kanak adalah:

 • Jangkitan gastrousus. Virus adalah penyebab cirit-birit yang paling biasa pada kanak-kanak, tetapi juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau parasit.
 • Keracunan makanan
 • Penggunaan antibiotik
 • alahan makanan

Cirit-birit kronik biasanya disebabkan oleh:

 • Faktor diet, seperti intoleransi makanan
 • Jangkitan parasit
 • Penyakit radang usus (penyakit usus yang mudah marah)

Apa yang perlu dilakukan apabila anak anda mengalami cirit-birit

Sebilangan besar kes pada kanak-kanak dengan cirit-birit akut disebabkan oleh virus. Apa yang boleh dilakukan sebagai pertolongan cemas apabila anak mengalami cirit-birit?

Tidak perlu panik dan tidak perlu tergesa-gesa untuk membawanya ke hospital. Rawatan difokuskan pada rehidrasi dengan cecair dan elektrolit untuk mencegah dehidrasi.

Terus beri minum dan makan

Sekiranya anak masih menyusu, maka teruskan menyusukannya. Susu ibu harus diberikan lebih kerap daripada biasa untuk menggantikan cecair yang hilang ketika anak mengalami cirit-birit. Sekiranya anak tidak lagi menyusu, berikan pengambilan nutrien untuknya.

Air adalah pengganti cecair yang baik, tetapi kekurangan garam dan elektrolit, jadi pemberian cecair dalam bentuk air saja tidak mencukupi. Anda boleh membantu mengekalkan tahap elektrolit pada anak yang mengalami cirit-birit dengan menyediakan makanan berkhasiat dalam bentuk sup untuk natrium dan jus untuk kalium.

Penyelesaian gula garam

Untuk menggantikan cecair badan yang hilang akibat cirit-birit, anda juga boleh memberikan larutan gula dan garam yang senang dibuat di rumah. Caranya, larutkan satu liter air dengan enam sudu teh gula dicampur dengan setengah sudu teh garam. Anda juga boleh memberikan penyelesaian ORS yang siap digunakan yang sangat mudah diperoleh. Berikan penyelesaian ini setiap kali anak mengalami buang air besar.

Sekiranya anak anda mengalami cirit-birit dengan muntah, mulakan dengan sejumlah kecil cairan, satu sudu teh (5 ml) selama lima minit, kemudian tingkatkan perlahan-lahan. Selepas itu jika anak benar-benar tidak lagi muntah, jumlah cecair tidak perlu dibatasi.

Dengan kesabaran dan dorongan, kebanyakan kanak-kanak mendapat cukup cecair tanpa memerlukan cairan intravena. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mengalami cirit-birit dengan dehidrasi yang teruk mungkin memerlukan cecair intravena.

Menyedari tanda-tanda dehidrasi yang berbahaya pada kanak-kanak

Dehidrasi adalah salah satu komplikasi yang boleh berlaku akibat cirit-birit. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia boleh menyebabkan dehidrasi teruk yang sangat berbahaya. Ini boleh menyebabkan sawan, kerosakan otak, dan juga kematian. Kenali tanda-tanda dehidrasi pada kanak-kanak dan segeralah bawa anak anda ke hospital sekiranya terdapat simptom:

 • mulut kering
 • Air kencing sedikit atau urin kuning gelap
 • Sedikit atau tidak ada air mata ketika anak menangis
 • Lemah
 • Kulit kering dan hujung jari sejuk