Kesihatan

Apa Jangka Hayat Orang Indonesia?

Setiap wilayah atau negara mempunyai taraf jangka hayat yang berbeza. Jangka hayat orang di suatu kawasan juga sering naik dan turun dari semasa ke semasa. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi ini. Jadi, berapa jangka hayat rakyat Indonesia?

Apakah jangka hayat?

Jangka hayat (AHH) adalah bilangan tahun yang dijangkakan dapat hidup berdasarkan purata statistik. Biasanya jangka hayat di setiap negara berbeza. Sebenarnya, berlainan wilayah dan tahun di satu negara juga boleh mempunyai jangka hayat yang berbeza.

Jangka hayat seseorang bergantung kepada pelbagai pemboleh ubah penting termasuk:

  • Cara hidup
  • Akses ke kemudahan kesihatan
  • Status ekonomi

Walau bagaimanapun, seseorang boleh bertahan lebih lama atau lebih pendek daripada yang dijangkakan kerana angka ini hanya dikira berdasarkan standard jangka hayat kehidupan di kawasannya sendiri.

Purata jangka hayat rakyat Indonesia

Menurut data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), jangka hayat rakyat Indonesia pada tahun 2016 adalah 60.4 tahun untuk lelaki dan 63 tahun untuk wanita.

Sementara itu, berdasarkan data dari Badan Pusat Statistik Indonesia, jangka hayat orang Indonesia pada tahun 2018 adalah 73,19 tahun untuk wanita dan 69,30 tahun untuk lelaki.

Angka ini diperoleh dari rata-rata jangka hayat di setiap provinsi di Indonesia, yaitu 34 provinsi. Dari 34 provinsi, jangka hayat di DI Yogyakarta adalah yang tertinggi bagi lelaki dan wanita pada tahun 2018. Bagi wanita, jangka hayat adalah 76.65 tahun, sementara untuk lelaki adalah 73.03 tahun.

Jangka hayat rakyat Indonesia juga meningkat dari tahun 2017 untuk lelaki dan wanita. Pada tahun 2017, jangka hayat lelaki adalah pada usia 69.16 tahun sementara jangka hayat wanita pada usia 73.06 tahun.

Berdasarkan data dari WHO, di seluruh dunia wanita mempunyai jangka hayat yang lebih tinggi daripada lelaki.

Cara memanjangkan jangka hayat

Salah satu perkara yang mempengaruhi jangka hayat seseorang adalah gaya hidup mereka. Untuk memperpanjang jangka hayat, ada beberapa gaya hidup sihat yang harus diterapkan dalam kehidupan sehari-hari, yaitu:

Jauhkan diri daripada tekanan

Tekanan boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan dan menjadikannya lebih teruk. Tekanan dengan hormon dalam badan, membuat anda cemas dan mudah marah. Tekanan menyukarkan anda menikmati hari tersebut. Sekiranya dibiarkan, bukan sahaja keadaan mental anda akan terbeban, tetapi juga fizikal.

Itulah sebabnya anda tidak boleh membiarkan tekanan terlalu lama. Segera lakukan pelbagai perkara yang menyeronokkan. Biasanya setiap orang mempunyai cara masing-masing, bermula dengan menarik nafas panjang, mendengar muzik, atau mungkin tidur sepanjang hari.

Apa sahaja cara untuk menghilangkan tekanan, anda percaya bahawa ini dapat meningkatkan jangka hayat anda dan Indonesia secara keseluruhan.

Luangkan masa untuk bersenam

Adakah anda percaya bahawa senaman yang teratur menjadikan anda lebih sihat dan bahagia?

Semasa seseorang bersenam, otak melepaskan endorfin. Hormon ini menyekat penghantaran isyarat kesakitan dan menghasilkan perasaan bahagia. Oleh itu, senaman secara teratur dapat membuat anda merasa lebih bahagia dalam jangka masa panjang.

Selain itu, senaman juga membantu mengurangkan kadar hormon kortisol dan adrenalin dalam badan. Kedua-dua hormon ini adalah hormon tekanan sekiranya tahap dalam badan terlalu tinggi. Apabila tekanan dikurangkan dan endorfin dilepaskan, perasaan bahagia akan timbul secara automatik.

Pilih sukan yang anda suka dan pastinya tidak membebankan. berjoging, berjalan di atas treadmill, dan berbasikal boleh menjadi pilihan latihan yang anda lakukan untuk membantu memperpanjang jangka hayat.

Rehat yang mencukupi

Orang yang kurang tidur cenderung mempunyai banyak masalah pada zaman mereka. Bermula dari kekurangan tumpuan, hingga mudah marah. Selain itu, kurang tidur juga dapat mengganggu hormon tubuh dan meningkatkan risiko diabetes, obesiti, dan menurunkan sistem kekebalan tubuh.

Oleh itu, cubalah tidur 7 hingga 8 jam sehari agar badan dapat berfungsi dengan baik dan dijauhkan dari pelbagai masalah kesihatan. Sekiranya semua orang Indonesia mendapat rehat yang cukup dan menggunakan gaya hidup sihat yang lain, jangka hayat keseluruhannya mungkin akan meningkat.

Berhenti merokok

Menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit, merokok menyumbang lebih dari 7 juta kematian setiap tahun. Walaupun tabiat merokok warga dunia tidak berubah, pada tahun 2030 dianggarkan lebih daripada 8 juta orang akan mati akibat penyakit yang berkaitan dengan merokok.

Merokok dapat mengurangkan jangka hayat orang Indonesia. Oleh itu, berhasrat untuk berhenti merokok mulai sekarang untuk kualiti hidup yang lebih baik.

Makan makanan berkhasiat yang seimbang

Makan makanan yang sihat dan seimbang adalah suatu keharusan. Sebabnya, makan secara sembarangan boleh menjadi pintu masuk penyakit.

Makan berlebihan misalnya meningkatkan risiko kegemukan. Obesiti adalah masalah kesihatan yang membuka pintu kepada pelbagai penyakit berbahaya, dari penyakit jantung hingga diabetes hingga tekanan darah tinggi.

Untuk itu, banyakkan makan sayur dan buah setiap hari dari pelbagai sumber. Kurangkan lemak trans dan lemak tepu untuk mencegah risiko kegemukan dan penyakit jantung.

Sekiranya setiap orang melakukan cara-cara ini untuk memanjangkan umurnya, jangka hayat orang Indonesia perlahan-lahan akan meningkat.