Kehamilan

Makan tembikai semasa mengandung, apa faedah dan risiko?

Pare sering dijadikan lauk untuk ladu atau dijadikan lauk untuk nasi. Walaupun rasanya agak pahit, makanan ini sering menjadi kegemaran sesetengah orang, termasuk wanita hamil. Namun, adakah faedah peria untuk wanita hamil?

Bolehkah wanita hamil makan tembikai?

Pare (Momordica charantia) adalah sejenis sayur yang biasa dijumpai di beberapa negara Asia, termasuk Indonesia. Sayuran hijau bergerigi ini sering digunakan sebagai ubat diabetes dan dapat melegakan pelbagai masalah pencernaan.

Tanpa sebab, anda boleh mendapatkan faedah ini kerana kandungan nutrien dalam tembikai pahit. Meringkaskan data dari USDA, tembikai pahit termasuk sayur-sayuran yang kaya dengan karbohidrat dan serat dan rendah lemak.

Selain itu, tembikai pahit juga mengandungi pelbagai mineral, iaitu kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, kalium, natrium, zink, tembaga, mangan, dan selenium, serta berbagai jenis vitamin seperti A, C, B1, B2 , B3, B5, B6., Dan B9 (folat).

Bukan hanya itu, tembikai pahit juga mengandungi beta karoten, lutein dan zeaxanthin, serta sebatian fitonutrien lain. Kandungannya adalah sebatian semula jadi pada tumbuhan yang bersifat antioksidan.

Bukan hanya untuk orang pada umumnya, kandungan nutrisi ini juga dapat membantu memberi nutrisi yang mencukupi semasa kehamilan. Sebenarnya, kandungan nutrisi ini juga dapat memberi manfaat untuk kesihatan ibu semasa hamil.

Jadi, makan tembikai semasa hamil tidak boleh dilakukan oleh ibu. Walau bagaimanapun, wanita hamil harus berjumpa doktor sebelum memakan sayur ini.

Kerana makan tembikai terlalu banyak semasa hamil boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin di dalam kandungan. Oleh itu, apakah faedah dan risiko melon pahit untuk wanita hamil?

Khasiat makan peria untuk wanita hamil

Berkat kandungan khasiatnya, tembikai pahit dapat memberikan manfaat dalam menjaga kesihatan ibu hamil. Berikut adalah beberapa faedah melon pahit untuk wanita hamil yang mungkin anda dapat.

1. Mengawal tahap gula dalam darah

Manfaat tembikai yang paling terkenal ialah membantu mengawal kadar gula dalam darah dan merawat diabetes. Anda dapat memperoleh manfaat ini berkat charantin dan polypeptide-P dalam tembikai pahit yang dapat berfungsi seperti insulin dalam mengawal gula darah.

Sebilangan wanita hamil berisiko lebih tinggi terkena diabetes semasa kehamilan (diabetes kehamilan). Keadaan ini boleh berlaku apabila tubuh wanita hamil tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi, yang diperlukan untuk mengawal kadar gula dalam darah.

2. Mengatasi masalah pencernaan

Masalah pencernaan pada wanita hamil adalah perkara biasa. Salah satu yang paling biasa adalah sembelit semasa kehamilan.

Untuk mengatasi masalah pencernaan ini, wanita hamil boleh makan tembikai pahit. Manfaat ini dapat diperoleh oleh wanita hamil kerana kandungan serat dalam jenis sayur-sayuran ini.

3. Menguatkan sistem ketahanan badan

Bukan hanya serat, tembikai pahit juga mengandungi vitamin C dan sebatian antioksidan lain. Adapun memenuhi keperluan vitamin C selama kehamilan dan makan makanan yang mengandung antioksidan dapat membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh.

Lebih-lebih lagi, sistem imun wanita hamil cenderung lemah sehingga mereka lebih mudah diserang penyakit.

4. Mengawal kenaikan berat badan

Serat larut dalam tembikai pahit membuat anda kenyang lebih lama, yang dapat mencegah keinginan untuk makanan yang tidak sihat.

Pada akhirnya, makan tembikai dapat membantu ibu mengawal berat badan semasa mengandung untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan.

5. Menyokong perkembangan janin

Pare juga mengandungi folat yang merupakan vitamin penting semasa kehamilan. Folat dapat menyokong perkembangan saraf bayi semasa dalam kandungan, sehingga mengurangkan risiko kecacatan kelahiran.

Bahaya atau risiko memakan tembikai semasa mengandung

Walaupun boleh memberi manfaat, wanita hamil tidak boleh makan tembikai yang terlalu banyak. Sebabnya, makan tembikai terlalu banyak semasa mengandung boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Sebenarnya, sebilangan pakar berpendapat, tembikai pahit tidak digalakkan dan merupakan salah satu makanan yang dilarang semasa mengandung.

Tidak tanpa sebab, beberapa kajian mendapati bahawa pengambilan melon pahit yang berlebihan boleh menyebabkan pengecutan rahim menyebabkan keguguran.

Sebenarnya, pengambilan jus tembikai pahit diketahui menyebabkan pendarahan semasa hamil sehingga mencetuskan pengguguran. Bukan hanya itu, tembikai pahit juga dapat meningkatkan risiko persalinan pramatang.

Selain itu, memakan buah tembikai dan biji-bijiannya boleh menyebabkan favism (kekurangan G6PD) semasa mengandung kerana kandungan sekitarnya. Untuk favism boleh menyebabkan anemia hemolitik, iaitu keadaan apabila sel darah merah pecah dengan lebih cepat.

Itulah sebabnya anda harus berjumpa pakar sakit puan sebelum makan tembikai. Sekiranya doktor memberi lampu hijau, maka wanita hamil boleh mengonsumsi tembikai pahit untuk mendapatkan faedahnya.