Kehamilan

Rambut botak pada usia muda, meningkatkan risiko lelaki menjadi tidak subur

Secara amnya, kebotakan bermula pada usia pertengahan dan berterusan secara beransur-ansur hingga usia tua. Namun, sebilangan lelaki boleh mula botak lebih awal dari yang sepatutnya kerana faktor hormon yang dipengaruhi oleh keturunan. Rambut botak pada usia muda kerana keturunan dikenali sebagai alopecia androgenetik.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa rambut botak akibat alopecia androgenik dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Tetapi nampaknya, kebotakan pada usia muda juga dikaitkan dengan penurunan kualitas sperma, yang dapat mempengaruhi kesuburan lelaki. Bagaimana ia boleh berlaku?

Sekilas androgenetik alopecia

Alopecia adalah keadaan di mana sejumlah besar rambut hilang, yang boleh menyebabkan kebotakan kulit kepala sepenuhnya. Rata-rata keguguran rambut adalah 25-100 helai sehari. Anda dikatakan menghidap alopecia jika anda kehilangan lebih dari 100 helai rambut setiap hari.

Alopecia sendiri mempunyai banyak jenis, dan lebih cenderung dialami oleh orang pertengahan hingga tua. Sekiranya kebotakan bermula pada usia muda - bahkan boleh berlaku seawal baligh - keadaan ini dikenali sebagai alopecia androgenetik.

Terdapat tiga tahap yang perlu dilalui sehingga rambut gugur sepenuhnya sehingga akhirnya menjadi botak. Tahap pertama adalah tahap anagen, iaitu tahap pertumbuhan serat rambut yang aktif. Tahap ini boleh berlangsung selama 2-7 tahun. Sebanyak 80-85 peratus rambut yang anda miliki sekarang berada dalam fasa anagen.

Tahap seterusnya adalah catagen aka fasa peralihan. Fasa catagen dicirikan oleh rambut yang berhenti tumbuh, biasanya bertahan 10-20 hari. Tahap ketiga adalah fasa telogen, yang berlaku ketika rambut berhenti tumbuh sepenuhnya dan kemudian mula rontok. Sebanyak 10-15 peratus rambut berada dalam fasa telogen, yang biasanya berlangsung hingga 100 hari.

Setiap helai rambut di kepala anda mempunyai kitarannya sendiri. Rambut yang rontok harus diganti dengan rambut baru. Tetapi di alopecia, proses menukar rambut tidak berlaku. Androgenetik alopecia dipengaruhi oleh hormon androgen dan keturunan. Salah satu fungsi hormon androgen adalah untuk mengatur pertumbuhan rambut.

Bagaimana rambut botak pada usia muda mempengaruhi kesuburan lelaki?

Kebotakan corak lelaki bermula dengan garis rambut dahi yang surut, disertai dengan bintik-bintik botak kecil atau kawasan bulat di kulit kepala yang mungkin merebak dari masa ke masa. Keparahan kebotakan boleh berbeza-beza, mulai dari ringan hingga parah.

Kebotakan yang lebih teruk yang anda alami pada usia muda dikaitkan dengan peningkatan risiko kualiti sperma yang rendah. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi perkara ini. Lelaki muda dengan kebotakan sederhana hingga teruk mengalami penurunan kadar SBHGex globulin yang mengikat hormon) dalam darahnya. SHBG adalah protein kompleks yang mengikat hormon seks manusia, termasuk androgen dan estrogen. SBHG dan hormon seks mempunyai peranan dalam rangkaian proses kesuburan manusia. Tahap SBHG yang rendah mengakibatkan penurunan pengeluaran dan pematangan sel sperma.

Dalam beberapa kes, lelaki yang botak pada usia muda juga boleh mengalami hipogonadisme. Hipogonadisme adalah keadaan kekurangan hormon pembiakan, salah satunya dicirikan oleh kekurangan tahap testosteron dalam badan. Sebenarnya, testosteron hormon memainkan peranan penting untuk pertumbuhan dan perkembangan seksual lelaki. Lelaki yang mengalami kekurangan testosteron dapat dilihat dari rambut botak atau rambut yang menipis dari masa ke masa, serta bulu ketiak dan kemaluan yang tidak tumbuh. Tahap testosteron yang rendah juga menghalang proses penghasilan sel sperma yang sihat.

Selain itu, kebotakan pada pria muda juga dikaitkan dengan peningkatan risiko sindrom metabolik, seperti diabetes (diabetes), kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, dan kegemukan. Pelbagai keadaan ini akan mempengaruhi proses pematangan sperma sehingga sperma yang dihasilkan mempunyai kualiti yang buruk. Salah satu penyebabnya ialah tekanan oksidatif yang disebabkan oleh pelbagai penyakit metabolik.

Kualiti sperma yang baik dipengaruhi oleh tiga faktor berikut: jumlah, bentuk, dan pergerakan (motilitas) sperma. Sekiranya terdapat hanya satu, atau lebih, kelainan sperma dari ketiga faktor ini, maka anda berisiko tinggi mengalami masalah kesuburan atau bahkan ketidaksuburan.

Memiliki kepala yang botak tidak bermaksud anda mesti subur

Lelaki dengan rambut botak pada usia muda tidak bermaksud bahawa mereka tidak akan dapat memiliki anak. Walau bagaimanapun, fenomena ini mungkin merupakan salah satu petunjuk adanya gangguan pada tubuh lelaki. Pengesanan awal risiko penyakit serius dan perundingan dengan doktor adalah perlu agar ia dapat dilakukan sekiranya anda berisiko tinggi mengalami masalah kesuburan.