Kesihatan Otak dan Saraf

Mengawal Vertigo BPPV Melalui Perubahan Terapi dan Gaya Hidup

BPPV ( Vertigo kedudukan paroxysmal jinak atau vertigo kedudukan paroxysmal jinak adalah salah satu jenis gangguan vestibular yang paling biasa. BPPV muncul sebagai sensasi berputar tiba-tiba atau perasaan seperti bahagian dalam kepala anda berputar. Keadaan ini berlaku kerana deposit yang terbentuk di telinga dalam anda, yang mengganggu keseimbangan badan. Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apakah simptomnya Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV)?

Tanda dan gejala BPPV mungkin termasuk:

 • Pening
 • Perasaan seperti anda atau persekitaran anda berputar atau bergerak
 • Kehilangan keseimbangan atau ketidakstabilan
 • Mual
 • Gag

Simptom Vertigo kedudukan paroxysmal jinak boleh datang dan pergi dan biasanya berlangsung kurang dari satu minit. Episod BPPV mungkin hilang untuk beberapa waktu dan kemudian berulang.

Apa yang menyebabkan Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV)?

Dipetik dari Mayo Clinic, BPPV sering tidak diketahui sebabnya. Keadaan ini juga dikenali sebagai BPPV idiopatik.

Sekiranya penyebabnya diketahui, BPPV sering disebabkan oleh pukulan ringan ke kepala anda. Penyebab BPPV yang kurang biasa adalah:

 • Gangguan telinga dalam
 • Kerosakan yang berlaku semasa pembedahan telinga atau ketika anda merasa dalam keadaan terlentang untuk waktu yang lama
 • Migrain juga sering dikaitkan dengan BPPV

BPPV paling biasa pada orang berusia 50 tahun ke atas, tetapi boleh berlaku pada usia berapa pun. Selain itu, BPPV juga lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Kecederaan kepala atau gangguan keseimbangan telinga yang lain boleh menyebabkan anda berisiko lebih besar Vertigo kedudukan paroxysmal jinak .

Bagaimana menangani BPPV?

Vertigo kedudukan paroxysmal jinak Ia boleh hilang sendiri dalam beberapa minggu atau bulan. Walau bagaimanapun, untuk melegakan BPPV dengan lebih cepat, doktor anda mungkin menetapkan rawatan berikut:

1. Prosedur penempatan semula saluran

Prosedur penempatan semula kanal juga dikenali sebagai manuver Epley. Terapi ini dapat mengawal BPPV dan boleh dilakukan dengan bantuan doktor atau dilakukan sendiri di rumah. Kaedahnya adalah seperti berikut:

 • Ambil posisi duduk tegak menghadap dinding dengan bantal di belakang kepala dan kaki anda diregangkan.
 • Pusingkan kepala anda 45 darjah ke kanan.
 • Masih dalam kedudukan yang sama, segera berbaring dengan kepala di atas bantal. Pegang kedudukan, sekurang-kurangnya 30 saat.
 • Perlahan-lahan putar kepala ke kiri 90 darjah penuh, tanpa mengangkat leher anda.
 • Kemudian, perlahan-lahan ubah kedudukan badan anda ke kiri; tidur berbaring di sebelah kiri.
 • Kemudian, kembali ke kedudukan asal, iaitu kedudukan terlentang dan segera naik ke posisi duduk tegak.

Pada rawatan pertama, anda perlu melakukannya dengan bantuan doktor, maka anda boleh melakukannya di rumah dengan bantuan orang lain. Rawatan ini boleh dilakukan tiga kali berturut-turut. mungkin anda akan merasa pening dengan setiap pergerakan dan perpindahan. Walau bagaimanapun, gejala vertigo akan sedikit berkurang.

Tujuan rawatan BPPV adalah memindahkan zarah dari saluran berbentuk sinus yang berisi cecair di telinga dalam ke kawasan terbuka, seperti ruang depan (beg kecil) yang memegang salah satu organ otolit di telinga.

2. manuver Semont-toupet

Rangkaian rawatan BPPV serupa dengan manuver Epley, tetapi banyak kajian menyimpulkan bahawa rawatan ini lebih berkesan. Kaedahnya adalah seperti berikut:

 • Ambil posisi duduk tegak ke dinding dengan bantal di belakang kepala dan kaki telur.
 • Kemudian, berbaring di sebelah kanan dan memandang ke sebelah kiri atas.
 • Segera duduk dan berbaring di sebelah kiri dengan kepala masih menghadap ke kiri, melihat ke bawah.
 • Perlahan-lahan kembali ke kedudukan permulaan, melihat ke hadapan (normal) dan duduk tegak.

3. Latihan Brandt-Daroff

Latihan ini paling kerap disarankan untuk orang yang menghidap BPPV di rumah, kerana ia mudah dilakukan tanpa pengawasan. Tidak dianjurkan untuk melakukan senaman Brandt-Daroff melainkan anda berada di tempat yang selamat dan tidak akan memandu sebentar, kerana melakukannya boleh menyebabkan peningkatan pening dalam waktu yang singkat.

 • Mulakan dengan duduk di permukaan rata dengan kaki anda menggantung, misalnya di kerusi santai.
 • Berbaring dan letakkan badan di sebelah kanan tetapi menuju ke kiri. Tahan selama 30 saat dan cuba untuk tidak menggerakkan kaki anda.
 • Kemudian, bangun untuk mengambil posisi duduk tegak dan menuju terus ke depan.

Pergerakan ini boleh dilakukan 2 kali seminggu. Dalam sehari lakukan sebanyak 3 kali, setiap set diulang 5 kali.

4. Pembedahan alternatif

Dalam keadaan yang sangat jarang berlaku di mana prosedur penempatan semula saluran atau terapi lain tidak berkesan untuk BPPV, prosedur pembedahan adalah rawatan lain yang mungkin ditawarkan oleh doktor. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan palam tulang untuk menyekat bahagian telinga dalam anda yang menyebabkan pening.

Palam ini menghalang saluran separuh bulat di telinga anda daripada bertindak balas terhadap pergerakan zarah atau pergerakan kepala umum. Tahap kejayaan operasi penyalinan saluran adalah sekitar 90 peratus.

5. Mengonsumsi gingko biloba

Ginkgo biloba telah dikaji untuk kesannya pada vertigo dan telah terbukti berkesan seperti ubat preskripsi utama untuk merawat vertigo. Ekstrak Ginkgo biloba boleh dibeli dalam bentuk cecair atau kapsul. Mengambil 240 miligram ginkgo biloba setiap hari akan mengurangkan gejala vertigo anda dan membuat anda merasa lebih seimbang.

6. Vitamin D

Satu kajian menunjukkan bahawa kekurangan vitamin D adalah keadaan yang memburukkan lagi gejala bagi orang yang menghidap BPPV. Minum segelas susu atau jus oren, ikan, dan bahkan kuning telur akan meningkatkan tahap vitamin D anda.

Minta doktor anda memeriksa tahap vitamin D anda supaya anda tahu sama ada anda memerlukan lebih banyak makanan atau makanan tambahan yang mengandungi vitamin D.

Apakah perubahan gaya hidup atau rawatan di rumah untuk dikawal Vertigo kedudukan paroxysmal jinak?

Sekiranya anda mengalami pening dari BPPV, perhatikan kemungkinan kehilangan keseimbangan anda, yang boleh menyebabkan jatuh dan kecederaan serius. Untuk mengawal BPPV, lakukan perkara di bawah:

 • Duduk segera apabila anda merasa pening.
 • Gunakan pencahayaan yang baik jika anda bangun pada waktu malam.
 • Selagi simptom berterusan, berjalan dengan bantuan tongkat untuk keseimbangan jika anda berisiko jatuh.
 • Jangan lupa berjumpa doktor untuk menguruskan gejala anda dengan berkesan.

BPPV mungkin berulang walaupun berjaya menjalani terapi. Nasib baik, walaupun tidak ada penawar, keadaannya dapat diatasi dengan terapi fizikal dan rawatan di rumah.