Kesihatan mental

Sebenarnya, apa perbezaan antara Kecemasan dan Gangguan Kecemasan? •

Semua orang pasti merasa cemas. Contohnya, jika anda dalam keadaan tidak dapat pulang kerana waktu malam, tidak ada pengangkutan awam yang masih beroperasi, dan hujan turun dengan lebat. Anda mungkin merasa cemas untuk berjumpa dengan orang yang tidak baik atau perlu menunggu hingga pagi sebelum anda dapat pulang ke rumah. Namun, adakah perasaan cemas merupakan tanda bahawa anda mengalami gangguan kecemasan? Baiklah, artikel ini akan membincangkan perbezaan antara kegelisahan dan gangguan kecemasan. Dengar, ayuh!

Apa itu gangguan kegelisahan dan kegelisahan?

Anda mungkin berfikir bahawa merasa cemas adalah tanda bahawa anda mengalami gangguan kecemasan. Sebenarnya, walaupun saling berkaitan, kedua-dua keadaan itu tidak sama.

Kegelisahan bersifat sementara, sebagai tindak balas kepada keadaan yang menyebabkan tekanan. Keadaan ini masih cukup semula jadi kerana anda tidak mengalaminya secara berterusan.

Ini bermaksud, pada saat anda tidak lagi merasa tertekan, kegelisahan itu hilang. Biasanya, setelah melalui situasi tertekan atau berjaya mengatasinya, kegelisahan itu hilang dengan sendirinya.

Sebenarnya, kadang-kadang merasa cemas bukanlah perkara buruk. Sebenarnya, kegelisahan boleh mendorong anda untuk mengambil tindakan untuk menyingkirkan keadaan yang tidak menyenangkan.

Contohnya, jika anda tertekan untuk mengambil peperiksaan, anda akan mempersiapkan diri untuk berjaya dalam peperiksaan. Di samping itu, anda juga menjadi lebih waspada jika anda berada dalam bahaya.

Namun, kegelisahan berbeza dengan gangguan kecemasan. Menurut Mayo Clinic, jika anda mengalami salah satu gangguan mental ini, anda akan merasa cemas sepanjang masa. Selain itu, perasaan cemas yang timbul juga sangat kuat.

Sebenarnya, daripada berusaha menangani situasi tertentu, orang yang mengalami gangguan kegelisahan lebih suka menghindari perkara-perkara yang boleh menyebabkan mereka merasa cemas.

Akibatnya, aktiviti harian mereka akan terganggu kerana tidak dapat menangani banyak perkara. Keadaan ini sering tidak dapat diatasi sendiri. Oleh itu, orang yang mengalami gangguan kecemasan biasanya harus mendapatkan rawatan perubatan tertentu.

Perbezaan antara kegelisahan dan gangguan kecemasan

Berikut adalah beberapa pembezaan antara kegelisahan dan gangguan kecemasan yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Pencetus

Keadaan tertentu memang boleh menyebabkan kegelisahan. Contohnya, peperiksaan semester, temu ramah bekerja, bertengkar dengan rakan, atau tarikh akhir kerja yang ada boleh membuat anda cemas.

Walau bagaimanapun, ini adalah perasaan kebimbangan semula jadi. Ini bermaksud bahawa kebanyakan orang lain yang mengalami keadaan yang sama juga mungkin merasakan hal yang sama.

Sementara itu, pencetus kegelisahan pada orang dengan gangguan kecemasan biasanya merupakan perkara sederhana yang berlaku setiap hari. Maksudnya, kebanyakan orang tidak merasa cemas ketika menghadapi situasi tersebut.

Contohnya, pergi ke kedai untuk membeli barang, atau berjumpa rakan di pusat membeli-belah. Sebenarnya, selalunya orang yang mengalami keadaan ini tidak memahami pencetus apa yang menyebabkan gangguan kecemasan berulang.

2. Intensiti dan kekerapan

Pada amnya, orang merasa cemas sebelum mengambil peperiksaan. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami gangguan kecemasan mungkin merasa cemas beberapa minggu sebelum hari ujian.

Sebenarnya, tepat sebelum mengambil peperiksaan, muncul pelbagai gejala gangguan kecemasan yang berpotensi menjadikannya tidak dapat mengambil peperiksaan. Sekiranya ini berlaku, kegelisahan yang dialaminya dapat bertahan selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa kegelisahan yang timbul ketika anda mengalami gangguan kecemasan mempunyai frekuensi dan intensitas yang tinggi. Untuk mengatasinya, anda pasti perlu memeriksa keadaannya kepada psikologi atau doktor.

3. Gejala fizikal dan psikologi

Apabila anda merasa cemas, anda mungkin hanya panik dan hanya dapat memusatkan perhatian kepada pencetus kegelisahan. Namun, ini berbeza apabila anda mengalami gangguan kecemasan.

Selain kegelisahan, anda juga akan mengalami pelbagai gejala lain, seperti serangan panik, berpeluh, gegaran, jantung berdebar, sakit kepala, mual, tidak dapat bernafas, hingga tidak dapat berbicara sama sekali.

Bukan hanya itu, ada juga gejala psikologi yang mungkin muncul, seperti tidak dapat menumpukan perhatian, dan tidak berfikir dengan baik.

4. Mengganggu aktiviti harian

Anda juga dapat melihat perbezaan antara kegelisahan dan gangguan kecemasan dari aktiviti harian. Sekiranya anda merasa cemas, anda masih boleh melakukan aktiviti biasa. Terutama jika anda berjaya mengatasi pencetus kegelisahan.

Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya berlaku bagi orang yang mengalami gangguan kecemasan. Memandangkan kegelisahan berlaku dengan kerap dan kerap, orang yang mengalami keadaan ini sering memilih untuk mengelakkan tekanan.

Masalahnya, orang yang mengalami gangguan ini dapat merasa cemas dengan perkara-perkara sederhana, seperti bekerja dan pergi ke pejabat, atau pergi membeli-belah ke pasar raya.