Kehamilan

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kelahiran Pramatang

Definisi

Apakah bayi pramatang?

Bayi pramatang adalah bayi yang dilahirkan jauh sebelum waktu melahirkan. Keadaan ini juga sering disebut sebagai buruh awal atau buruh pramatang.

Dipetik dari Pregnancy Birth & Baby, waktu kelahiran normal biasanya berlaku sekitar 37-40 minggu kehamilan. Walau bagaimanapun, bayi dikatakan pramatang jika dilahirkan pada usia kehamilan kurang dari 37 minggu.

Semakin kecil usia kehamilan anda ketika anda melahirkan, semakin banyak komplikasi kesihatan yang akan berlaku pada bayi.

Ini kerana janin tidak mempunyai cukup waktu untuk tumbuh dan berkembang secara optimum agar dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran di luar rahim.

Beberapa masalah kesihatan yang dapat dialami bayi pramatang adalah bahawa ia boleh bertahan seumur hidup. Contohnya, kelewatan perkembangan atau kecacatan intelektual seperti cara berkomunikasi, kesukaran belajar, dan lain-lain.

Berikut adalah peringkat kelahiran pramatang mengikut usia kehamilan:

  • Preterm lewat, lahir antara 34 dan 36 minggu.
  • Cukup awal, lahir antara 32 dan 34 minggu.
  • Sangat pramatang, dilahirkan kurang dari 32 minggu.
  • Kelahiran pramatang yang melampau pada atau sebelum minggu ke-25.

Harap maklum, dari beberapa kes. kebanyakan bayi dilahirkan pada awal minggu ke-34 hingga 36. Sebenarnya, minggu-minggu terakhir di dalam rahim cukup penting untuk perkembangan maksimum bayi.

Seberapa biasa bayi pramatang?

Kelahiran pramatang adalah komplikasi kehamilan yang agak biasa. Ramai wanita yang melahirkan sebelum waktunya tidak mempunyai faktor pencetus yang jelas.

Komplikasi ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi wanita kulit hitam lebih cenderung mengalaminya daripada kaum lain. Bukan hanya pada ibu, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya juga berlaku sebanyak 60 peratus pada anak kembar atau lebih.

Keadaan ini dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.