Kesihatan Seksual

Punca HIV dan AIDS, Ditambah Berbagai Faktor Risiko

HIV / AIDS masih berkait rapat dengan penyakit yang sering menjangkiti pekerja seks komersial, orang yang melakukan "seks bebas", lelaki gay (homoseksual), dan pengguna dadah. Namun, tahukah anda bahawa ada kumpulan lain yang juga mempunyai risiko yang sama untuk dijangkiti HIV dengan yang disebutkan di atas? Sebenarnya, setiap orang di dunia mempunyai risiko HIV / AIDS yang sama jika mereka tidak mengambil langkah pencegahan yang pasti. Ini kerana penyebab HIV dan AIDS bukan hanya dari hubungan seks tanpa perlindungan.

Ketahui lebih lanjut mengenai pelbagai penyebab HIV dan AIDS dan yang paling berisiko dijangkiti penyakit ini untuk mengelakkan penyebaran HIV.

Kenal pasti virus yang menyebabkan HIV dan AIDS

HIV adalah penyakit berjangkit yang menular melalui cairan tubuh tertentu. Penyebab utama HIV itu sendiri adalah Virus Kekurangan Imuniti Manusia. Virus yang menyebabkan HIV disebarkan melalui aktiviti tertentu yang memungkinkan pertukaran atau pergerakan cairan tubuh dari satu orang ke orang lain.

Di antara banyak cecair badan yang dihasilkan oleh manusia, darah, air mani (cairan ejakulasi lelaki), cairan pra-ejakulasi, cairan dubur (rektum), cairan vagina, dan susu ibu adalah yang paling rentan untuk menyebarkan penyebaran virus yang menyebabkan HIV.

HIV adalah virus yang menyerang sel CD4 dalam sistem imun. Sel CD4 atau sel T adalah sejenis sel darah putih yang berfungsi sebagai barisan pertahanan pertama tubuh terhadap jangkitan. Manusia dapat menghasilkan berjuta-juta sel T setiap hari untuk mengekalkan imuniti.

Sebaik sahaja HIV memasuki badan anda, virus akan "merampas" sel CD4 yang sihat dan terus membiak. Akhirnya, sel CD4 yang dijangkiti membengkak, pecah, dan hancur. Sekiranya jumlah sel CD4 terus menurun secara mendadak hingga di bawah 200 per mililiter darah, keadaannya akan berkembang menjadi AIDS.

Bagaimana virus yang menyebabkan HIV dan AIDS menyebabkan penyakit ini

HIV adalah penyakit kronik. Virus yang menyebabkan HIV dan AIDS akan kekal dalam darah anda seumur hidup jika tidak dikawal.

Selama berada di dalam badan, virus yang menyebabkan HIV akan terus membiak dan melemahkan sistem imun anda. Keadaan ini boleh menjadikan anda sangat mudah terkena penyakit kronik dan jangkitan oportunistik yang serius.

Mengenai berapa lama virus yang menyebabkan HIV memicu jangkitan, jawapan umum adalah sekitar 72 jam setelah pendedahan pertama. Namun, tubuh biasanya tidak segera mengalami gejala HIV apabila dijangkiti virus yang menyebabkan penyakit ini.

Dua penyebab utama HIV dan AIDS

Virus yang menyebabkan HIV merebak dari satu orang ke orang lain melalui cairan tubuh, seperti darah, air mani, cairan pra-ejakulasi, dan cairan vagina.

Pertukaran keempat-empat cecair badan ini sangat biasa berlaku semasa hubungan seksual. Pemindahan darah juga mudah berlaku dari penggunaan jarum yang tidak steril, yang kebiasaannya sering dilihat pada pengguna ubat suntikan.

Kedua-dua jenis aktiviti berisiko ini adalah penyebab utama HIV. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap:

1. Aktiviti seksual yang tidak selamat

Virus yang menyebabkan HIV mudah disebarkan secara seksual; paling kerap melalui seks faraj (zakar ke faraj) dan seks dubur (zakar ke dubur).

Penembusan zakar ke faraj adalah laluan penularan HIV yang paling biasa di kalangan kumpulan heteroseksual, sementara penularan melalui seks dubur adalah yang paling biasa di kalangan orang gay.

Hubungan seksual adalah penyebab HIV dan AIDS yang paling biasa kerana aktiviti ini memungkinkan pertukaran cecair tubuh, seperti air mani, cairan dubur, dan cairan vagina, yang mengandungi virus dari orang yang dijangkiti kepada orang yang sihat.

Risiko penularan akan lebih tinggi, terutamanya jika pasangan seks yang sihat mempunyai luka terbuka atau lecet pada kulit, alat kelamin, atau tisu lembut yang lain, sementara aktiviti seksual dilakukan tanpa menggunakan kondom.

Bagaimana dengan seks oral? Seks oral juga boleh menjadi perantara penyebaran virus yang menyebabkan HIV dan AIDS. Namun, risikonya rendah kerana air liur mengandungi sedikit virus. Risiko dijangkiti boleh menjadi lebih tinggi jika pihak bukan HIV mempunyai luka terbuka di mulutnya, seperti sariawan di bibir atau lidah atau gusi berdarah.

Sekiranya anda sudah digolongkan sebagai aktif secara seksual, risiko penularan virus yang menyebabkan HIV / AIDS juga tinggi jika anda mempunyai banyak pasangan seks.

2. Penggunaan picagari tidak steril

Salah satu penyebab yang berkait rapat dengan wabak HIV di Indonesia adalah perkongsian jarum terpakai untuk ubat-ubatan haram. Jenis ubat yang biasa dimakan melalui suntikan termasuk kokain dan metamfetamin (shabu-shabu atau "met").

Jarum yang telah digunakan oleh orang lain akan meninggalkan kesan darah. Nah, virus yang menyebabkan HIV boleh bertahan di jarum selama kira-kira 42 hari selepas hubungan pertama.

Sisa darah yang tersisa di jarum boleh memasuki badan pengguna jarum seterusnya melalui luka suntikan. Oleh itu, ada kemungkinan satu jarum terpakai dapat menjadi media penularan virus HIV kepada banyak orang pada waktu yang sama atau pada waktu yang berlainan.

Penggunaan ubat melalui suntikan adalah kaedah penularan langsung. Walau bagaimanapun, tingkah laku risiko lain yang berkaitan dengan penggunaan dadah, seperti minum alkohol, merokok, dan seks santai juga dikaitkan dengan peningkatan risiko menyebabkan HIV dan AIDS.

Tingkah laku berisiko di atas dapat meningkatkan risiko HIV dengan mengaburkan logik dan mengurangkan kesedaran pengguna tentang penaakulan. Pada orang yang sudah dijangkiti, tingkah laku ini dapat mempercepat perkembangan HIV dan memberi kesan buruk terhadap rawatan HIV.

Menggunakan peralatan untuk membuat tatu atau tindik badan - termasuk dakwat - yang tidak steril atau bersih juga boleh menjadi tingkah laku yang menyebabkan HIV AIDS.

Orang yang berisiko dijangkiti virus yang menyebabkan HIV

Dari penjelasan di atas, risiko penularan HIV nampaknya paling biasa di kalangan orang yang mempunyai hubungan seks dan pengguna dadah tanpa perlindungan.

Walau bagaimanapun, berdasarkan laporan Kementerian Kesihatan 2017, terdapat peningkatan trend jumlah kes HIV baru pada kanak-kanak dan suri rumah. Kenapa begitu?

1. Suri rumah

Sehingga kini, tidak sedikit bilangan suri rumah yang didiagnosis menghidap HIV.

Seperti dikutip dari Jakarta Globe, Emi Yuliana dari Suruhanjaya Pencegahan AIDS Surabaya mengatakan jumlah suri rumah yang hidup dengan HIV / AIDS meningkat lebih banyak daripada kumpulan pekerja seks komersial wanita. Menurut Ketua Badan Pengurusan AIDS Daerah Bogor, sekitar 60% orang dengan HIV / AIDS di Kota Bogor adalah suri rumah.

Ini mungkin disebabkan oleh hubungan seksual dengan pasangan HIV-positif dan kurangnya intervensi untuk pencegahan penyebab HIV dan AIDS di kalangan suri rumah. Berbeza dengan usaha pencegahan pekerja seks komersial, yang lebih digalakkan.

Halangan utama yang diketahui adalah penolakan untuk menjalani ujian HIV / AIDS setelah berkahwin, terutama bagi kebanyakan wanita hamil atau mereka yang merancang untuk hamil. Penolakan biasanya berlaku kerana mereka merasa malu, pantang larang, atau merasa bahawa mereka atau pasangannya tidak pernah melakukan hubungan seksual dengan orang lain.

Hanya ada kurang dari 10% yang bersedia menjalani ujian HIV selepas berkahwin.

2. Pekerja kesihatan

Kumpulan lain yang berisiko tinggi dijangkiti virus yang menyebabkan HIV adalah pekerja pusat penjagaan kesihatan, seperti doktor, jururawat, pekerja makmal, dan pembersih sampah kemudahan kesihatan. Penyebab HIV di institusi perubatan biasanya berpunca dari darah yang dijangkiti.

Darah dari pesakit positif HIV dapat menyebarkan HIV kepada petugas kesihatan ini melalui luka terbuka.

Terdapat beberapa cara virus yang menyebabkan HIV dapat menular kepada petugas kesihatan, yaitu:

 • Sekiranya jarum suntik yang telah digunakan oleh pesakit yang dijangkiti virus yang menyebabkan HIV secara tidak sengaja dimasukkan ke dalam pekerja kesihatan (juga dikenali sebagai kecederaan batang jarum )
 • Sekiranya darah tercemar dengan virus penyebab HIV menyentuh selaput lendir seperti mata, hidung, dan mulut.
 • Sekiranya darah tercemar dengan virus yang menyebabkan HIV bersentuhan dengan luka terbuka.

Penularan virus yang menyebabkan HIV kepada pekerja kesihatan dapat dicegah dengan:

 • Gunakan perlindungan diri seperti topeng, gaun hospital, google atau gelas khas, dan sarung tangan.
 • Sentiasa tutup luka terbuka dengan plaster atau pembalut.
 • Sentiasa berhati-hati semasa mengendalikan objek tajam.
 • Buang sampah hospital yang berpotensi memindahkan virus penyebab HIV (seperti jarum dan jarum suntik) ke tong sampah yang padat atau keras, bukan hanya dalam plastik kerana hujung jarum suntik yang tajam dapat melekat.
 • Bersihkan darah yang tumpah secepat mungkin.
 • Sentiasa basuh tangan anda dengan pembersih tangan selepas bersentuhan dengan pesakit, terutamanya jika bersentuhan dengan darah pesakit.

3. Bayi

Wanita hamil dengan HIV boleh menyebarkan virus kepada bayi mereka.

Virus yang menyebabkan HIV dan AIDS dapat ditularkan ketika bayi masih dalam janin, semasa proses kelahiran, dan ketika menyusui. Penularan dari ibu ke bayi adalah penyebab utama HIV AIDS pada anak-anak.

Penyebab HIV AIDS yang menular dari ibu ke bayi sebenarnya dapat dicegah, jika:

 • Wanita yang hidup dengan HIV menerima rawatan HIV semasa kehamilan dan semasa bersalin atau secara khusus menjadualkan kelahiran caesar. Bahagian caesar meminimumkan penularan virus yang menyebabkan HIV, seperti kemungkinan cairan tubuh ibu menjangkiti bayi semasa proses kelahiran.
 • Bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan HIV kemudian diberi ubat HIV selama 6 minggu selepas kelahiran dan tidak disusui. Untuk mengelakkan virus yang menyebabkan HIV, ibu yang dijangkiti disarankan untuk tidak menyusui bayinya dan mengganti susu ibu dengan susu formula sebagai pilihan untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi.

Ubat HIV mengurangkan jumlah virus yang menyebabkan HIV di dalam badan. Mengurangkan jumlah virus yang menyebabkan HIV secara langsung dapat mengurangkan kemungkinan penularan HIV kepada bayi semasa kehamilan dan semasa proses kelahiran. Ubat-ubatan tersebut dapat dipindahkan ke seluruh plasenta sehingga dapat melindungi bayi dari jangkitan virus yang menyebabkan HIV.