Kesihatan kulit

7 Manfaat Witch Hazel untuk Cuba |

Dikenali sebagai bahan semula jadi untuk kulit, witch hazel kini popular di kalangan penggemar produk penjagaan kulit. Mana tidaknya, bahan semula jadi ini dikatakan mampu mengurangkan jerawat untuk menenangkan mata yang bengkak. Adakah betul?

Apa itu witch hazel?

Witch hazel adalah ekstrak tumbuhan yang dianggap memberi manfaat kesihatan, terutama untuk kulit dan kecantikan.

Ekstrak dari daun dan kulit semak yang bernama latin Hamamelis virginiana Ia kaya dengan tanin yang dipercayai mempunyai sifat astringen dan antioksidan. Inilah yang menjadikan Orang Asli Amerika menggunakannya sebagai ubat tradisional.

Witch hazel kini telah menjadi sebahagian daripada bahan kosmetik dan produk penjagaan kulit, seperti ubat jerawat, syampu, hingga krim pencukur.

Kelebihan witch hazel

Umumnya, daun dan kulit kayu witch hazel dijadikan teh dan salap dalam perubatan tradisional. Ramuan ini juga paling sering digunakan pada kulit dan kulit kepala kerana kemampuannya untuk meredakan keradangan dan kulit sensitif.

Bukan hanya salap, beberapa produk penjagaan kulit seperti toner muka kini mengandungi ekstrak Anak dara Hamamelis kerana kemampuan itu. Jadi, apa faedah yang diberikan witch hazel pada kulit?

1. Membantu menghilangkan jerawat

Salah satu kelebihan witch hazel yang paling popular adalah membantu menghilangkan jerawat yang degil. Ini kerana witch hazel mempunyai khasiat yang bermanfaat bagi kulit yang berjerawat, seperti:

  • mengurangkan pengeluaran minyak
  • melegakan kemerahan pada kulit, dan
  • membasmi bakteria yang menyebabkan pori-pori kulit.

Ketiga perkara ini berpunca daripada kandungan tanin dalam witch hazel yang menjadikannya zat kuat. Hasilnya, kulit yang rawan jerawat akan terasa lebih kencang dan mengekalkan keseimbangan pH kulit.

2. Mempercepat penyembuhan kerosakan tisu kulit

Kebiasaannya, sebahagian besar kandungan tanin akan dikeluarkan setelah melalui proses penyulingan. Proses ini nampaknya membantu mengekalkan sifat antioksidan dan anti-radang di dalamnya.

Kedua sifat ini didapati dapat membantu menghilangkan kudis, membersihkan noda dan parut, dan mempercepat penyembuhan masalah kulit.

Selain itu, tanin dalam witch hazel juga mempunyai faedah lain, iaitu mengecilkan pori-pori kulit, terutama kulit berminyak.

3. Mengatasi luka bakar

Walaupun tidak sesuai untuk produk pelindung matahari, anda boleh menggunakan witch hazel untuk luka bakar kulit ringan, seperti yang disebabkan oleh sebatian kimia. Sebilangan orang juga menyebut ramuan ini selamat untuk mengatasi kerengsaan kulit setelah bercukur.

Malah, menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal trikologi antarabangsa , witch hazel terbukti mempunyai manfaat dalam merawat luka bakar di kulit kepala.

Rawatan tradisional ini cenderung berkesan, baik pada lelaki dan wanita. Namun, witch hazel biasanya hanya berfungsi apabila masalah kulit kepala ini disebabkan oleh bahan kimia atau terdedah kepada sinar ultraviolet (UV).

4. Penjagaan rambut

Adakah anda tahu bahawa penggunaan witch hazel secara berkala dapat menjaga kulit kepala anda bersih dan penumpukan minyak?

Rawatan semula jadi ini sangat disarankan oleh beberapa doktor untuk merawat dan mencegah psoriasis dan gatal-gatal pada kulit kepala.

Anda boleh menambahkan beberapa tetes witch hazel ke syampu biasa anda untuk mencegah jangkitan bakteria. Sekiranya boleh, campurkan dengan minyak argan untuk menambahkan kelantangan pada rambut anda dan hilangkan bau busuk.

5. Mengurangkan kegatalan pada kulit

Kulit sensitif lebih terdedah kepada kerengsaan kulit. Nasib baik, anda boleh memperbaikinya dengan menggunakan witch hazel pada kulit anda. Ini dibuktikan melalui artikel yang diterbitkan di Dermatologi klinikal, kosmetik dan penyelidikan .

Para penyelidik dalam artikel tersebut menyebutkan bahawa gel yang mengandung niacinamide, witch hazel, dan ekstrak kernel dapat melawan keradangan kulit.

Ini kerana witch hazel adalah astringen yang membantu membersihkan kulit dan memberikan kesan penyejukan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui bagaimana witch hazel menenangkan kulit sensitif.

6. Rawat gigitan serangga

Seperti yang anda ketahui, witch hazel adalah ekstrak tumbuhan yang mengandungi tanin dan bersifat astringen apabila digunakan pada kulit.

Kandungan tanin di dalamnya menjadikan hazel penyihir membantu meredakan kegatalan, pembakaran, dan kerengsaan yang disebabkan oleh gigitan serangga.

Anda boleh mengetuk wel hazel pada bola kapas dan menggosoknya perlahan-lahan di atas gigitan. Biarkan kering dan ulangi mengikut keperluan.

7. Faedah lain

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, terdapat faedah lain yang ditawarkan oleh witch hazel, iaitu:

  • melindungi dari kerosakan kulit,
  • membantu mengatasi buasir (buasir),
  • menyembunyikan lebam,
  • mengelakkan rambut tumbuh, dan
  • melegakan kesakitan dan kesakitan.

Kesan sampingan penggunaan witch hazel

Witch hazel adalah bahan semula jadi yang dianggap selamat apabila digunakan secara topikal. Malangnya, penggunaan dalaman tidak digalakkan.

Daripada mendapat faedah, dikhuatiri pengambilan witch hazel boleh mencetuskan pelbagai gejala seperti:

  • loya,
  • muntah,
  • sembelit,
  • kerosakan hati, dan
  • kesan sampingan yang lain.

Cara selamat menggunakan witch hazel

Secara amnya, kebanyakan orang dapat memanfaatkan sihir hazel dengan risiko dan kesan sampingan yang minimum. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang harus dipertimbangkan ketika menggunakan witch hazel untuk mendapatkan manfaat tanaman ini, yaitu:

  • sapukan salap atau ekstrak pada kulit beberapa kali untuk rawatan buasir,
  • lakukan ujian tompok kulit pada kulit untuk mengelakkan kesan sampingan, dan
  • sedar akan kerengsaan kulit atau reaksi kulit alahan pada beberapa jenis kulit.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.