Penyakit berjangkit

Bilakah Masa yang Tepat Mengambil Perubatan Deworming? •

Cacing adalah salah satu penyakit biasa yang sering menyerang masyarakat Indonesia. Tidak hanya menyerang kanak-kanak, cacing usus juga boleh menjangkiti orang dewasa. Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah dan mengubati penyakit ini adalah dengan mengambil ubat penyah cacing. Namun, bilakah waktu yang tepat untuk minum ubat cacing? Ayuh, cari jawapannya di sini.

Masa yang tepat untuk mengambil cacing

Masa yang tepat untuk mengambil ubat cacing adalah sebaik sahaja gejala cacing usus muncul.

Gejala cacing itu sendiri sebenarnya bergantung pada jenis cacing yang menjangkiti badan. Sekiranya anda mengalami gatal di dubur, terutamanya pada waktu malam, anda mungkin dijangkiti cacing kremi.

Sekiranya anda mempunyai ini, anda boleh segera mengambil ubat cacing untuk menghalang pertumbuhan cacing kremi yang semakin banyak. Bukan hanya itu, anda juga disyorkan untuk mengambil ubat cacing sekiranya terdapat cacing di dalam tinja. Terutama jika anda sering mengalami sakit perut dan penurunan selera makan yang drastik.

Kerana jika tidak dirawat dengan segera, cacing usus dapat menyebabkan komplikasi lebih lanjut, seperti penyumbatan usus dan masalah dengan penyerapan nutrien dalam tubuh. Jadi, anda tidak perlu menunggu sehingga anda sihat untuk mengambil ubat cacing.

Adakah anda perlu minum ubat cacing secara berkala?

Sebagai langkah berjaga-jaga agar anda tidak dijangkiti penyakit ini, masa yang tepat untuk mengambil ubat cacing adalah setiap 6 bulan. Walau bagaimanapun, cadangan ini secara amnya diberikan kepada orang yang berisiko tinggi mengalami cacing usus.

Sebilangan orang yang disyorkan untuk mengambil cacing cacing secara berkala sekurang-kurangnya setiap 6 bulan adalah:

  • Orang yang tinggal di kawasan kumuh di mana kemudahan kebersihan dan kebersihan diri tidak mencukupi
  • Orang yang bekerja di kawasan rawan cacing, misalnya, pekerja binaan, penggali tanah, atau peternak dan petani yang bekerja dengan atau terdedah kepada haiwan
  • Orang yang tinggal di tempat endemik cacing
  • Selalunya makan makanan mentah atau tidak dimasak

Mungkin ada beberapa syarat lain yang tidak disebutkan di atas. Untuk menentukan sama ada anda termasuk yang disyorkan untuk selalu mengambil ubat cacing atau tidak, anda boleh berjumpa doktor. Doktor mungkin melihat keadaan kesihatan dan sejarah perubatan anda dengan teliti.

Tenang. Ubat Deworming merangkumi satu dos sehingga tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang teruk setelah mengambil ubat walaupun badan anda tidak mengalami cacing.

Pilihan ubat untuk merawat cacing usus

Terdapat beberapa jenis ubat cacing yang dijual secara berlebihan di kedai ubat, dan ada yang memerlukan preskripsi doktor. Berikut ini adalah beberapa rujukan mengenai ubat cacing yang boleh anda gunakan:

  • Albendazole. Ubat ini berfungsi untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh cacing, seperti cacing cacing, cacing pita, cacing cambuk, cacing gelang, dan cacing kremi. Albedazole hanya boleh didapati dengan preskripsi dari doktor. Itulah sebabnya sebelum mengambil ubat ini, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan kesan sampingan dan kesalahan ubat.
  • mebendazole. Ubat ini berfungsi dengan melumpuhkan dan membunuh cacing yang menjangkiti saluran pencernaan. Ubat ini mencegah cacing menyerap gula yang menjadi sumber makanannya.
  • Pirantel Pamoat. Ubat ini menyebabkan cacing di dalam badan menjadi lumpuh sehingga lebih senang disebarkan bersama dengan najis. Pyrantel pamoate boleh dibeli di kedai ubat atau farmasi terdekat tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, pastikan anda terus membaca arahan penggunaan ubat yang tertera pada label pembungkusan untuk mengelakkan pengambilan berlebihan.

Penting bagi anda untuk memahami bahawa ubat ini tidak dapat membasmi telur cacing di dalam badan. Nah, untuk mengelakkan jangkitan berulang, anda disarankan untuk menerapkan gaya hidup yang bersih agar telur cacing tidak membiak. Caranya boleh dimulakan dengan rajin mencuci tangan sebelum makan dan selepas membuang air kecil / buang air besar.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌