Keibubapaan

Cara Melahirkan Bayi Yang Selesa Setelah Menyusu

Bersendawa adalah salah satu cara untuk membuang lebihan gas dalam badan dan sistem pencernaan sebagai bentuk penjagaan bayi yang baru lahir. Bukan sahaja orang dewasa yang perlu bersendawa, bayi yang baru lahir juga perlu bersendawa. Biasanya aktiviti ini dilakukan setiap kali ibu selesai menyusu. Namun, tidak sedikit ibu bapa baru yang keliru tentang cara yang betul untuk membuat bayi bersendawa. Sebelum membincangkan cara melahirkan bayi, pertama-tama kita akan membincangkan kepentingan melahirkan bayi selepas menyusui.

Kepentingan melahirkan bayi selepas menyusu

Menyusu bayi anda selepas setiap penyusuan adalah sangat penting dan memerlukan amalan yang betul. Sebabnya, ketika menyusui bayi akan menelan udara yang boleh masuk dan terperangkap dalam sistem pencernaan.

Gelembung udara yang terperangkap ini jika tidak dikeluarkan akan membuat perut tidak selesa sehingga bayi terganggu sepanjang hari.

Selain itu, gas yang terperangkap juga dapat menjadikan bayi kenyang lebih cepat padahal sebenarnya rasa kenyang disebabkan oleh banyaknya gas di dalam perut.

Kesannya, bayi tidak mendapat nutrien yang mencukupi yang sebenarnya diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran.

Selain menelan udara ketika bayi menyusu, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan gas di dalam perut bayi:

 • Makanan yang mengandungi gas yang dimakan oleh ibu (brokoli, kembang kol, minuman ringan).
 • Reaksi alergi atau intoleransi makanan dari pengambilan ibu atau dari kandungan susu formula.

Tubuh bayi bertindak balas dengan segera dengan menghasilkan lebih banyak gas apabila dia tidak bertoleransi terhadap makanan tertentu yang dimakan oleh ibu atau bahan-bahan dalam susu formula.

Oleh itu, bersendawa diperlukan untuk menghilangkan sebahagian udara yang ditelan semasa proses penyusuan.

Dalam banyak kes, terlalu banyak gas yang masuk, terperangkap, dan tidak dikeluarkan akan membuat bayi kembung, rehat, dan gelisah.

Memetik dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), melahirkan bayi juga dilakukan sebagai cara untuk mencegah meludah pada anak kecil anda.

Bilakah bayi perlu bersendawa?

Menurut American Academy of Pediatrics, anda memerlukan cara untuk melahirkan bayi walaupun mereka tidak menangis atau merengek dari perut yang kembung. Terdapat beberapa keadaan yang memerlukan bayi bersendawa, iaitu:

Apabila diberi susu botol

Sekiranya bayi anda diberi susu botol, sama ada mengandungi susu formula atau susu ibu, anda harus membuat bayi bersendawa setiap kali bayi selesai minum sekitar 60-90 ml susu.

Ini disebabkan oleh keupayaan kecil perut bayi dan untuk mengelakkan bayi dari kembung dan muntah.

Semasa menukar posisi penyusuan

Sekiranya bayi anda disusui, anda harus membuat bayi anda bersendawa setiap kali dia bergerak ke payudara yang lain.

Apabila anda memindahkan bayi dari satu payudara ke payudara yang lain, bayi biasanya akan menelan banyak udara.

Ini kerana mulut biasanya kelihatan seperti menghisap puting walaupun sudah dilepaskan dan memerlukan cara untuk membenamkan bayi.

Si kecil yang bersendi akan merasa selesa dan membuat bayi tidur lena.

Ketika bayi rewel setelah menyusu

Apabila bayi anda bangun selepas menyusu, dia mungkin merasa sakit perut. Ini biasanya berlaku apabila anda tidak membuatnya bersendawa setelah makan, misalnya kerana bayi sudah tidur.

Untuk itu, anda boleh cuba bersendawa setelah dia bangun dari tidurnya.

Cara melahirkan bayi

Untuk membuat bayi bersendawa, anda boleh melakukan ini dengan memegang bayi dan meletakkan kepala dan badannya di dada, membiarkan dagu bayi berada di bahu anda.

Kemudian, pegang bahagian belakang kepala dan bahunya dengan satu tangan. Sementara tangan yang lain mengusap dan menepuk belakang bayi dengan perlahan dan lembut.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa cara untuk melahirkan bayi anda yang boleh anda ikuti, memetik dari Kids Health.

1. Cara melahirkan bayi: bawa ke dada atau bahu

Kaedah ini paling kerap digunakan oleh ibu bapa untuk melahirkan bayi selepas menyusu. Terdapat dua posisi yang boleh dicuba, iaitu memegang bayi di dada atau di bahu.

Kedudukan ini dapat disesuaikan dengan keselesaan ibu bapa ketika mereka ingin membuat bayi bersendawa

Di dada

Kaedah ini adalah yang paling mudah dan sering digunakan pada bayi baru lahir. Bagaimana cara membendung bayi semasa dibawa ke dada? Inilah langkahnya.

 1. Letakkan kain di atas bahu untuk menutup dan melindungi pakaian yang anda pakai dari air liur si kecil.
 2. Pegang dan letakkan bayi di dada anda sehingga dagunya bersandar di bahu anda (lihat gambar).
 3. Pegang si kecil dengan satu tangan.
 4. Pada masa yang sama tangan anda yang lain menepuk dan menggosok lembut punggungnya untuk melepaskan gas di perutnya.

Sekiranya anda ingin melihat wajah anak kecil anda semasa bersendawa, lakukan langkah di atas sambil melihat di cermin supaya anda dapat melihat sama ada kedudukan bayi selesa atau tidak.

Di bahu

Cara membendung bayi dengan memikulnya di bahu biasanya dilakukan pada bayi yang sudah cukup tua.

Sekurang-kurangnya leher bayi cukup kuat untuk menopang kepalanya sendiri, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda cuba:

 1. Letakkan kain atau tuala kecil di atas bahu anda dan cuba tutup separuh punggung anda.
 2. Bawa dan pegang bayi di atas bahu. Letakkan perut bayi di bahu anda dan supaya perut sedikit tertekan.
 3. Pegang si kecil dengan satu tangan.
 4. Pada masa yang sama tangan anda yang lain menepuk dan menggosok lembut punggungnya untuk mengeluarkan udara dari perutnya.
 5. Pastikan bayi dapat bernafas dengan selesa dan tidak merosot terlalu jauh dari bahu.

Apabila anda meletakkan bayi di bahu, anda boleh melakukannya sambil melihat di cermin. Ini untuk memastikan kedudukan bayi sangat selesa dan si kecil dapat bernafas dengan baik.

2. Cara melahirkan bayi: duduk di pangkuan

Mungkin ada ibu bapa yang ragu-ragu membuat bayi bersendawa dengan cara ini, kerana kedudukannya agak sukar. Walau bagaimanapun, anda boleh mencubanya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Letakkan apron atau kain di pangkuan anda untuk menjangkakan ludah yang mungkin dikeluarkan oleh si kecil anda
 2. Duduklah bayi di pangkuan anda, ia boleh berada di sisi anda atau menghadap anda
 3. Gunakan sebelah tangan untuk menyokong badan bayi dengan meletakkannya di dada
 4. Jari anda dengan lembut mencengkam dagu dan rahangnya. Pastikan tidak meletakkan jari anda di lehernya sehingga anak itu tidak tercekik
 5. Condongkan si kecil ke depan dan sambil menepuk-nepuk dan gosokkan punggungnya dengan lembut dengan tangan anda yang lain

Sekiranya anda ragu-ragu membuat bayi anda bersendawa dengan cara ini, anda boleh meminta bantuan pasangan atau ibu bapa anda untuk membuatnya lebih selesa ketika melahirkan anak anda.

3. Cara melahirkan bayi: berbaring di pangkuan anda

Kedudukan satu ini juga boleh dicuba sebagai cara untuk membuat bayi bersendawa, berikut adalah langkah-langkahnya:

Sumber: Livestrong
 1. Letakkan kain di pangkuan anda untuk menjangkakan ludah yang mungkin dikeluarkan oleh si kecil anda
 2. Letakkan bayi di pangkuan menghadap ke bawah, ke arah kaki anda
 3. Pegang perlahan dagu dan rahang dengan satu tangan
 4. Cuba jangan biarkan kepala bayi lebih rendah daripada bahagian badannya yang lain untuk mengelakkan darah mengalir ke kepalanya
 5. Tepuk perlahan dan gosokkan punggungnya untuk melepaskan udara di perutnya

Di antara tiga kaedah tersebut, pilihlah kaedah yang paling berkesan untuk membuat bayi anda bersendawa dan tentunya masih membuat si kecil merasa selesa. Namun, jika dalam beberapa minit bayi tidak bersendawa, cuba ulangi menggunakan dua posisi yang lain.

Sekiranya itu tidak berjaya, itu adalah tanda bahawa bayi anda tidak perlu bersendawa, mungkin kerana sedikit gas telah ditelan.

Bagaimana jika melahirkan bayi tidak berkesan membuang gas di dalam perut?

Sekiranya anda telah melakukan cara untuk membuang bayi tetapi gas masih terkumpul di perut si kecil, tentu ini tidak selesa. Kami mengesyorkan agar anda memilih botol dan puting yang direka khas untuk usia bayi.

Biasanya penenang pada botol bayi dikelompokkan mengikut umur, mulai dari bayi pramatang, bayi baru lahir, usia 3 bulan, dan sebagainya.

Sekiranya anda sedang makan botol, pastikan anda memilih pacifier yang sesuai dengan usia bayi anda. Ini untuk mengurangkan udara yang ditelan semasa proses penyusuan.

Sebilangan jenis botol susu juga mempunyai reka bentuk khas agar udara tidak tetap di dalam botol. Terdapat bentuk miring untuk menjaga agar susu ke puting tidak masuk ke udara.

Keadaan yang membuat bayi perlu berjumpa doktor

Setelah melakukan banyak cara untuk melahirkan bayi, keadaan apa yang harus diperhatikan oleh ibu bapa? Sekiranya bayi tidak dapat bersendawa atau anda jarang bersendawa, jumlah udara di perut bayi akan meningkat.

Ini kemudian menjadikan bayi lebih rewel dan boleh mengganggu kesihatannya. Anda harus segera membawa bayi anda ke doktor sekiranya dia mengalami:

 • Tidak dapat membuang air besar, atau najis berdarah
 • Muntah berterusan
 • Sangat cerewet dan tidak dapat didiamkan
 • Menghidap demam selama berhari-hari hingga 38 darjah celcius

Doktor dapat menentukan apa yang menyebabkan anak kecil anda tidak bersendawa, walaupun dia telah melakukan banyak cara untuk membuat bayi bersendawa.

Selanjutnya, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai mengikut keadaan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌