Kesihatan Pencernaan

Ingin Menderma Hati? Inilah syarat-syarat yang mesti dipenuhi |

Transplantasi hati umumnya merupakan jalan terakhir bagi pengidap penyakit hati kronik dan tidak dapat disembuhkan dengan rawatan lain. Malangnya sukar untuk mencari penderma hati yang sesuai.

Itulah sebabnya mencari hati penderma boleh memakan masa bertahun-tahun. Oleh itu, apakah syarat untuk penderma hati yang mesti dipenuhi oleh calon penderma sebelum pemindahan hati?

Apakah penderma hati?

Hati atau hati adalah organ terbesar dalam tubuh manusia yang mempunyai sejumlah fungsi penting untuk sistem pencernaan badan anda.

Organ ini, yang terletak di rongga perut kanan atas, berfungsi menghasilkan hempedu, membantu tubuh menyingkirkan toksin, dan mengatur kadar gula dalam darah.

Sumbangan hati adalah prosedur mengambil bahagian hati untuk diberikan kepada orang lain melalui prosedur pemindahan hati.

Organ hati yang disumbangkan boleh datang dari orang yang telah meninggal dunia atau orang yang masih hidup.

Orang yang sihat dapat menjalani pemindahan hati kerana proses regenerasi hati yang memungkinkan organ manusia ini tumbuh semula.

Menurut penjelasan buku Hati: Biologi dan Patobiologi, regenerasi hati dapat terjadi kerana hepatosit, yang merupakan sel utama yang membentuk organ hati dan memiliki kemampuan untuk membiak.

Walaupun begitu, tentu ada beberapa syarat yang harus dipertimbangkan agar dapat memberikan sebahagian dari hati anda kepada orang lain.

Apakah syarat untuk penderma hati?

Penderma hati pada mulanya diperoleh dari orang yang telah meninggal, misalnya mangsa kemalangan atau kecederaan kepala yang mengalami kematian otak, tetapi jantung masih berdegup kencang.

Walau bagaimanapun, sangat sukar untuk mencari penderma hati yang sesuai kerana pelbagai pertimbangan, seperti jenis darah, usia, ketinggian, hingga keadaan kesihatan keseluruhan.

Oleh kerana permintaan yang tinggi terhadap penderma dan tempoh menunggu yang lama, orang-orang yang masih hidup dan sihat akhirnya dibenarkan menderma hati mereka.

Penderma hidup boleh datang dari ahli keluarga, adik beradik, pasangan, atau rakan-rakan penerima hati atau penderma hati.

Sekiranya anda berhasrat untuk menderma organ anda, terdapat beberapa syarat penderma hati yang mesti dipenuhi.

 • Bercadang untuk menderma hati dengan keputusannya sendiri tanpa paksaan dari pihak lain.
 • 19 hingga 55 tahun.
 • Keadaan dan fungsi hati yang baik.
 • Mempunyai keadaan psikologi yang stabil.
 • Mempunyai keadaan kesihatan yang sangat baik.
 • Tidak ada sejarah penyakit serius seperti barah, HIV / AIDS, diabetes, penyakit buah pinggang, atau penyakit jantung.
 • Mempunyai ukuran badan yang sama atau lebih besar daripada penerima penderma.
 • Mempunyai jenis darah dan jenis tisu yang sama.
 • Jangan merokok dan minum alkohol untuk jangka masa tertentu.

Perkara yang paling penting adalah memastikan memberitahu pasukan perubatan mengenai sejarah perubatan anda sebelum menderma hati.

Hasilnya, pasukan perubatan dapat menentukan sama ada anda boleh menjadi calon penderma atau tidak.

Fokus


Apa yang perlu disediakan sebelum menderma hati?

Sebelum menderma organ, beritahu orang terdekat dan berikan pemahaman terbaik bahawa anda ingin menjadi penderma hati.

Sebagai persediaan untuk pemindahan hati penderma hidup, pasukan perubatan dari pusat pemindahan akan menilai keadaan kesihatan dan psikologi kedua-dua penderma dan penerima.

Orang yang sihat yang ingin menderma hati mereka harus menjalani ujian fungsi hati dan ujian lain, termasuk ujian untuk penyakit berjangkit dan mengancam nyawa.

Selain itu, pemadanan hati penderma hidup dengan penerima juga perlu dilakukan berdasarkan usia, jenis darah, ukuran organ, dan faktor lain.

Selama tempoh menunggu pembedahan, anda perlu menjaga kesihatan hati dengan mengikuti panduan diet, bersenam secara teratur, menjaga kesihatan mental, dan berkonsultasi dengan doktor secara berkala.

Prosedur pemindahan penderma dan hati

Sebelum prosedur, kedua-dua penderma dan penerima penderma organ akan menerima anestesia atau anestesia untuk mengurangkan kesakitan semasa pembedahan.

Pakar bedah akan mengeluarkan sebahagian hati dari penderma yang mati atau hidup dengan sayatan di perut.

Bahagian hati yang didermakan bergantung pada ukuran dan keperluan penerima.

Selepas itu, pakar bedah akan mengeluarkan hati yang berpenyakit dan meletakkan hati yang sihat yang disumbangkan ke dalam tubuh penerima.

Semasa prosedur pemindahan ini, pakar bedah juga akan menyambung semula saluran darah dan saluran empedu ke hati yang baru.

Secara amnya, hati penderma menghabiskan sekitar tujuh hari di hospital.

Selepas keluar dari hospital, anda memerlukan enam hingga lapan minggu masa pemulihan.

Semasa tempoh pemulihan, doktor boleh memberikan ubat sakit untuk mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan pada parut sayatan.

Doktor juga akan memberi nasihat mengenai perubahan gaya hidup yang perlu anda buat setelah menjalani prosedur penderma hati.

Hati yang telah disumbangkan biasanya akan tumbuh kembali ke ukuran sebelumnya. Fungsi hati dapat kembali normal dalam beberapa bulan setelah pembedahan.

Kesan sampingan menderma hati

Prosedur untuk menderma hati dari orang yang hidup agak selamat. Umumnya tidak ada masalah kesihatan yang signifikan yang dialami oleh penderma.

Seperti risiko pasca pembedahan besar pada umumnya, ada beberapa kesan sampingan yang mungkin muncul setelah menderma hati, iaitu:

 • reaksi alahan terhadap anestesia,
 • pening dan muntah,
 • jangkitan luka,
 • pendarahan, memerlukan pemindahan darah,
 • gangguan pembekuan darah, atau
 • kerosakan pada organ atau tisu berhampiran organ yang dipotong.

Walaupun anda berada dalam keadaan anestesia atau ubat penenang semasa pembedahan, anda masih mungkin merasa sakit semasa anda pulih.

Itulah sebabnya, anda perlu berjumpa doktor secara berkala untuk pulih sepenuhnya setelah menjalani pembedahan pemindahan hati.

Penderma hati untuk tujuan perubatan adalah sah. Walau bagaimanapun, penderma hati yang dilakukan atas dasar membeli dan menjual penderma organ dilarang secara sah.

Menderma hati dapat menyelamatkan nyawa seseorang.

Walau bagaimanapun, pastikan keputusan untuk menderma organ datang sepenuhnya dari diri anda sendiri tanpa pengaruh orang lain.

Sebelum membuat keputusan, anda masih perlu memikirkan faedah dan risiko dengan teliti.

Berunding dengan doktor anda mengenai prosedur dan penjagaan kesihatan selepas pendermaan organ.