Perubatan Herba dan Alternatif

Bukan hanya cantik untuk dilihat, ini adalah 5 kebaikan tanaman dandelion yang perlu anda ketahui: kebolehgunaan, kesan sampingan, interaksi |

Dandelion, atau Taraxacum spp, adalah tumbuhan yang biasanya terdapat di pergunungan atau tempat tinggi lain. Walaupun tidak sepopuler bunga ros dan melati, tanaman ini yang mempunyai bunga kuning cerah ketika mekar dan putih ketika masih menjadi biji, ternyata mempunyai pelbagai manfaat yang baik. Apakah faedah kesihatan dandelion?

Pelbagai kelebihan dandelion yang mungkin tidak anda ketahui

Pelbagai bahagian tanaman dandelion, termasuk akar, bunga, daun, dan batang, dapat diproses menjadi ubat-ubatan herba yang baik untuk menyokong dan menjaga tubuh yang sihat. Jangan percaya? Lihat siri faedah dandelion di bawah:

1. Mengawal gula dalam darah

Dandelion mengandungi 2 sebatian bioaktif, iaitu asid chicoric dan chlorogenic di semua bahagian tanaman, yang dipercayai dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Ini dibuktikan dengan kajian yang diterbitkan dalam Komunikasi Penyelidikan Biokimia dan Biofizik.

Menurut hasil penyelidikan, kedua sebatian ini dapat membantu meningkatkan rembesan insulin di pankreas serta memudahkan proses penyerapan glukosa dalam darah haiwan eksperimen. Plus, kajian 2016 dari Journal of Society for Biomedical Diabetes Research meneroka sifat antihiperglikemik, antioksidan, dan anti-radang dandelion yang dianggap dapat membantu merawat diabetes jenis 2.

Tetapi tentu saja, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk benar-benar membuktikan keberkesanan manfaat dandelion ini pada tubuh manusia.

2. Sumber antioksidan

Seperti yang sudah anda ketahui, antioksidan berfungsi menangkis radikal bebas yang menyebabkan penyakit kronik. Untuk meningkatkan jumlah sambil menyokong kerja antioksidan yang sudah ada di dalam badan, dandelion banyak menyumbang antioksidan dalam bentuk beta karoten untuk melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan.

Selain itu, dandelion juga dilengkapi dengan antioksidan yang disebut polifenol yang banyak terdapat pada bunga, akar, daun, dan batang.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Dandelion dipercayai mempunyai sifat antivirus dan antibakteria yang dapat meningkatkan kemampuan tubuh melawan infeksi. Ya, beberapa kajian juga mendapati bahawa ekstrak tanaman dandelion memang mampu mengurangkan kemampuan virus untuk meniru, malah meningkatkan jumlahnya.

Walaupun begitu, sejauh ini, penyelidikan yang lebih mendalam diperlukan untuk membuat kesimpulan yang pasti mengenai faedah dandelion atau bunga kuning terang ini. Terutama untuk melawan jangkitan virus dan bakteria pada tubuh manusia.

4. Melegakan keradangan

Pelbagai sebatian bioaktif, salah satunya adalah polifenol, yang terkandung dalam dandelion dapat membantu mengurangkan keradangan akibat penyakit di dalam badan. Para penyelidik hanya menjalankan ujian terhad pada haiwan eksperimen, tetapi melihat perkembangan positif tindak balas keradangan tubuh terhadap mereka yang dirawat dengan tanaman dandelion.

Agar hasilnya didapati lebih optimum, masih banyak penyelidikan yang diperlukan untuk mengetahui bagaimana ia berkembang dalam tubuh manusia.

5. Sebagai asas penjagaan kulit

Manfaat dandelion tidak hanya terhad untuk menyokong kesihatan badan. Dandelion juga dapat digunakan untuk menjaga kecantikan kulit, misalnya melindungi dari paparan sinar matahari, penuaan kulit, hingga jerawat.

Kajian yang diterbitkan dalam Perubatan Oksidatif dan Panjang Umur Sel, mendapati bahawa dandelion dapat mengurangkan kerosakan pada sel-sel yang sukar disebabkan oleh pendedahan cahaya ultraviolet (UV). Terutama apabila daun dandelion dan ekstrak bunga digunakan pada kulit tepat sebelum atau segera setelah terkena sinar matahari.

Sementara itu, ekstrak dari akar dandelion diyakini dapat mempercepat pertumbuhan semula sel kulit baru sekaligus menghambat proses penuaan. Bukan hanya itu, ekstrak tanaman dandelion tidak kurang berguna untuk mengurangkan keradangan pada kulit, kerengsaan kulit, meningkatkan penghidratan, dan meningkatkan pengeluaran kolagen.