Pemakanan

Panduan Makan bagi Anda yang Menghidap Penyakit Usus

Sekiranya anda mempunyai penyakit radang usus atau kolitis ulseratif, anda mesti memerhatikan makanan yang masuk ke perut anda. Sebabnya, makanan tertentu boleh mencetuskan gejala dan keparahan penyakit. Untuk mendapatkan nutrien yang anda perlukan dan penyakit itu tidak berulang, perhatikan panduan makan berikut.

Panduan makan untuk orang yang menghidap penyakit radang usus

1. Makan sedikit tetapi kerap

Sekiranya sebelum ini anda makan makanan besar dua atau tiga kali sehari, sekarang anda perlu berubah. Orang yang mempunyai kolitis ulseratif, usus mereka tidak lagi dapat berfungsi dengan normal dan optimum.

Makan sebahagian besar menjadikan kerja usus yang terluka sangat berat. Akibatnya, keradangan di usus boleh menjadi lebih teruk.

Daripada makan bahagian besar pada satu masa, lebih baik makan bahagian kecil tetapi kerap. Contohnya, makan lima hingga enam kali sehari dalam bahagian yang lebih kecil daripada biasa. Dengan cara ini, anda membantu meringankan beban kerja usus.

2. Hadkan pengambilan garam dan lemak

Biasanya, ubat-ubatan yang diresepkan untuk merawat kolitis boleh memberi kesan sampingan jika anda makan terlalu banyak garam. Kesan sampingan yang akan timbul adalah bengkak dan kembung.

Bukan hanya garam, anda juga perlu mengehadkan pengambilan lemak harian anda. Makanan berlemak menjadikan perut kembung, kembung, dan cirit-birit. Untuk itu, demi kesihatan yang lebih baik, anda harus menghadkan pengambilan garam dan lemak harian anda.

3. Jangan mengambil produk tenusu

Biasanya orang yang mempunyai penyakit radang usus juga mengalami intoleransi laktosa. Intoleransi laktosa adalah keadaan apabila badan tidak dapat mencerna laktosa. Laktosa adalah gula yang terdapat secara semula jadi yang terdapat dalam susu dan produk tenusu.

Sekiranya anda berkeras untuk terus makan produk tenusu, anda menghadapi risiko cirit-birit, sakit perut, dan kembung. Atas sebab ini, mengelakkan semua produk tenusu adalah pilihan bijak untuk menjaga kesihatan usus anda.

4. Mengehadkan pengambilan serat

Walaupun serat sangat baik untuk pencernaan, pada orang yang menderita kolitis bahagiannya harus terhad. Serat yang terlalu banyak dapat menghalang kerja usus dan memburukkan lagi gejala penyakit radang usus. Oleh itu, anda harus bertanya kepada doktor anda berapa banyak serat yang anda boleh makan dalam sehari.

Semasa makan buah-buahan atau sayur-sayuran, anda juga dapat mengalahkannya agar lebih mudah dicerna, misalnya dengan merebus, mengukus, atau memprosesnya menjadi jus.

5. Elakkan soda, kafein, dan alkohol

Sekiranya anda menghidap penyakit radang usus, itu adalah tanda anda harus mengucapkan selamat tinggal kepada soda, kafein, dan alkohol. Ketiga-tiga minuman ini boleh merengsakan lapisan usus. Kombinasi kafein dan gula, misalnya, boleh menyebabkan cirit-birit dan kembung. Lebih baik minum lebih banyak air yang jelas lebih sihat.

6. Catat diet anda

Setiap orang mempunyai reaksi badan yang berbeza terhadap makanan dan minuman tertentu. Oleh itu, anda mesti mempunyai log makanan peribadi yang mengandungi senarai makanan dan minuman harian dan reaksi mereka di dalam badan. Walaupun kelihatan agak tidak selesa, notebook ini sangat berguna untuk membantu mengurangkan simptom yang serupa pada masa akan datang kerana salah makan.