Ubat dan Makanan Tambahan

Apa Perbezaan Antara Mengambil Ubat Selepas atau Sebelum Makan?

Adakah anda pernah diberi ubat oleh doktor dan kemudian dinasihatkan untuk minum ubat selepas makan dan beberapa jenis ubat lain yang harus diambil sebelum makan? Ya, ternyata tidak semua ubat diambil setelah makan, ada juga yang harus dimakan ketika perut kosong. Apakah perbezaan antara pengambilan ubat sebelum dan selepas makan? Apa yang menentukan bila ubat itu mesti diambil?

Mengapa anda tidak selalu minum ubat selepas makan?

Dadah mempunyai cara yang berbeza dalam menangani masalah atau gangguan yang ada di dalam badan. Cara ubat ini berfungsi bergantung kepada pelbagai faktor, salah satunya adalah interaksi makanan-makanan. Makanan mengandungi pelbagai nutrien yang boleh mempengaruhi kerja ubat-ubatan di dalam badan. Kesan yang timbul dapat menjadikan ubat berfungsi lebih berkesan atau malah dapat menghentikan kerjanya. Jadi, ia bergantung pada jenis ubat yang anda ambil dan bagaimana ia berfungsi di dalam badan.

Mengapa disyorkan untuk minum ubat selepas makan?

Sekiranya anda dinasihatkan untuk minum ubat setelah makan, ini bermakna ubat itu berfungsi lebih baik apabila perut anda penuh dengan makanan. Di samping itu, terdapat beberapa sebab mengapa anda harus mengambil ubat selepas makan:

1. Mencegah masalah pencernaan kerana kesan sampingan ubat

Beberapa jenis ubat mempunyai kesan sampingan dari membuat iritasi perut, radang, dan juga kecederaan. Makanan yang sebelum ini memasuki perut, akan mengelakkan kesan sampingan ini berlaku. Perut kosong akan terdedah kepada kecederaan kerana pengambilan ubat-ubatan yang cukup kuat. Jenis ubat yang boleh menyebabkan gangguan ini adalah aspirin, NSAID (diclofenac, ibuprofen), ubat steroid (prednisolone dan dexamethasone).

2. Ubat berfungsi untuk mengatasi masalah pencernaan

Antasid adalah ubat yang biasanya diberikan kepada orang yang mengalami gangguan pencernaan seperti mual, pedih ulu hati, dan refluks asid. Oleh itu, ubat akan berfungsi dengan lebih berkesan jika diambil selepas atau ketika makanan masuk ke dalam perut.

3. Makanan menjadikan ubat diserap lebih cepat ke dalam darah

Mengambil ubat sebelum makan juga bertujuan menjadikan ubat lebih cepat diserap ke dalam saluran darah. beberapa jenis ubat, seperti ubat HIV, memerlukan bantuan makanan untuk meningkatkan penyerapan ke dalam badan supaya ubat tersebut berfungsi dengan lebih berkesan.

4. Membantu badan dalam memproses makanan

Pesakit kencing manis biasanya akan diberi ubat yang mempunyai fungsi utama untuk membantu pencernaan dan metabolisme makanan di dalam badan. Ubat ini akan mengawal dan mengawal gula darah setelah makan - yang cukup tinggi ketika makan. Jadi, ubat untuk pesakit kencing manis harus diambil bersama makanan.

Lalu, mengapa ada ubat yang harus diambil sebelum makan?

Walaupun anda sering minum ubat setelah makan, tidak jarang doktor memberi pesakitnya ubat yang mesti diambil sebelum makan. Sebilangan besar ubat yang mesti diambil sebelum makan, ia tidak dapat diserap dengan baik ke dalam darah ketika terdapat makanan di dalam perut. Jenis ubat yang mesti diambil sebelum makan adalah:

  • flukloksasilin.
  • phenoxymethylpenicillin (penisilin V).
  • oxytetracycline.

Sebilangan ubat yang disebutkan di atas harus diambil kira-kira sejam sebelum anda mengisi perut dengan makanan. Dalam satu jam, ubat akan diserap secara langsung oleh badan dan berfungsi dengan berkesan. Hampir semua ubat untuk merawat osteoporosis juga mesti diambil sebelum makan, tepatnya diambil pada waktu pagi sebelum sarapan. Berikut adalah jenis ubat:

  • Asid alendronik, minum sebelum 30 minit sebelum anda minum dan makan kali pertama pada waktu pagi.
  • Natrium clodronate, minum dengan sedikit air dan anda tidak boleh minum atau makan selama satu jam berikutnya.
  • Disodium etidronate, disyorkan untuk diminum dalam 2 jam sebelum dan sesudah makan.