Kesihatan

Berapa lamakah manusia dapat bertahan tanpa makan dan minum? •

Manusia dapat bertahan selama tiga minit tanpa udara. Dalam persekitaran yang sangat melampau, misalnya, anda terperangkap di mana-mana tempat di Gunung Everest semasa ribut salji, anda mempunyai tiga jam untuk bertahan tanpa tempat tinggal. Lalu, berapa lama manusia dapat bertahan jika mereka tidak makan dan minum sama sekali?

Tempoh hidup tanpa makanan sangat dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti berat badan, variasi genetik, pertimbangan kesihatan lain dan yang paling penting, kehadiran atau ketiadaan dehidrasi. Pada usia 74 dan berat badan berlebihan, Mahatma Gandhi dapat bertahan dalam mogok lapar 21 hari (tetapi minum beberapa teguk air) sebagai protes kemerdekaan India. Mogok lapar lain yang didokumentasikan dalam sejarah dunia mencatatkan kadar kelangsungan hidup antara 46 jam hingga 70 hari.

Walaupun terdapat banyak faktor dalam menentukan berapa lama manusia dapat hidup tanpa makan, tubuh kita melalui proses metabolik tertentu yang membantu kita menjimatkan tenaga apabila makanan tidak tersedia. Pada asasnya, badan membeli masa untuk mencari nutrien. Ini kira-kira kronologi.

Apa yang berlaku pada badan anda ketika anda sama sekali tidak makan atau minum

6 jam selepas makan terakhir

Ini berlaku hampir setiap hari dengan kebanyakan orang. Kami makan, dan biasanya ada jeda beberapa jam sebelum kami makan lagi.

Selepas makan, tubuh mencerna makanan untuk menghasilkan glukosa - sumber tenaga utama dan diserap ke dalam aliran darah. Setelah 6 jam berjalan tanpa makan dan minum, kita akan mula badan akan mula memecah simpanan lemak badan untuk mengubahnya menjadi glukosa dan menyebar ke sel dan tisu melalui aliran darah. Kira-kira 25% tenaga yang dihasilkan hanya digunakan untuk otak anda, dan selebihnya adalah untuk otot dan sel darah merah. Cadangan glukosa badan dapat memberi anda tenaga selama 24-48 jam. Pada peringkat ini, fungsi kognitif otak akan mulai menurun seiring dengan masa aktiviti anda tanpa makan dan minum meningkat.

JUGA BACA: 'Hangry': Mengapa Anda Marah Ketika Anda Lapar

3 hari tidak makan sama sekali

Selepas 3 hari tanpa makanan, simpanan lemak hilang tetapi otak masih memerlukan glukosa untuk berfungsi. Anda bukan sahaja akan 😊 sepanjang masa, tetapi badan anda juga akan memasuki keadaan ketosis. Apabila badan tidak mempunyai cukup glukosa dari makanan untuk memprosesnya menjadi tenaga, ia akan membakar lemak - yang kemudian dipecah menjadi asid lemak. Walau bagaimanapun, otak anda tidak dapat berfungsi hanya dari asid lemak ini sebagai sumber tenaga, jadi fungsi otak yang normal ini akan terganggu.

Pada peringkat ini, anda akan mula mengalami penglihatan dan halusinasi berganda. Untuk tetap "aktif", otak akan terus menggunakan glukosa yang tersisa yang tersisa di tubuh anda hingga penurunan terakhir, terutama di hati. Ini akan memberikan sekitar 30 peratus tenaga untuk otak. Ini adalah tindak balas penting penyesuaian badan semasa kelaparan.

Selepas 3 hari anda memerlukan air untuk bertahan atau ini adalah hari terakhir anda di bumi.

Jangan makan lebih dari tiga hari

Pada hari keempat, otak anda akan mendapat hampir 70 peratus tenaganya dari proses ketosis. Setelah 3 hari, bahan bakar simpanan di hati akan habis. Dengan hanya tinggal air, tubuh kita pada dasarnya memakan dirinya sendiri - dikenali sebagai autophagy.

Autophagy adalah proses memecah protein dalam badan yang akan digunakan sebagai bahan bakar untuk semua sistem badan. Protein yang dipecah berasal dari pemecahan tisu otot, yang merupakan salah satu tisu yang mengandungi protein paling banyak dalam tubuh. Menariknya, badan akan kehilangan protein yang paling banyak dalam 72 jam pertama sebelum proses melambatkan lagi untuk mengekalkan bekalan tenaga terakhir. Namun, walaupun otak anda dapat bertahan hanya dengan memakan protein badan, otot anda akan perlahan-lahan memudar.

BACA JUGA: Kepentingan Makan dengan Bijak, Makan dengan Minda

Selepas 3 minggu tidak makan

Setelah 3 minggu tidak makan, tubuh terus mencari sumber protein untuk ditukar menjadi bahan bakar. Setelah otot hilang, satu-satunya sumber tenaga yang tersisa adalah tisu dan organ tubuh sebagai simpanan protein kedua terbesar dalam badan. Dengan memecahkan tisu dan protein organ, anda mungkin dapat bertahan hingga tiga minggu atau bahkan hingga 70 hari, bergantung kepada sama ada anda kekal terhidrat atau mempunyai banyak simpanan lemak untuk digunakan untuk tenaga.

Walau bagaimanapun, pada satu ketika, sistem imun anda akan mulai ditutup kerana kekurangan vitamin dan mineral. Tanpa bekalan vitamin atau mineral, bersama dengan "kematian" sistem imun, fungsi tubuh "tidak perlu", seperti haid dan libido, juga akan berhenti sepenuhnya.

BACA JUGA: 5 Vitamin yang Anda Perlu untuk Hati yang Sihat

Biasanya, dua penyakit boleh berlaku pada tahap kelaparan akhir: marasmus dan kwashiorkor. Marasmus adalah bentuk kekurangan zat makanan dan kekurangan tenaga yang teruk, yang dicirikan oleh kehilangan massa otot dan edema, atau perut kembung. Kwashiorkor adalah bentuk kekurangan zat makanan yang paling biasa di negara-negara membangun, disebabkan oleh pengambilan protein yang tidak mencukupi dan juga dicirikan oleh keletihan, edema, dan penurunan jisim otot.

Sekiranya dengan keajaiban anda tidak jatuh sakit akibat kelaparan yang melampau, badan anda perlahan-lahan akan jatuh ke keadaan vegetatif - fungsi biologinya sebagai manusia masih berfungsi dengan baik, tetapi otak anda pada umumnya tidak berfungsi lagi - yang diikuti dengan kematian .

Tidak, ini tidak bermaksud anda harus mencubanya untuk membuktikannya.