Pemakanan

Antara Tahu dan Tempe, Mana Yang Lebih Berkhasiat?

Tahu dan tempe telah disatukan ke dalam masakan Indonesia. kedua-duanya juga dimakan oleh pelbagai golongan kerana ia merupakan sumber protein sayuran yang baik dan juga dengan harga yang berpatutan.

Kedua-dua makanan yang diproses ini mempunyai bahan mentah yang sama, iaitu kacang soya. Walau bagaimanapun, proses pengeluaran menghasilkan produk akhir yang berbeza. Adakah terdapat perbezaan pemakanan antara keduanya? Lihat ulasan di bawah.

Tahu

Produk susu kedelai pekat ini mempunyai rasa lembut, lembut, dan mampu menyerap rasa perasa lain. Tahu mempunyai pelbagai tekstur, bergantung pada proses pembuatan dan kandungan air. Ada yang lembut, ada yang agak keras.

Tempe

Tempeh dibuat dengan penapaian, bukan pemejalan. Kacang soya yang dimasak akan diperam dengan bantuan cendawan Rhizopus oligosporus. Setelah diperam, kacang soya baru akan dimasukkan ke dalam acuan tempe.

Tahu dan tempe, yang manakah lebih sihat?

Tahu mengandungi lebih banyak kandungan mineral yang berasal dari sebatian koagulan (sebatian yang mengubah jus kacang soya menjadi pepejal). Sementara itu, tempe mempunyai lebih banyak kandungan vitamin yang berasal dari penapaian.

Tempeh lebih padat nutrien daripada tahu . Tempe mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi, dengan kandungan karbohidrat, protein, dan lemak yang lebih tinggi. Tempe juga mempunyai kandungan serat yang jauh lebih tinggi daripada tahu.

Kacang soya, bahan mentah untuk kedua makanan ini, mempunyai sebatian antinutrien, salah satunya adalah asid fitik. Antinutrien adalah sebatian yang dapat menghalang penyerapan nutrien tertentu di dalam badan.

Sebatian ini tidak dapat dikeluarkan melalui proses pembekuan (pemejalan). Oleh itu, tahu mengandungi lebih banyak antinutrien. Dengan kata lain, nutrien dalam tempe akan diserap oleh tubuh dengan lebih berkesan daripada tahu.

Kedua-dua makanan ini mengandungi sebatian isoflavon. Isoflavon dianggap mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, salah satunya adalah untuk mencegah barah. Tempe mempunyai kandungan isoflavon yang lebih tinggi.

Walaupun fermentasi dapat mengurangkan kandungan isoflavon dalam tempe, penyerapan kandungan ini dalam tempe pada umumnya masih lebih tinggi daripada tahu.

Sebatian isoflavon yang terkandung dalam tauhu berkisar antara 4 hingga 67 mg / 100 gram, sementara dalam tempe adalah 103 mg / 100 gram. Dianggarkan bahawa penggunaan sebatian isoflavon 30-50 mg sehari mencukupi untuk memberi manfaat kepada tubuh.

Tempeh lebih berkhasiat, tetapi…

Tempeh lebih padat nutrien. Proses penapaian tempe akan meningkatkan kandungan nutrien dan menghilangkan sebatian yang menghalang penyerapan nutrien.

Namun, nilai kalori dan kandungan nutrien tauhu yang lebih rendah menjadikan tauhu dapat dimakan dalam jumlah yang lebih besar daripada tempe untuk mencapai nilai pemakanan yang sama.

Penting untuk diperhatikan, nilai pemakanan yang terkandung dalam kedua bahan makanan ini mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis, proses pembuatan, dan kaedah memasak.

Sekiranya anda memasak tempe yang kaya dengan nutrien dengan menggoreng dan menambahkan banyak garam, makanan sihat ini akan tetap berisiko untuk kesihatan jantung dan saluran darah.

Jadi, itu tidak bermaksud anda dinasihatkan untuk makan tempe sahaja. Sekiranya anda cuba menurunkan berat badan atau mengehadkan pengambilan kalori, tahu mungkin pilihan yang lebih baik. Pastikan juga anda memproses kedua-duanya dengan cara yang sihat.