Kesihatan kulit

4 Cara Menggunakan Gel Kuku Gel yang Salah dan Merosakkan Kuku Anda

Cat kuku gel atau gel kuku adalah salah satu pilihan wanita untuk mencantikkan kuku. Kelebihan cat kuku gel merangkumi pelbagai warna dan ketahanan kerana ia tidak mudah terkelupas dari kuku, dan juga tidak mudah dikeluarkan dengan aseton.

Namun, sayangnya, cara menggunakan cat kuku sering salah. Satu cara dan rawatan ini dapat menjadikan kuku rosak, rapuh, dan mudah patah. Berikut adalah beberapa kesalahan yang tidak disedari oleh wanita dan boleh membuat kuku rosak.

Kesalahan yang sering dilakukan semasa menggunakan cat kuku gel

1. Kerap menukar warna cat kuku gel

Campuran cat kuku gel dan seni kuku Si comel memang menjadi kegemaran wanita untuk memanjakan diri. Tidak jarang juga beberapa orang saling menukar warna cat kuku gel dalam jangka masa yang singkat.

Tetapi sayangnya, bahan pengilat gel pada dasarnya dapat menjadikan lapisan kuku menjadi nipis. Terutama jika anda mengeluarkan cat kuku gel anda melakukannya dengan paksa, alias hanya mengikisnya. Ini boleh menjadikan kuku lebih aus atau lebih nipis.

Menurut Kristin Pulaski, ahli terapi pedikur manikur profesional, lebih baik mengganti atau memperbaiki cat kuku gel ini sekurang-kurangnya sekali setiap 3 minggu. Sekiranya terlalu kerap, ini boleh membahayakan lapisan kuku. Kuku anda menjadi lembut dan mudah patah di kemudian hari.

2. Gunakan cat kuku gel terlalu lama

Selain sering menukar warna cat kuku, penggunaan cat kuku terlalu lama juga tidak bagus. Kenapa? Apabila anda menggunakan cat kuku, kelembapan pada kuku anda akan terangkat bersama dengan gel cat.

Nah, kelembapan kuku yang hilang ini dapat memudahkan bakteria tumbuh di lapisan kuku. Sebaiknya gunakan cat kuku gel ini selama maksimum 3 minggu. Ini juga bertujuan untuk mengelakkan kerosakan pada kuku dan kutikula.

3. Mengeluarkan lapisan cat kuku, atau mengikisnya

Sebilangan besar salun mengenakan bayaran yang tinggi untuk menghilangkan cat kuku gel. Oleh itu, kebanyakan orang membuang cat kuku dengan menarik atau dengan memaku kuku penyangga rumah sahaja .

Malangnya, ini boleh menyebabkan beberapa lapisan kuku terangkat dan kuku menjadi sangat nipis. Tidak digalakkan membuang cat kuku sendiri di rumah. Lebih baik pergi ke salun atau ke ahli terapi kuku.

Cara yang betul untuk menghilangkan cat kuku gel adalah dengan menggunakan aseton. Nanti ahli terapi akan menggunakan kapas yang telah direndam dengan aseton. Selepas itu, kapas diletakkan di atas kuku yang ingin anda keluarkan.

Selepas itu, ahli terapi akan menutup kuku dan kapas dengan kerajang selama 15 minit. Apabila dibuka, cat kuku akan lembut dan ahli terapi akan membersihkan kuku dengan alat manikur dan air bersih.

4. Jangan gunakan minyak atau krim kutikula

Kuku yang sihat adalah kuku yang lentur, tidak keras, dan tidak mudah patah. Tetapi sayangnya, suhu sejuk seperti di bilik atau pejabat yang menggunakan penyaman udara boleh menjadikan kuku anda lebih kering.

Kuku yang kering juga akan mengeringkan kutikula. Kutikula adalah kulit mati di pangkal kuku yang fungsinya melindungi kuku dari jangkitan. Apabila kuku kering kerana menggunakan cat kuku gel dan menggunakan aseton, ini dapat menjadikan fungsi kutikula tidak optimum.

Oleh itu, disyorkan untuk menggunakan minyak kutikula setiap hari. Minyak kutikula boleh digunakan dengan cat kuku gel atau tidak. Selain menghidratkan kutikula, minyak ini dapat menjadikan kuku kelihatan berkilat dan sihat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found