Kesihatan mata

Cara mencegah jangkitan mata, kesan yang paling biasa dari memakai kanta lekap

Softlens aka kanta lekap, kini lebih diminati daripada cermin mata biasa. Selain lebih praktikal, pilihan lensa berwarna akan menjadikan mata anda lebih cantik. Namun, masih ada orang yang tidak mahu memakai kanta lekap kerana takut mengalami jangkitan mata. Sebenarnya, kesan memakai kanta lekap sangat mungkin dapat dicegah. Mari kita lihat cara menggunakan kanta lekap dengan betul supaya mata bebas daripada jangkitan.

Jangkitan mata, kesan paling biasa memakai kanta lekap

Kesan yang paling biasa memakai kanta lekap adalah jangkitan mata. Biasanya, ini disebabkan oleh kebiasaan memakai kanta lekap yang tidak betul. Kawasan mata sangat sensitif dan mudah dijangkiti. Menggosok mata dengan tangan yang kotor sahaja boleh meningkatkan kemungkinan jangkitan mata. Terutama jika anda tidak memakai kanta lekap, itu tidak betul.

Inilah cara menggunakan kanta lekap yang betul sehingga bebas daripada jangkitan

1. Pastikan tangan anda bersih

Pertama sekali, basuh tangan anda dengan air bersih dan sabun. Kemudian, keringkan dengan tuala bersih. Gunakan hujung jari telunjuk dan tengah anda untuk melepaskan kanta lekap dari casing. Dengan menggunakan tangan yang lain, melebarkan bahagian atas dan bawah kelopak mata anda.

Letakkan kanta lekap dengan lembut pada putih mata anda. Tutup mata anda perlahan-lahan, kemudian gerakkan bola mata anda dan berkelip beberapa kali sehingga terpasang sepenuhnya.

Untuk mengeluarkannya, pastikan anda mencuci tangan dengan teliti, kemudian arahkan mata ke atas, perlahan-lahan menggeser lensa ke putih mata anda. Picit perlahan lensa sentuh menggunakan telunjuk dan ibu jari anda, kemudian lepaskan dari mata anda. Sekiranya anda memasang dan membuangnya dengan betul, anda boleh mengelakkan risiko jangkitan mata.

2. Jangan lupa membersihkan kanta lekap

Terdapat jenis kanta lekap yang dapat dibuang segera setelah digunakan, dan ada juga lensa berjangka yang perlu dibersihkan secara berkala. Nah, kesan memakai kanta lekap ini berlaku sekiranya lensa jarang dibersihkan. Semasa membersihkan kanta lekap, gunakan cecair pembersih atau titisan mata yang sesuai dengan jenis dan jenama yang anda gunakan.

Untuk membersihkannya, letakkan kanta lekap di telapak tangan anda. Kemudian, sapu dengan jari telunjuk dengan lembut. Ulangi ini setiap kali kanta lekap selesai.

3. Simpan kanta lekap di tempatnya

Kanta lekap sangat mudah terkena habuk dan kotoran. Oleh itu, anda perlu berhati-hati menjauhkannya dari objek sehari-hari yang menjadi sumber keduanya.

Cegah permukaan lensa tidak bersentuhan langsung dengan air paip, botol, atau air suling. Ganti cairan secara berkala dalam casing kanta lekap, dan jangan lupa menukar tempatnya setiap tiga bulan. Seboleh-bolehnya, jangan biarkan hujung botol bersentuhan dengan jari, mata, atau benda lain.

4. Elakkan tabiat buruk yang menyebabkan jangkitan mata

Jangkitan mata akibat kanta lekap biasanya dipicu oleh tabiat buruk pengguna. Berikut adalah perkara yang harus anda perhatikan ketika menggunakan kanta lekap:

  • Jangan tidur dengan kanta lekap kerana ini akan menyebabkannya
  • ia menjadi kering dan merengsa.
  • Elakkan menggunakan kanta lekap orang lain, terutamanya jika ia telah digunakan.
  • Tanggalkan kanta lekap jika anda ingin berenang, kerana air kolam mengandungi bakteria dan kotoran yang boleh menyebabkan jangkitan mata.
  • Pastikan anda membuang sisa cairan pembersih di tempat simpanan. Sentiasa gunakan cecair segar untuk menyimpan kanta lekap yang telah anda gunakan.
  • Jangan gunakan cecair pembersih yang telah habis, walaupun masih banyak cecair yang tersisa dan kelihatan jernih.

Dengan menggunakan kanta lekap yang betul, anda dapat mengurangkan risiko jangkitan mata. Kesan lain dari memakai kanta lekap, seperti kerengsaan, juga dapat dicegah dengan menggunakan lensa yang betul.