Kesihatan kulit

5 Cara Menghaluskan Palma Kasar

Kulit sawit kasar adalah perkara biasa. Biasanya, gangguan ini berlaku seiring dengan keadaan kulit kering. Jangan risau, cara berikut dapat membantu melicinkan kulit kasar di telapak tangan anda.

Cara melicinkan kulit sawit kasar

Bukan hanya menjadikannya kelihatan kasar, kulit sawit yang kasar pasti membuat anda tidak selesa. Contohnya, apabila anda menyentuh sesuatu, seperti pakaian atau kain atau ketika bersalaman dengan orang lain.

Walaupun agak mengganggu, keadaan ini nampaknya dapat diatasi dengan mudah. Anda boleh mengikuti beberapa cara untuk melicinkan tapak tangan kasar di bawah.

1. Jangan basuh tangan anda dengan sabun

Mencuci tangan adalah sebahagian daripada kehidupan yang sihat. Namun, kebiasaan ini tidak boleh dilakukan secara berlebihan.

Cara yang disyorkan untuk mencuci tangan adalah menggunakan sabun dan air suam. Malangnya, kedua-duanya boleh menjadikan tangan anda terdedah kepada kekasaran.

Pendedahan bahan kimia dan suhu air yang panas dapat mengurangkan kelembapan, menjadikan kulit anda kering.

Oleh sebab itu, anda harus bijak ketika mencuci tangan supaya kaedah ini dapat melicinkan semula tapak tangan kasar anda.

Basuh tangan anda dengan secukupnya, seperti sebelum dan selepas makan, selepas membersihkan sesuatu, atau selepas menggunakan tandas. Semasa mencuci tangan, jangan gosokkannya terlalu keras. Lakukan perlahan-lahan dan urut perlahan-lahan hingga ke antara jari.

2. Pilih produk pembersih yang betul

Selain tabiat mencuci tangan yang tidak betul, tapak tangan kering boleh disebabkan oleh produk yang terlalu keras untuk tangan. Agar telapak tangan kasar anda kembali licin, yang perlu anda lakukan hanyalah mengganti produk dengan yang lebih selamat.

Anda mungkin mahu memilih pembersih yang bebas daripada alkohol, wangian, dan pewarna. Pilih juga produk yang berlabelhypoallergenic yang mungkin lebih selamat untuk kulit sensitif.

3. Penggunaan pelembap yang kerap

Kulit kasar disebabkan oleh keadaan kulit kering. Oleh itu, cara melicinkan telapak tangan kasar adalah dengan kerap menggunakan produk pelembap. Anda mungkin memerlukan produk pelembap khas yang dirumuskan untuk kulit tangan anda, iaitu krim tangan.

Nah, memakai pelembap bukan hanya selepas mandi. Sekiranya kulit anda kering dan kasar, sapukan pada tangan anda mengikut keperluan. Contohnya, setelah anda mencuci tangan.

4. Minum banyak air

Keadaan kulit kering dan kasar dapat diatasi dengan memenuhi keperluan cairan tubuh, iaitu minum air. Kerana air dapat menjaga kelembapan kulit anda.

Cara melicinkan tapak tangan kasar agak mudah untuk anda lakukan. Anda hanya perlu berdisiplin untuk minum air. Sekiranya anda lupa dengan mudah, cuba tetapkan peringatan di telefon anda supaya anda dapat terus minum air.

5. Makan makanan yang sihat

Menjaga kelembapan kulit bukan sahaja dilakukan dengan rawatan luaran. Kerana kulit memerlukan pelbagai nutrien yang anda dapat dari makanan. Tingkatkan pengambilan makanan sihat, seperti sayur-sayuran, buah, dan kacang-kacangan.

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai cara untuk melicinkan telapak tangan kasar, tetapi tidak ada yang berjaya, mungkin sudah tiba masanya untuk meminta bantuan doktor anda.

Berdasarkan halaman Mayo Clinic, keadaan kulit kering dan dibiarkan sahaja boleh menyebabkan komplikasi, seperti eksim (dermatitis atopik) atau jangkitan. Jadi, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.