Kehamilan

7 Buah Meningkatkan Darah untuk Wanita Hamil, Ada Apa? •

Semasa mengandung, wanita hamil memerlukan pemakanan dan pemakanan yang mencukupi, terutama bagi anda yang terdedah kepada keadaan tertentu seperti anemia. Anemia biasanya berlaku apabila badan kekurangan zat besi. Sebagai tambahan kepada makanan tambahan, anda juga boleh mengambil pengambilan makanan lain seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Berikut adalah buah penguat darah atau HB yang boleh dimakan untuk wanita hamil.

Pelbagai jenis buah penguat darah untuk ibu hamil

Makan makanan yang mengandungi nutrien dan nutrien semasa hamil bukan sahaja bermanfaat untuk perkembangan janin, tetapi juga kesihatan ibu.

Memetik Kehamilan, Kelahiran, dan Bayi, memakan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mencegah aduan pada wanita hamil. Salah satu aduan ini adalah anemia pada wanita hamil dari trimester pertama hingga trimester ketiga.

Anemia adalah keadaan yang berlaku apabila tubuh kekurangan sel darah merah dan tidak mengandungi cukup hemoglobin (Hb). Bukan hanya dengan makanan tambahan, anda juga boleh mengambil buah penguat darah atau HB untuk wanita hamil seperti di bawah.

1. strawberi

Sebilangan besar orang mungkin sudah mengetahui bahawa zat besi adalah kandungan yang diperlukan untuk mengatasi keadaan badan seperti anemia.

Namun, anda juga memerlukan pengambilan lain untuk membantu zat besi diserap dengan betul. Salah satunya ialah buah yang mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi seperti strawberi.

Buah yang kaya dengan vitamin C ini dipercayai dapat meningkatkan penyerapan zat besi ke dalam badan. Bukan hanya itu, strawberi juga mengandungi zat besi, folat, kalium yang berguna untuk menghasilkan sel darah merah.

2. Bit

Anda juga boleh menggunakan bit untuk meningkatkan darah atau HB untuk wanita hamil. Beetroot kaya dengan kalium, vitamin C, folat, dan zat besi.

Sebilangan kandungan ini adalah komponen penting dalam sel darah merah sehingga berguna untuk orang yang mengalami keadaan anemia, termasuk wanita hamil.

Selain itu, bit juga berfungsi menurunkan tekanan darah, mencegah hipertensi kehamilan, dan mengurangi keradangan.

3. Alpukat

Penyebab anemia bukan hanya kerana kekurangan zat besi, tetapi juga kerana kekurangan pengambilan asid folik. Oleh itu, anda juga boleh menggunakan alpukat sebagai buah penguat darah atau HB untuk wanita hamil.

Ini kerana alpukat mengandungi folat yang berperanan penting dalam menghasilkan hemoglobin. Tubuh menggunakan folat untuk menghasilkan heme, komponen hemoglobin yang membantu membawa oksigen.

4. Jingga

Buah sitrus dikenali sebagai buah yang mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi.

Selain itu, buah sitrus juga mengandungi sebatian anti-oksidan yang berguna untuk mengatasi keradangan dan memerangi pelbagai penyakit.

Salah satunya adalah membantu mencegah dan merawat anemia. Sama seperti strawberi, jeruk kaya dengan vitamin C dapat membantu meningkatkan penyerapan zat besi. Oleh itu, boleh dikatakan bahawa jeruk adalah salah satu buah yang meningkatkan darah atau hemoglobin untuk wanita hamil.

Anda boleh mengambilnya setelah mengambil ubat anemia yang telah diresepkan oleh doktor.

5. Kismis

Sumber: Daun

Kismis mempunyai manfaat untuk kesihatan anda kerana ia adalah sumber nutrien seperti vitamin, mineral, dan meningkatkan tenaga.

Tidak hanya itu, kismis juga merupakan buah kering penguat darah bagi ibu hamil kerana mengandung zat besi, kalium, tembaga, dan vitamin.

Mengkonsumsi dalam jumlah yang betul dapat membantu mencegah anemia. Ini kerana kismis juga berguna untuk menghasilkan sel darah merah sekaligus membantu membawa oksigen ke seluruh badan.

6. Tarikh

Sebilangan orang berpendapat bahawa kurma dengan kandungan gula yang cukup tinggi tidak mempunyai manfaat kesihatan. Sebenarnya, kurma juga buah untuk meningkatkan darah atau HB dan penyerapan zat besi untuk wanita hamil.

Ini kerana kurma mengandungi zat besi, vitamin A, kalium, dan vitamin B6 yang dapat membantu meningkatkan kadar sel darah merah.

7. Aprikot

Vitamin A dan beta karoten juga dapat membantu meningkatkan penyerapan zat besi yang diperlukan oleh tubuh ketika terjadi anemia.

Anda juga boleh menggunakan aprikot untuk mengekalkan tahap Hb pada wanita hamil. Ini kerana aprikot mengandungi vitamin A yang dapat membantu tubuh memproses zat besi dengan betul.

Apakah rawatan untuk anemia pada wanita hamil?

Walaupun biasa, anemia pada wanita hamil tidak boleh dipandang rendah kerana boleh menyebabkan keadaan kesihatan berbahaya bagi ibu dan janin.

Doktor akan memberikan rawatan dan mencadangkan rawatan yang sesuai mengikut keadaan kesihatan anda. Salah satunya adalah menyediakan makanan tambahan zat besi dan memberitahu makanan dan buah apa untuk membantu menyerap dan meningkatkan darah bagi wanita hamil.

Makanan tambahan yang biasanya diberikan oleh doktor adalah makanan tambahan yang mengandungi zat besi, vitamin B12, dan asid folik. Sebagai tambahan kepada makanan tambahan yang diberikan oleh doktor, anda boleh meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi protein haiwan seperti daging, ikan, dan ayam. Atau makan sayur-sayuran dan buah-buahan hijau.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai pengambilan yang harus anda makan berkaitan dengan kesihatan, termasuk mengatasi anemia.