Kesihatan mental

Berkawan dengan Bekas Anda Selepas Berkahwin, Adakah OK?

Selepas berkahwin, biasanya orang akan memutuskan hubungan dengan bekas kekasihnya. Namun, tidak sedikit yang masih berkawan dengan mantan mereka. Sebenarnya, mempunyai hubungan atau berkawan dengan bekas kekasih selepas berkahwin, adakah baik atau tidak?

Berkawan dengan bekas kekasih anda selepas berkahwin, okey?

Seperti yang dilaporkan oleh Psikologi Hari Ini, ada tinjauan terhadap 260 orang yang masih berhubungan dengan mantan mereka, walaupun mereka menjalin hubungan baru.

Akibatnya, sebanyak 40% dari mereka mengaku masih mempunyai hubungan yang terhad kepada rakan-rakan dengan mantan mereka. Ini biasanya berlaku beberapa bulan setelah mereka berpisah dan saling menghubungi beberapa kali.

Walaupun tidak kerap, sebilangan orang mengakui bahawa hubungan dengan mantan mereka masih berlaku beberapa kali beberapa minggu.

Umumnya, orang yang masih berhubung dengan bekas kekasihnya adalah mereka yang sudah menjalin hubungan serius. Namun, kesungguhan dalam hubungan baru tidak boleh menjadi faktor utama dalam hal ini terjadi.

Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang mungkin masih mempunyai hubungan atau berkawan dengan mantan walaupun mereka sudah berkahwin, termasuk:

  • Mengetahui bahawa perpisahan anda dengan bekas kekasih anda memberi kesan positif.
  • Masih dalam kalangan rakan yang masih sering bertemu.
  • Anda masih mencintainya.

Akibat yang timbul sekiranya anda masih berhubung dengan bekas kekasih anda

Nah, hubungan platonik antara anda dan bekas kekasih anda (persahabatan antara lelaki dan wanita) sebenarnya boleh memberi kesan positif jika anda berdua benar-benar teruskan .

Pada tahun 2000, terdapat kajian yang meneroka isu ini. Walaupun ada beberapa kesan positif yang timbul ketika menjalin hubungan dengan bekas kekasih anda, akibat dari hubungan anda juga dapat memberi kesan yang mendalam terhadap perkahwinan anda.

Contohnya, anda dan bekas anda masih saling melihat dan bertukar mesej, walaupun anda berdua berada dalam hubungan baru. Nah, ada kemungkinan aktiviti ini dapat menghidupkan kembali api cinta yang telah dipadamkan.

Sebenarnya, orang yang selepas berkahwin masih menjalin hubungan atau berkawan dengan mantan mereka mempunyai peluang lebih besar untuk menipu.

Ini adalah kisah yang berbeza jika anda berdua benar-benar berfikir bahawa hubungan dan perasaan sudah berakhir dan dapat menjauhkan antara satu sama lain. Apabila anda dapat meletakkan diri anda sebagai teman yang murni, mungkin persahabatan anda dapat menjadi lebih baik.

Ada baiknya memutuskan hubungan dengan bekas kekasih anda selepas berkahwin

Sekiranya anda sering mempunyai keraguan, memutuskan hubungan dan hubungan dengan bekas pasangan anda selepas berkahwin memang merupakan jalan penyelesaian terbaik. Jangan mengelirukan masa lalu dengan masa kini.

Lakukan ini untuk menjaga dan menghormati perasaan pasangan yang kini telah menjadi pasangan hidup anda selama-lamanya.

Bayangkan jika mereka mengetahui bahawa anda masih diam-diam menjalin hubungan dengan mantan anda walaupun anda telah komited. Adakah anda akan menerimanya jika itu berlaku kepada anda?

Cobalah untuk menghargai hubungan anda dengan pasangan anda, bahkan lebih menghormati perkahwinan anda. Komunikasikan apa yang mengganggu anda dengan pasangan anda.

Menjalin hubungan dengan bekas kekasih anda selepas berkahwin mungkin bukan pilihan yang bijak setelah anda berkomitmen, terutama jika anda melakukannya secara rahsia.