Kehamilan

Doula, Pembantu Profesional untuk Ibu Menjelang Hari Pekerja

Kewujudan doula sebagai teman kelahiran semakin diminati oleh wanita hamil. Sebenarnya, tidak sedikit ibu-ibu yang sanggup menghabiskan banyak masa untuk ditemani oleh doula sehingga waktu bersalin tiba sebagai sebahagian daripada persiapan untuk melahirkan anak. Doula adalah pembantu peribadi profesional yang tugasnya adalah menjaga ibu agar selesa sehingga hari kelahiran tiba.

Sebenarnya, betapa pentingnya peranan doula semasa bersalin dan apakah perbezaan antara doula dan bidan? Lihat penjelasan lengkap di bawah, ya!

Doulas adalah pembantu kelahiran yang disahkan

Perkataan 'doula' dalam bahasa Yunani bermaksud pelayan wanita. Maksudnya, doula adalah seseorang yang mempunyai peranan khas untuk menolong ibu hamil.

Doulas ditugaskan untuk memberikan sokongan emosi, fizikal, dan juga pendidikan bagi pasangan yang sudah berkahwin untuk menyambut kelahiran bayi.

Doulas atau pembantu kelahiran menjalankan tugasnya untuk membantu ibu dari kehamilan, semasa melahirkan, hingga selepas melahirkan.

Matlamat doula adalah untuk membantu wanita hamil mempunyai pengalaman melahirkan yang lancar, selesa, dan tanpa rasa sakit.

Menariknya, kehadiran pembantu kelahiran juga dianggap dapat mengurangkan risiko ibu menjalani pembedahan caesar atau memendekkan waktu bersalin.

Sokongan dari pembantu kelahiran juga sama baiknya dalam mengurangkan kemungkinan memberi induksi kelahiran dan suntikan epidural untuk ibu.

Itulah sebabnya, bukan hanya sesiapa sahaja yang boleh menjadi pendamping dari awal kehamilan hingga selesai proses kelahiran.

Doulas adalah pembantu peribadi profesional yang disahkan kerana mereka telah menjalani pendidikan dan latihan formal mengenai kehamilan dan kelahiran anak.

Penjaga kelahiran ini biasanya diminta untuk menemani wanita hamil yang bersalin di hospital.

Walau bagaimanapun, pembantu kelahiran juga dapat membantu ibu yang memilih untuk melahirkan di rumah, misalnya dengan kaedah kelahiran air.

Apakah kelebihan doula untuk wanita hamil?

Seperti disebutkan sebelumnya, doula adalah pembantu kelahiran yang boleh dipercayai untuk kedua ibu dan pasangannya semasa kehamilan, melahirkan anak, dan tempoh selepas bersalin.

Dilancarkan dari Mayo Clinic, kehadiran doula dapat memberi kebaikan kepada ibu-ibu yang sedang hamil dan bersiap untuk melahirkan anak.

Pelbagai kelebihan doulas adalah seperti berikut:

  • Membantu ibu berasa selesa secara fizikal dengan memberi urutan, mempraktikkan teknik bernafas semasa melahirkan, mengajar cara mendorong semasa melahirkan anak.
  • Membantu ibu berasa selesa dan memberi sokongan fizikal dan emosi.
  • Berikan maklumat mengenai proses persalinan dan nifas.
  • Membantu dalam tempoh penyusuan awal setelah melahirkan.

Manfaat doula semasa proses persalinan dianggap sebagai berikut:

  • Mengurangkan pemberian ubat sakit semasa bersalin.
  • Ini mengurangkan peluang ibu untuk menjalani pembedahan caesar sehingga dia masih dapat melahirkan secara normal.
  • Membantu ibu melalui proses kelahiran dengan lebih mudah sehingga tidak memerlukan masa yang lama.

Kadang kala, pembantu kelahiran ini kadang-kadang dapat memberi nasihat sebelum ibu dan pasangan memutuskan perkara yang berkaitan dengan kelahiran anak.

Walau bagaimanapun, pembantu kelahiran ibu ini tidak dapat memberikan nasihat atau nasihat perubatan.

Penjaga kelahiran juga tidak dapat mengubah cadangan yang diberikan oleh bidan atau pakar obstetrik.

Apakah peranan pembantu kelahiran bagi ibu yang akan menjadi ibu?

Ibu-ibu yang ingin mendapatkan bantuan sehingga hari-hari kelahiran biasanya mula mencari pembantu kelahiran yang dipercayai beberapa bulan sebelum melahirkan.

Semasa persiapan ini, peranan utama doula adalah membantu ibu hamil dalam pelbagai cara.

Pelbagai perkara ini, misalnya, mendorong para ibu untuk lebih berani bertanya, menyatakan ketakutan dan kebimbangan mereka, dan secara aktif membuat rancangan kelahiran yang diinginkan.

Contohnya, anda akan melahirkan, tetapi masih keliru tentang hospital mana yang akan dilahirkan.

Anda juga menghadapi dilema antara ingin melahirkan secara vagina atau caesar dan dengan atau tanpa induksi.

Oleh itu, kerana ini adalah pengalaman melahirkan anak pertama anda, anda masih tidak pasti akan membezakan antara kontraksi palsu dan kontraksi buruh sebenar.

Anda juga mungkin mengenali tanda-tanda kelahiran lain, seperti pembukaan kelahiran.

Oleh itu, pembantu kelahiran pilihan anda akan membantu menjawab semua soalan dan kebimbangan anda.

Penjaga kelahiran dapat memberi input positif mengikut keadaan kehamilan ibu.

Ibu yang akan melahirkan juga akan terus didorong untuk sentiasa memberi rangsangan positif kepada bayi dalam kandungan untuk memudahkan proses kelahiran nanti.

Menjelang kelahiran, rakan profesional anda juga akan membimbing anda untuk mempelajari beberapa teknik mudah untuk menghilangkan rasa sakit semasa melahirkan.

Teknik sederhana ini merangkumi latihan pernafasan dalam, relaksasi, dan urut yang dapat memberikan rasa selesa sambil merangsang kontraksi sebagai induksi semula jadi.

Apakah perbezaan antara doula dan bidan?

Dari definisi, peranan bidan dan doulas nampaknya sebelas-dua belas alias tidak jauh berbeza. Kedua-duanya memang sama-sama membantu wanita melalui kelahiran anak.

Walau bagaimanapun, fungsi atau peranan bidan dan pembantu kelahiran tidak sama.

Menurut Pusat Perubatan Southwestern UT, bidan adalah profesional perubatan yang telah dilatih untuk membantu melahirkan anak.

Seorang bidan bertugas memantau proses persalinan ibu, melahirkan bayi, dan memberi nasihat mengenai penggunaan ubat-ubatan.

Kebanyakan bidan boleh menjadi pengganti doktor untuk membantu ibu melahirkan.

Ini kerana bidan diberikan pendidikan bidan rasmi dan mempunyai lesen (lesen) yang sah untuk menjalankan praktik tersebut.

Bidan juga boleh menjalani ujian dan pemeriksaan obstetrik semasa mengandung dan menetapkan vitamin kehamilan.

Tugas bidan juga memantau ibu dan bayi semasa bersalin dan kelahiran, misalnya memeriksa suhu badan atau tekanan darah dan melakukan pemeriksaan vagina dan lain-lain.

Sementara itu, doulas tidak mendapat latihan perubatan, seperti tidak membantu melahirkan anak, menggantikan doktor atau bidan, atau bertindak sebagai jururawat.

Penjaga kelahiran juga tidak dapat melakukan pemeriksaan fizikal, memberi resep ubat, atau memberikan input mengenai keputusan perubatan.

Peranan doula hanya terbatas untuk menjadi "teman" ibu untuk menjadi santai, menenangkan, dan membimbingnya melalui semua jenis proses kerja.

Penjaga kelahiran ini juga berbeza dengan jururawat yang telah dilatih secara perubatan mengikut bidang kepakaran mereka.

Jururawat berperanan membantu doktor, memantau bayi, memantau proses kelahiran, dan membantu ibu sebelum dan selepas melahirkan.

Namun, sebelum memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan doula, pastikan pembantu kelahiran yang anda pilih boleh dipercayai di bidangnya dan diperakui.

Adakah anda memerlukan pembantu kelahiran jika anda sudah mempunyai suami?

Walaupun mereka berdua bertindak sebagai pembantu kelahiran, peranan suami tidak dapat digantikan oleh doula.

Ini kerana pembantu kelahiran hanya melengkapkan keselesaan yang telah dilakukan oleh suami.

Rakan bersalin untuk ibu sebenarnya akan mendorong suami untuk menyokong isteri mereka secara emosional dan memberi keselesaan melalui teknik urut dan penegasan tertentu.

Doula tidak akan mengganggu kerja doktor semasa proses kelahiran.

Semasa doktor menguruskan persalinan, doula akan terus memotivasi ibu mertua untuk tetap tenang dan mengawal pernafasannya secara berkala sepanjang proses kelahiran.

Walaupun selepas melahirkan, pembantu kelahiran juga dapat membantu ibu menyesuaikan diri dengan lebih cepat dengan rutin, terutama bagi ibu baru.

Jadi, sama ada doula adalah keputusan anda atau tidak dan perlu dipertimbangkan dengan teliti.

Pertimbangkan dengan berhati-hati dengan suami anda sama ada anda benar-benar memerlukan doula semasa mengandung sehingga tiba masanya untuk melahirkan.