Perubatan Herba dan Alternatif

Inilah cara menggunakan roller jade untuk menjadikan kulit wajah lebih ketat

Untuk menyokong penampilan kulit wajah, produk penjagaan wajah (skin care) kini semakin menjamur di pasaran. Namun, bukan hanya itu. Seolah-olah tidak ketinggalan zaman, penggunaan roller giok untuk wajah nampaknya semakin meningkat di kalangan wanita, terutama aktivis kecantikan. Adakah anda berminat untuk mencubanya? Ayuh, anda harus mengenal pasti cara menggunakan roller jade untuk mendapatkan hasil yang optimum!

Apa itu roller jade?

Anda mungkin pernah melihat sekilas atau mengetahui tentang penggelek jade. Kelihatan serupa dengan dermaroller, sebenarnya jade roller adalah tukang urut wajah yang dibuat khas dari jade. Tidak menghairankan, jade roller mempunyai penampilan yang cantik dan mewah berkat keindahan jade itu sendiri.

Penggunaan roller jade secara berkala diramalkan akan meningkatkan peredaran darah sekaligus menghalang pengumpulan cecair limfa di bawah kulit wajah. Akibatnya, penampilan garis-garis halus di wajah menyamar, kulit terasa lebih kencang, proses regenerasi kulit lebih cepat, sehingga keradangan dan kemerahan pada kulit wajah dapat mereda.

Jody Levine, MD, ahli dermatologi di Pembedahan Plastik & Dermatologi NYC, Amerika Syarikat, bersetuju. Menurutnya, penggunaan jade roller untuk urut wajah dapat mengurangkan masalah kulit bengkak dan meradang kerana aliran darah yang lebih lancar di kawasan muka.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada penggunaan roller jade dikaitkan dengan meningkatkan peredaran darah di wajah.

Sumber: Coveteur

Bagaimana menggunakan roller jade yang betul?

Sekiranya anda memberi perhatian, jade roller mempunyai dua sisi yang berbeza dengan jade yang berlainan ukuran. Bahagian atas dengan ukuran batu giok yang lebih besar biasanya digunakan untuk mengurut kawasan dahi, pipi, dan leher. Walaupun bahagian bawah roller jade dengan ukuran batu giok yang lebih kecil, dapat membantu mengurut kawasan bawah mata.

Cara yang paling disyorkan untuk menggunakan roller jade adalah dengan mengurut kulit wajah ke atas dan ke luar dengan perlahan, tetapi tetap memberi sedikit tekanan. Mulakan dari bahagian bawah leher, rahang, pipi, dahi, dan kemudian selesaikan dengan mengurut kawasan di bawah kedua mata.

Tidak perlu lama untuk menggunakan roller jade, sisihkan sekitar 5-10 minit selama 2 kali sehari. Pastikan anda menggunakannya dengan kerap selepas mencuci muka, menggunakan krim, serum, memakai topeng, atau produk penjagaan wajah yang lain.

Cara menggunakan roller jade yang betul akan membantu mempercepat penyerapan produk penjagaan wajah yang anda gunakan.