Pemakanan

Karotenoid dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna-warni, apa faedahnya?

Beberapa sumber makanan yang cukup tinggi kandungan karotenoidnya adalah ubi jalar, kubis, bayam, semangka, melon, lada, tomato, wortel, mangga, dan jeruk. Semua buah-buahan dan sayur-sayuran ini mempunyai faedah masing-masing. Tetapi adakah anda tahu apa itu karotenoid, dan apa faedah kesihatannya? Ayuh, lihat maklumat lengkap di bawah.

Apa itu karotenoid?

Karotenoid adalah sebatian kimia yang memberikan warna semula jadi kepada buah-buahan dan sayur-sayuran. Pigmen ini menghasilkan warna kuning, merah, dan oren terang pada tanaman, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

Karotenoid tergolong dalam keluarga antioksidan yang dapat melindungi anda dari pelbagai risiko penyakit dan meningkatkan sistem imun anda.

Terdapat lebih daripada 600 jenis karotenoid. Beberapa jenis yang paling biasa adalah alpha karoten, beta karoten, beta cryptoxanthin, lutein, zeaxanthin, dan likopen.

Kenal pasti jenis karotenoid yang paling biasa

Karotenoid terbahagi kepada dua kumpulan utama, iaitu xanthophylls (dalam kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran kuning) dan karoten (terkandung dalam kebanyakan sumber makanan tumbuhan oren).

Xanthophyll

Xanthophylls mengandungi oksigen. Xanthophylls dapat melindungi tubuh daripada cahaya matahari. Lutein, zeaxanthin, dan beta cryptoxanthin tergolong dalam kategori ini. Lutein dan zaezanthin diketahui bermanfaat untuk kesihatan mata.

Makanan yang termasuk dalam kategori xanthophyll termasuk kubis, bayam, labu, labu, alpukat, buah kuning, jagung, dan kuning telur.

Karotenoid

Karotena tidak mengandungi oksigen, tetapi mengandungi sebatian hidrokarbon. Karotena memainkan peranan penting dalam membantu pertumbuhan tanaman. Alpha karotena, beta karotena dan likopena termasuk dalam kategori ini.

Makanan dalam kategori karoten termasuk wortel, melon, ubi jalar, pepaya, jeruk keprok, tomato, dan labu.

Dari sana, karotenoid selanjutnya dikelompokkan menjadi provitamin A dan non-provitamin A. Provitamin dapat diubah menjadi vitamin A di usus atau hati. Vitamin A sendiri adalah komponen penting untuk kesihatan manusia, yang membantu menjaga kesihatan mata dan imuniti.

Alpha-karotena, beta-karoten dan beta cryptoxanthin termasuk dalam kumpulan provitamin A. Manakala lutein, zeaxanthin dan lycopene adalah kumpulan non-provitamin A.

Manfaat kesihatan karotenoid

1. Kesihatan mata

Salah satu penyebab utama kebutaan adalah degenerasi makula yang berkaitan dengan usia. Pendedahan jangka panjang terhadap cahaya biru boleh menyebabkan ini dan memberi kesan negatif pada mata. Walau bagaimanapun, pengambilan lutein dan zeaxanthin dapat membantu menyerap cahaya biru yang memasuki retina.

Penyelidikan menunjukkan bahawa memasukkan sekurang-kurangnya enam miligram lutein dalam makanan anda sehari dapat mengurangkan risiko anda mengalami degenerasi makula sebanyak 43 peratus. Meningkatkan jumlah lutein dan zeaxanthin dalam diet anda juga dapat membantu melambatkan atau menghentikan dan mencegah kerosakan mata.

2. Kesihatan jantung

Manfaat anti-radang pigmen pewarna semula jadi ini sering dikaitkan dengan peningkatan kesihatan jantung. Mengurangkan keradangan membantu melindungi daripada penyakit jantung dan mencegah aterosklerosis (penyumbatan dinding arteri jantung).

3. Menurunkan risiko barah

Karotenoid adalah antioksidan yang dapat melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas penyebab barah. Manfaat karotenoid khususnya sering dikaitkan dengan penurunan risiko barah paru-paru dan barah kulit.

Dalam barah kulit, karotenoid dapat dipecah oleh vitamin A, nutrien yang berperanan penting dalam melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari. Pendedahan cahaya berlebihan jangka panjang diketahui sebagai salah satu faktor risiko terbesar untuk perkembangan kanser kulit melasma dan melanoma.