Ubat dan Makanan Tambahan

Tinidazole •

Ubat Tinidazole apa?

Untuk apa tinidazole?

Tinidazole adalah ubat yang digunakan untuk merawat beberapa jenis jangkitan faraj ( vaginosis bakteria, trichomoniasis ). Ia juga digunakan untuk merawat beberapa jenis jangkitan parasit (giardiasis, amebiasis). Ubat ini tergolong dalam kelas antibiotik yang dikenali sebagai nitroimidazoles. Tinidazole berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria dan protozoa.

Antibiotik ini hanya merawat jangkitan bakteria dan protozoa, tidak akan memberi kesan kepada jangkitan virus seperti demam dan influenza. Mengambil antibiotik yang tidak diperlukan menyebabkan ubat kurang berkesan.

Bagaimana menggunakan tinidazole?

Untuk mengelakkan sakit perut, minum ubat ini dengan makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Doktor anda boleh merujuk anda untuk mengambil satu dos atau menggunakan ubat ini sekali sehari selama 2 hingga 5 hari. Dos bergantung pada keadaan perubatan anda, jenis jangkitan yang dirawat, dan tindak balas anda terhadap rawatan. Pada kanak-kanak, dos juga berdasarkan berat badan. Orang dewasa umumnya memerlukan lebih daripada 1 tablet untuk setiap dos. Ikut arahan doktor dengan teliti.

Sekiranya anda sukar menelan tablet, tablet tersebut boleh dihancurkan dan dicampurkan ke dalam makanan, atau ahli farmasi anda boleh membuat penggantungan dalam sirap. Sekiranya ahli farmasi anda telah menyediakan penggantungan, goncangkan botol dengan baik sebelum menggunakannya.

Tinidazole berfungsi paling baik apabila tahap ubat dalam badan berada pada tahap yang tetap. Sekiranya anda mengambil ubat ini lebih dari sehari, minum pada masa yang sama setiap hari.

Ubat-ubatan tertentu dapat mengurangkan penyerapan tinidazole. Sekiranya anda mengambil kolestiramin atau colestipol, tunggu sekurang-kurangnya 2 jam selepas dos tinidazol anda sebelum menggunakan produk ini.

Teruskan rawatan sehingga jumlah yang ditentukan habis, walaupun simptomnya mereda setelah beberapa saat. Menghentikan ubat terlalu awal boleh menyebabkan jangkitan kembali.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak berubah atau bertambah buruk.

Bagaimana tinidazol disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.