Kesihatan mata

Kacamata Terapi untuk Meningkatkan Penglihatan, Adakah Ia Berkesan?

Mata adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam tubuh manusia. Oleh itu, menjaga kesihatan mata adalah wajib bagi kita untuk memaksimumkan kemampuan melihat. Pada masa ini, terdapat beberapa jenis gelas terapi yang berguna untuk merawat pelbagai masalah dengan penglihatan anda. Untuk mengetahui jenis dan fungsi gelas terapeutik, pertimbangkan ulasan berikut.

Apakah cermin mata terapeutik?

Kacamata terapeutik adalah cermin mata yang biasa digunakan untuk merawat pelbagai masalah mata. Berbeza dengan kacamata pada umumnya, kacamata terapi mempunyai reka bentuk yang dirancang khusus untuk membantu dan mengawal sehingga penglihatan anda kembali normal.

Ramai yang mendakwa bahawa penggunaan kacamata terapeutik secara berkala dapat membantu mengatasi masalah mata, seperti mata minus, rabun jauh, katarak, silinder, hingga herotan kornea. Walau bagaimanapun, kebanyakan tuntutan ini tidak dapat dibuktikan secara klinikal.

Dalam proses pemeriksaan mata, kadang-kadang cermin mata terapeutik juga digunakan untuk mendiagnosis masalah mata tertentu.

Apakah jenis gelas terapeutik untuk kesihatan mata?

Berdasarkan tujuan penggunaan, gelas terapeutik itu sendiri dapat dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu gelas dan gelas lubang jarum dan cermin mata ortoptik.

1. Cermin mata lubang jarum

Cermin mata lubang jarum adalah cermin mata yang menggunakan lensa penuh dengan lubang kecil. Tujuan lubang kecil ini adalah untuk membantu mata anda fokus pada objek yang anda lihat tanpa cahaya berlebihan. Oleh itu, mata dapat melihat dengan lebih jelas dengan cahaya yang terbatas melalui lubang-lubang ini.

Banyak pengeluar cermin mata lubang jarum yang mendakwa bahawa cermin mata berkesan untuk mengurangkan sakit mata kerana penggunaan skrin alat terlalu panjang. Adakah itu benar?

Kajian mengenai Jurnal Sains Perubatan Korea membincangkan perbandingan kualiti penglihatan setelah menggunakan cermin mata lubang jarum. Hasilnya, cermin mata lubang jarum sebenarnya berisiko meningkatkan sakit mata, terutamanya jika anda memakainya untuk membaca.

Lebih banyak kajian dari Penyelidikan Oftalmologi & Sains Visual juga mencadangkan agar anda tidak memakai cermin mata lubang jarum untuk aktiviti yang memerlukan tumpuan, seperti memandu, bersenam, atau bekerja dengan peralatan tertentu.

Cermin mata lubang jarum mempunyai beberapa fungsi. Sebilangan daripadanya adalah rawatan rabun mata minus. Ada juga yang memakai cermin mata ini untuk mengatasi astigmatisme atau silinder mata. Untuk mengetahui sama ada cermin mata terapeutik lubang jarum berkesan dalam mengurangkan mata dan silinder, berikut adalah penjelasannya:

Cermin mata lubang jarum untuk mata tolak

Minus mata atau rabun jauh adalah salah satu masalah mata yang paling biasa dijumpai. Orang dengan mata minus sering mengalami kesukaran untuk melihat dengan jelas, terutamanya jika mereka harus melihat objek atau objek yang agak jauh.

Ramai yang mengatakan bahawa penggunaan cermin mata lubang jarum dipercayai dapat mengatasi mata minus. Namun, adakah ini benar-benar berlaku?

Setakat ini, kadar kejayaan cermin mata terapeutik lubang jarum untuk menyembuhkan minus mata tidak diketahui pasti. Pakar masih meneliti apakah benar bahawa cermin mata ini terbukti secara ilmiah untuk meningkatkan rabun jauh, atau bahawa tuntutan ini hanya dinyatakan oleh pengeluar kacamata. lubang jarum.

Cermin mata lubang jarum untuk mata silinder

Di samping itu, ramai juga yang mempercayai bahawa penggunaan cermin mata terapeutik lubang jarum dapat mengatasi masalah silinder mata atau astigmatisme. Namun, ternyata memakai cermin mata lubang jarum meningkatkan penglihatan orang dengan mata silinder hanya apabila cermin mata dipakai.

Memang benar, cermin mata ini dapat menghadkan cahaya yang masuk dari lubang kecil lensa, sehingga fokus penglihatan dapat lebih jelas. Walau bagaimanapun, kacamata ini tidak dapat menyembuhkan mata silinder anda. Jadi, penglihatan anda hanya akan bertambah baik apabila anda memakai cermin mata ini.

2. Cermin mata ortoptik

Orthoptics adalah rawatan yang memberi tumpuan kepada diagnosis dan rawatan masalah mata tertentu, seperti strabismus (mata melintang), amblyopia (mata malas), dan diplopia (penglihatan berganda).

Salah satu gelas yang digunakan untuk merawat keadaan di atas disebut gelas ortoptik. Walau bagaimanapun, ini masih menjadi perdebatan memandangkan belum cukup kajian yang membincangkan faedah kaca mata ortoptik untuk mengatasi masalah di atas.

Bagaimana menjaga kesihatan mata tanpa cermin mata terapeutik?

Kacamata terapeutik dapat membantu meningkatkan kualiti penglihatan anda apabila dipakai dalam keadaan tertentu. Namun, secara keseluruhan, cermin mata ini belum terbukti secara saintifik untuk mengembalikan penglihatan anda ke keadaan semula.

Satu-satunya cermin mata yang boleh anda percayai untuk meningkatkan penglihatan anda adalah cermin mata yang diresepkan oleh doktor atau menggunakan kanta lekap. Di samping itu, prosedur pembedahan mata seperti LASIK dan keratektomi juga boleh menjadi pilihan untuk mengembalikan penglihatan anda.

Sebelum memutuskan untuk menggunakan gelas terapeutik, ada baiknya berjumpa dengan doktor mata anda terlebih dahulu. Di samping itu, anda juga boleh mengikuti petua di bawah ini untuk menjaga kesihatan mata tanpa perlu memakai cermin mata terapeutik:

  • Gunakan cermin mata hitam dengan perlindungan UV.
  • Elakkan merokok.
  • Makan makanan yang kaya dengan vitamin C, E, asid lemak omega-3, dan zink.
  • Periksa mata anda secara berkala kepada doktor, terutamanya jika anda menghidap diabetes dan darah tinggi.
  • Rehatkan mata anda setiap 20 minit ketika melakukan aktiviti di hadapan skrin komputer.