Pemakanan

Adakah benar bahawa badan yang kurus pasti lebih sihat? |

Berat badan berlebihan dianggap sebagai ancaman serius terhadap kesihatan. Oleh itu, banyak orang berpendapat bahawa badan yang kurus lebih sihat kerana dapat mengelakkan pelbagai risiko penyakit. Namun, adakah kenyataan ini benar?

Badan yang kurus bukanlah penunjuk badan yang sihat

Sekiranya anda mempunyai badan yang kurus, jangan bersemangat lagi. Ini kerana kurus bukanlah jaminan tubuh seseorang yang sihat. Tubuh kurus masih boleh mencetuskan pelbagai risiko penyakit dan salah satunya adalah kegemukan.

Kebanyakan orang yang mengalami kegemukan mempunyai lemak badan dan berat badan berlebihan. Walau bagaimanapun, orang yang bertubuh kurus dapat mengalami perkara yang sama dan keadaan ini disebut sebagai berat badan normal secara metabolik (BULAN).

MONW atau juga dikenali sebagai lemak kurus adalah keadaan ketika anda mempunyai berat badan yang normal. Cuma, tahap lemak badan anda hampir sama dengan orang gemuk, terutama pada lemak perut.

Bahaya badan kurus dengan lemak berlebihan

Berita buruk, orang yang mempunyai lemak kurus juga berisiko mendapat pelbagai penyakit. Ini sangat mungkin berlaku memandangkan badan kurus menimbulkan ilusi bagi pemiliknya bahawa mereka baik-baik saja.

Akibatnya, kebanyakan mereka cenderung tidak memperhatikan pilihan makanan yang mereka makan dan membuat tabiat makan yang tidak sihat. Sebenarnya, tidak sedikit juga yang jarang bersenam kerana badan mereka kelihatan sihat.

Akibatnya, tidak menghairankan bahawa terdapat pelbagai risiko penyakit yang boleh timbul walaupun tubuh tidak kelihatan gemuk. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan di Kemajuan penyakit kardiovaskular .

Penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat pelbagai penyakit yang dapat mengintai pemilik badan yang kurus, termasuk:

 • penyakit jantung,
 • diabetes,
 • penurunan sistem imun,
 • masalah kesuburan,
 • anemia,
 • osteoporosis,
 • tekanan darah tinggi, hingga
 • sindrom metabolisme.

Petua untuk memiliki badan kurus yang sihat

Tidak selalu orang yang badannya kurus tidak menyedari kadar lemak badan mereka berkumpul. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menjalani kehidupan yang sihat walaupun kurus, sama ada disebabkan oleh genetik atau penyakit.

Berikut adalah beberapa petua untuk memiliki tubuh kurus yang sihat dan mengelakkan pelbagai risiko penyakit.

1. Pemeriksaan rutin

Tanda aras untuk badan yang sihat tidak hanya dilihat dari berat badan atau indeks jisim badan (BMI). Anda juga perlu melihat petunjuk lain secara berkala, seperti kadar kolesterol, gula darah (glukosa), dan tekanan darah.

Pemeriksaan rutin juga bertujuan untuk melihat tahap lemak tubuh dan kadar metabolisme anda. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui sama ada badan anda yang kurus itu sihat atau tidak.

2. Corak pemakanan sihat

Selain pemeriksaan rutin, cara lain untuk memiliki tubuh kurus yang sihat adalah dengan diet yang sihat.

Contohnya, makan makanan yang tinggi kalori dan lemak boleh membahayakan kesihatan anda walaupun anda kurus. Sebabnya, makanan seperti ini sebenarnya membuatkan tubuh kehilangan nutrien yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik.

Oleh itu, diet yang sihat diperlukan untuk mengelakkan risiko penyakit. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih makanan dan minuman termasuk:

 • mengurangkan penggunaan gula dan makanan manis yang mengandungi pemanis buatan,
 • elakkan makanan yang diproses,
 • pilih makanan protein, lemak baik dan sayur-sayuran tidak berkanji,
 • makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, dan
 • Hadkan makanan segera berlemak dan tinggi kalori.

Sekiranya anda keliru tentang cara memulakannya, sila berjumpa dengan pakar pemakanan atau pakar diet. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui berapa banyak kalori yang anda perlukan, jadi anda boleh merancang menu makanan mengikut keadaan badan anda.

3. Bersenam secara berkala

Walaupun anda mempunyai badan yang kurus, itu tidak bermakna anda tidak perlu bersenam. Sebabnya, tahap lemak badan, terutama di perut, masih harus dibakar.

Malangnya, hanya bergantung pada fungsi tubuh untuk menghilangkan lemak itu tidak mencukupi. Itulah sebabnya anda perlu aktif untuk memastikan tahap lemak anda seimbang.

Terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba lakukan untuk melakukan senaman atau aktiviti fizikal secara berkala, termasuk:

 • lakukan sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti fizikal sehari
 • bermula dengan senaman intensiti rendah hingga sederhana, juga
 • Pilih aktiviti fizikal yang anda nikmati sehingga anda tidak merasa terbeban.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur cukup penting, sama ada anda kurus atau tidak. Sebabnya, kurang tidur boleh memberi kesan kepada aktiviti harian anda.

Selain itu, tidur yang berkualiti membantu mengurangkan pengumpulan lemak di perut, seperti lemak viseral. Cuba dapatkan tidur yang cukup, sekurang-kurangnya selama enam hingga lapan jam setiap malam.

Maksudnya, tidak selalu mempunyai badan yang kurus selalu bermaksud sihat. Sebenarnya, badan yang kelihatan kurus sebenarnya dapat menyimpan lemak yang tidak kelihatan, menjadikannya lebih mudah terkena penyakit.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan doktor anda untuk memahami penyelesaian yang tepat untuk anda.