Kesihatan pernafasan

9 Gejala COPD yang Perlu Anda Perhatikan |

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah sekumpulan gangguan paru-paru. Penyebab utama COPD adalah merokok. Malangnya, tidak ada penawar untuk penyakit ini. Mengetahui gejala COPD sangat penting untuk pengesanan awal dan mencegah keadaan anda menjadi lebih teruk.

Apakah gejala COPD yang perlu anda perhatikan?

COPD adalah gangguan progresif. Ini bermakna keadaan pesakit akan bertambah buruk dari masa ke masa. Sebab itu pada peringkat awal, penyakit ini sukar dikenal pasti kerana banyak yang salah faham. Selalunya, gejala-gejala yang cenderung ringan pada mulanya difahami sebagai keletihan normal atau "tidak sihat".

Gejala COPD tidak selalu timbul. Gejala mungkin muncul perlahan-lahan dengan gejala lebih lanjut yang akan muncul apabila kerosakan paru-paru lebih parah.

Sekiranya didapati pada peringkat awal, COPD dapat dikawal agar tidak menyebabkan kerosakan pada paru-paru. Beberapa gejala biasa yang muncul dalam COPD adalah:

1. Batuk kronik

Batuk adalah gejala COPD yang biasanya muncul terlebih dahulu sebelum gejala lain. Menurut Mayo Clinic, batuk berterusan selama tiga bulan (atau lebih) tahun selama sekurang-kurangnya dua tahun, menunjukkan seseorang mempunyai COPD. Batuk boleh muncul setiap hari, walaupun tidak ada gejala penyakit lain, seperti selsema atau selesema.

Batuk adalah cara tubuh mengeluarkan lendir dari saluran udara dan paru-paru dan membersihkannya dari perengsa lain, seperti debu. Sebenarnya, badan menghasilkan lendir setiap hari dalam jumlah yang berpatutan. Lendir yang keluar ketika batuk pada orang normal biasanya jelas atau tidak berwarna.

Namun, pada orang dengan COPD, lendir yang mereka batuk sering berwarna kuning sebagai tanda jangkitan. Keadaan batuk ini biasanya bertambah teruk pada waktu pagi, begitu juga ketika bersenam atau merokok.

2. Mengi

Satu lagi simptom COPD adalah mengi. Wheezing adalah bunyi bersiul rendah yang berlaku semasa anda menghembus nafas. Suara ini disebabkan oleh udara yang melalui saluran yang sempit atau tersumbat.

Pada orang dengan COPD, mengi sering disebabkan oleh lendir berlebihan yang akhirnya menyekat saluran udara. Walaupun begitu, mengi tidak semestinya anda mempunyai COPD. Mengi juga merupakan gejala asma dan radang paru-paru.

3. Sesak nafas (dyspnea)

Sesak nafas adalah salah satu ciri yang muncul ketika terdapat masalah pernafasan, seperti COPD.

Apabila saluran udara di paru-paru anda membengkak, sempit, dan kerosakan akibat keradangan, anda akan sukar untuk bernafas atau menarik nafas. Gejala-gejala ini akan sangat mudah dikenali apabila terdapat peningkatan aktiviti fizikal.

Gejala-gejala ini boleh menyukarkan anda menjalankan rutin harian, seperti berjalan kaki, melakukan kerja rumah yang sederhana, menukar pakaian, atau bahkan mandi. Sebenarnya, paling teruk, anda juga boleh sesak nafas semasa berehat. Anda jelas memerlukan bantuan perubatan untuk menangani perkara ini.

4. Keletihan

Kesukaran bernafas membuat tubuh tidak mendapat cukup darah dan otot. Tanpa oksigen yang mencukupi, fungsi badan akan menjadi perlahan dan keletihan akan berlaku.

Gejala keletihan juga muncul kerana paru-paru anda bekerja lebih keras untuk membekalkan oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida. Kesannya, anda akan kehabisan tenaga.

5. Jangkitan pernafasan yang kerap

Orang dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik, juga dikenal sebagai COPD, mengalami kesukaran membersihkan paru-paru mereka dari bakteria, virus, bahan pencemar, debu, dan bahan lain. Keadaan yang menyebabkan keradangan akhirnya membuat jangkitan paru-paru, seperti selesema, selesema, dan radang paru-paru lebih cenderung menyerang orang dengan COPD.

Salah satu perkara yang dapat dilakukan untuk meminimumkan risiko adalah memvaksinasi dan menjaga kebersihan lingkungan sekitarnya.

Gejala COPD maju

Lama kelamaan, keadaan anda mungkin bertambah buruk jika anda tidak mengambil rawatan COPD dengan serius. Tanda-tanda dan gejala awal COPD yang disebutkan di atas boleh berkembang menjadi gejala lanjut yang boleh berlaku secara tiba-tiba dan tanpa amaran.

Gejala-gejala lanjutan ini juga berpotensi membawa anda ke eksaserbasi COPD. Menurut laman web Mayo Clinic , penderitaan (suar) ditakrifkan sebagai episod memburukkan lagi gejala yang berlangsung selama beberapa hari.

Berikut adalah beberapa gejala COPD lanjutan yang perlu anda perhatikan.

1. Sakit kepala

Apabila anda mempunyai COPD, paru-paru anda menghadapi masalah melepaskan karbon dioksida dan menghirup oksigen. Sakit kepala akibat COPD berlaku kerana tahap tinggi karbon dioksida di dalam badan dan kekurangan oksigen. Keadaan ini biasanya bertambah teruk pada waktu pagi.

2. Pembengkakan tapak kaki dan pergelangan kaki

Apabila paru-paru anda semakin rosak, anda mungkin mengalami pembengkakan pada tapak kaki dan pergelangan kaki anda. Ini berlaku kerana jantung anda harus bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke paru-paru yang rosak. Keadaan ini akhirnya boleh menyebabkan kegagalan jantung kongestif.

3. Berat badan

Secara amnya, pesakit yang telah lama mendapat COPD akan menunjukkan gejala penurunan berat badan. Tenaga tambahan yang digunakan jantung atau paru-paru anda untuk terus berusaha menjalankan fungsi normalnya dapat membakar lebih banyak kalori daripada yang diambil oleh badan anda.

Sesak nafas yang anda rasa pada akhirnya juga menyukarkan anda melakukan aktiviti lain, termasuk makan.

4. Penyakit kardiovaskular

Walaupun pautan itu tidak difahami sepenuhnya, COPD dapat meningkatkan risiko masalah berkaitan jantung. Tekanan darah tinggi (hipertensi) adalah salah satu gejala ini. Tahap lanjutan juga dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Walaupun tidak dapat disembuhkan, anda masih boleh berusaha mencegah gejala COPD menjadi lebih teruk dan kerosakan menjadi lebih meluas. Selain menjalani rawatan dengan patuh, memeriksa jika anda mempunyai faktor risiko yang menyebabkan COPD juga merupakan langkah yang bijak.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sebagai gantinya, jika anda mengalami sesak nafas dan batuk yang tidak hilang tanpa alasan yang lain, segera berjumpa doktor. Dengan berjumpa doktor secepat mungkin, anda mungkin dapat mencegah COPD sebelum merebak dan menjadi lebih teruk.

Gejala yang tidak membaik, serta kemunculan tanda-tanda penyakit selanjutnya, adalah petunjuk bahawa rawatan tidak berfungsi. Hubungi doktor anda segera jika anda tidak merasakan peningkatan dengan ubat-ubatan atau terapi oksigen yang mungkin anda ambil.

Mengubati gejala COPD yang muncul lebih awal adalah kaedah terbaik untuk melegakan simptom dan memanjangkan usia anda sekiranya anda menghidap penyakit ini.

Bagaimana untuk mendiagnosis COPD?

Walaupun penyakit ini cenderung tidak diketahui pada tahap awal, ada beberapa kaedah yang dapat digunakan untuk mendiagnosis COPD. Spirometer adalah ujian mudah yang digunakan untuk mengira jumlah udara yang dapat dihirup dan dihembuskan oleh seseorang. Alat ini membolehkan kita mengetahui seberapa berkesan dan cepat paru-paru dapat dikosongkan.

Pengukuran Spirometer biasanya menggunakan tiga elemen, iaitu:

  • Kapasiti penting paksa (FVC), menerangkan jumlah maksimum udara yang dapat dihembuskan dalam satu nafas penuh
  • Kelantangan paksa tamat dalam satu saat (FEV1), mengukur berapa banyak udara yang dapat anda hembuskan dalam satu saat. Biasanya, seluruh kandungan udara di paru-paru dapat dihembuskan sepenuhnya (100 peratus) dalam satu saat.
  • FEV1 / FVC, perbandingan antara FEV1 dan FVC yang menunjukkan indeks klinikal seseorang mengenai had udara yang berpengalaman.

Kadar FEV1 / FVC, yang berkisar antara 70-80% pada orang dewasa, adalah bilangan normal. Sementara itu, nisbah FEV1 / FVC yang berada di bawah 70% menunjukkan had peredaran udara (pernafasan) dan kemungkinan pesakit mengalami COPD.

Nisbah FEV1 / FVC pada pesakit COPD mengikut tahapnya

  • Tahap 1: FEV1 / FVC <70%. Dengan nilai FEV1 80 peratus atau lebih daripada nilai yang diramalkan
  • Tahap 2: FEV1 / FVC <70%. Dengan nilai FEV1 antara 50-80 peratus
  • Tahap 3: FEV1 / FVC <70%. Dengan nilai FEV1 antara 30-50 peratus
  • Tahap 4: FEV1 / FVC <70%. Dengan nilai FEV1 di bawah 30 peratus disertai dengan kegagalan pernafasan kronik

COPD adalah keadaan serius yang boleh mempengaruhi kehidupan dengan pelbagai cara. Gejala mungkin tidak dapat dilihat pada awal penyakit. Namun, dengan melakukan pemeriksaan rutin, anda dapat menemui masalah paru-paru dengan lebih cepat, sehingga mereka dapat dirawat dengan lebih cepat.