Kesihatan ENT

5 Kunci untuk Menajamkan Rasa Bau dan Rasa Anda

Kesan penuaan bukan sahaja mengubah penampilan fizikal anda, tetapi juga fungsi lima deria anda. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan perubahan ini. Penurunan deria bau telah dilaporkan berkaitan dengan peningkatan risiko gangguan kognitif otak, seperti demensia atau penyakit Alzheimer.

Sementara itu, fungsi deria rasa yang lemah dapat menyebabkan hilangnya kemampuan untuk membezakan rasa dan tekstur makanan yang seterusnya dapat mempengaruhi tabiat makan dan keadaan kesihatan.

Selain meningkatnya usia, penyakit juga dapat menghambat fungsi hidung dan mulut untuk merasakan makanan. Apabila mengalami keradangan atau jangkitan, kadar protein TNF-α di dalam badan akan meningkat untuk melawan penyakit ini.

Peningkatan tahap protein ini menyebabkan gangguan pada fungsi lidah yang menjadikan apa sahaja yang anda makan atau minum terasa lebih pahit daripada biasa. Apabila anda mengalami selesema atau selesema, hidung anda juga tersumbat dengan lendir, sehingga bau kurang tajam.

Bagaimana kita dapat meningkatkan deria bau dan rasa kita?

Rasa bau dan rasa yang berkurang boleh menjadi buruk bagi anda untuk mengesan bahaya.

Anda tidak dapat membezakan antara makanan basi atau menghidu kebocoran gas.

Oleh itu, untuk memastikan hidung dan lidah anda sihat dan sentiasa berfungsi dengan baik, mari ikuti petua ini.

1. Memenuhi keperluan harian zat besi dan omega-3

Tanpa menyedarinya, pengambilan nutrien dari makanan harian kita dapat menunjang fungsi baik pancaindera anda.

Besi khususnya membantu ketajaman fungsi hidung untuk mencium bau, sementara omega-3 mengekalkan fungsi lidah untuk mengesan tekstur makanan dan membezakan rasa.

Anda boleh mendapatkan dua mineral penting ini dari pelbagai jenis ikan berlemak seperti salmon, tuna, dan sardin.

Makanan lain seperti kerang, daging lembu tanpa lemak, kacang, dan sayur-sayuran berdaun hijau gelap seperti bayam atau sayur collard juga boleh menjadi pilihan.

2. Perhatikan tabiat makan anda

Bukan hanya pilihan makanan, tabiat makan anda juga harus dipertimbangkan. Tabiat makan yang buruk boleh mempengaruhi fungsi hidung dan lidah.

Sekarang untuk mengasah fungsi kedua deria ini, pastikan anda makan ketika hidung anda berfungsi dengan baik, iaitu ketika anda sedang lapar.

Cuba menyedut aroma makanan terlebih dahulu sebelum mula makan dan betul-betul faham dari mana asalnya. Sebagai contoh, teka adakah wangian serpihan berasal dari jintan atau kunyit?

Kemudian semasa makan, kunyah perlahan dan tenang sehingga lidah anda dapat mengenali tekstur dan rasa makanan dengan lebih baik.

Elakkan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk.

3. Berhenti merokok dan elakkan asap kenderaan

Merokok adalah kebiasaan mengalahkan diri sendiri (seperti yang lain, tentu saja!).

Merokok menjadikan anda lebih mudah terkena penyakit gusi, sariawan, dan penyakit lain yang boleh mengganggu fungsi lidah anda.

Selain itu, asap rokok juga boleh mengganggu prestasi reseptor di hidung dan lidah.

Dalam jangka masa panjang, saraf penciuman, yang berada di belakang hidung kerana berbau, boleh rosak secara kekal.

Selain asap rokok, anda juga harus mengelakkan asap kenderaan. Jauhi orang yang merokok dan selalu memakai penutup hidung semasa keluar.

4. Pengambilan air yang mencukupi dan senaman yang teratur pada waktu pagi

Meminum banyak air menghalang anda daripada dehidrasi yang dicirikan oleh mulut kering. Tanpa air liur yang mencukupi, lidah tidak dapat berfungsi dengan baik untuk merasakan makanan.

Biasakan juga melakukan senaman sederhana, seperti berjalan cepat, berjalan cepat, atau berlari selama 30 minit setiap hari.

Lebih baik jika dilakukan pada waktu pagi. Senaman pagi memberi anda bekalan udara yang lebih segar dan bersih, yang membantu mengekalkan fungsi hidung yang baik dalam menghirup udara.

5. Elakkan bau dan pengawet yang kuat

Bau yang kuat, seperti sampah, minyak wangi, atau semburan racun serangga, boleh menjejaskan kesihatan hidung anda.

Bau bau yang kuat untuk waktu yang lama boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk, pening, dan mual.

Sebagai gantinya, cubalah menghirup aroma yang lebih menenangkan, seperti minyak pudina atau minyak aromaterapi kayu manis, yang dapat meningkatkan rangsangan saraf hidung menjadi lebih tajam.

Selain itu, kurangkan pengawet yang mengandungi garam dan gula tambahan.

Sekiranya anda terbiasa makan makanan jenis ini, lidah anda tentu tidak akan dapat mengesan makanan yang sebenarnya terlalu masin atau terlalu manis.

Makanan yang terlalu masin atau manis juga menjadikan mulut anda haus dan kering dengan mudah.