Kehamilan

Bermain Kucing Semasa Mengandung, Benarkah Risiko Toksoplasma?

Bolehkah anda bermain dengan kucing semasa mengandung? Perkara ini sering ditanya oleh wanita hamil yang suka memelihara kucing. Kerana kucing boleh menyebabkan Toxoplasma. Adakah betul? Ayuh, lihat ulasan penuh di sini.

Bermain dengan kucing semasa mengandung, adakah ia benar-benar menyebabkan toksoplasma?

Sekiranya anda mendengar bahawa bermain dengan kucing semasa mengandung boleh membawa parasit yang boleh membahayakan anda dan bayi, itu benar. Tetapi ada beberapa perkara yang perlu diluruskan.

1. Parasit toxoplasma berasal dari tinja kucing

Ramai yang mengesyaki bahawa Toxoplasma berasal dari badan atau bulu kucing. Tetapi nampaknya, parasit berasal dari tinja.

Anda boleh menangkap Toxoplasma jika tangan anda menyentuh sampah kucing yang mengandungi parasit. Kemudian dibawa ke mulut hingga memasuki badan, menyebabkan jangkitan.

2. Parasit toxoplasma memerlukan masa untuk merebak

Sebenarnya, parasit ini tidak langsung menular. Tetapi memerlukan jangka waktu tertentu, iaitu satu hingga lima hari.

Jadi, jika anda membersihkan tangan anda sebelum 24 jam setelah menyentuh kotoran kucing, maka risiko penularan toxoplasma dapat dicegah.

3. Parasit toxoplasma biasanya dijumpai pada kucing liar

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), parasit toxoplasma gondii biasanya terdapat pada kucing liar yang memakan tikus, burung dan haiwan kecil lain yang tidak dijamin kebersihannya.

Setelah memasuki badan kucing, parasit membiak selama kira-kira 3 minggu. Kemudian keluar dengan sampah kucing.

4. Penyebaran toksoplasma juga boleh berlaku melalui makanan

Ternyata parasit Toxoplasma tidak hanya menular melalui tinja kucing tetapi juga dapat menular melalui makanan, terutama makanan mentah seperti daging, buah dan sayur-sayuran.

Ini kerana parasit Toxoplasma dapat dijumpai di tanah yang kotor. Itulah tanah yang sebelumnya menjadi tempat pembuangan sampah kucing atau bangkai binatang liar.

Bahaya toksoplasmosis pada kehamilan

Larangan bermain kucing ketika hamil sebenarnya bukan tanpa alasan. Kerana kucing adalah haiwan yang menyebarkan parasit Toxoplasma yang paling banyak.

Sekiranya wanita hamil dijangkiti Toxoplasma, maka mereka berisiko menderita penyakit berikut:

1. Keguguran dan kematian janin

Sekiranya seorang wanita hamil dijangkiti parasit Toxoplasma, ada kemungkinan 30 peratus dia akan menjangkiti bayinya yang belum lahir.

Melancarkan Ibu kepada Bayi, sejumlah kes keguguran dan kematian janin berlaku pada wanita hamil yang dijangkiti parasit.

2. Kelahiran pramatang

Sekiranya bayi dapat bertahan hidup di dalam rahim, maka risiko kelahiran pramatang tetap mengancam sekiranya ibu terdedah kepada jangkitan toksoplasmosis yang aktif.

3. Kecacatan semasa lahir

Dilancarkan dari March of Dimes, kebanyakan kes bayi yang dilahirkan dengan jangkitan toxoplasmosis tidak menunjukkan gejala. Namun, 10 peratus daripadanya mempunyai masalah dengan otak, mata, dan paru-paru.

4. Gangguan perkembangan kanak-kanak

Sekiranya tidak dirawat lebih awal, bayi yang dilahirkan dengan toxoplasmosis dapat mengalami gangguan perkembangan, seperti kecacatan intelektual, gangguan penglihatan dan pendengaran, hingga kelumpuhan otak. Lumpuh otak )

Berapa besar risiko toxoplasmosis kerana bermain dengan kucing semasa mengandung?

Kemungkinan jangkitan dengan parasit toxoplasma pada janin berbeza-beza. Ini bergantung pada usia kehamilan.

  • Sekiranya wanita hamil dijangkiti toxoplasma pada trimester pertama, janin akan berisiko dijangkiti sekitar 15 peratus.
  • Sekiranya dijangkiti pada trimester kedua, risiko bayi mengalami toxoplasma adalah sekitar 30 peratus.
  • Sekiranya dijangkiti pada trimester ketiga risikonya adalah 60 peratus.

Selain menjangkiti wanita hamil, wanita usia subur juga cukup mudah terkena toksoplasmosis. Sebabnya ialah hanya sekitar 15 peratus wanita subur yang kebal terhadap parasit.

Oleh itu, jika anda dijangkiti toxoplasma, beberapa pakar mengesyorkan menunggu enam bulan sebelum berusaha hamil.

Bagaimana cara mencegah toksoplasmosis jika bermain dengan kucing semasa hamil?

Walaupun berisiko menghidap toksoplasmosis. Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh bermain dengan meow kegemaran anda lagi semasa anda hamil.

Untuk mengurangkan risiko, lakukan perkara berikut sebagai langkah berjaga-jaga.

1. Jaga kebersihan kucing dan kandang.

Parasit Toxoplasma pada kucing sebenarnya menular sekiranya anda tidak rajin membersihkan sampah kucing atau kandang kucing anda tidak sihat.

Sekiranya anda menjaga kebersihan kucing anda, maka risiko penularan parasit Toxoplasma dapat dicegah.

2. Minta orang lain membersihkan kucing anda setiap hari

Semasa membersihkan kotoran kucing, minta orang lain membersihkannya setiap hari. Pastikan juga orang itu membersihkan kotak kandang dan sampah.

Ini akan mengelakkan anda menyentuh kotoran kucing.

3. Gunakan sarung tangan dan topeng

Sekiranya anda satu-satunya orang yang membersihkan kotoran dan kandang kucing, lakukan dengan berhati-hati.

Gunakan sarung tangan sekali pakai semasa anda membersihkan sampah kucing atau kandang.

Beberapa pakar juga mengesyorkan memakai topeng untuk mengelakkan parasit masuk melalui nafas semasa anda membersihkan sampah kucing.

4. Jaga kebersihan tangan anda

Setelah membersihkan kandang atau setelah bermain dengan kucing, jangan lupa membersihkan tangan anda. Basuh tangan anda dengan sabun antiseptik dan air mengalir.

5. Perhatikan apa yang dimakan oleh kucing anda

Untuk mengelakkan kucing anda dijangkiti toxo semasa anda hamil, pastikan kucing anda tidak makan secara sembarangan.

Pastikan dia makan hanya makanan khas yang dibeli di kedai, atau sisa makanan di rumah yang dimasak dengan betul. Elakkan juga memberinya daging mentah.

6. Jauhkan kucing anda dari tikus

Jaga kucing anda di dalam rumah supaya dia tidak berinteraksi dengan binatang liar di luar seperti burung atau tikus.

Sekiranya anda mempunyai tikus di rumah anda, pastikan kucing anda tidak berinteraksi dengan tikus rumah semasa anda hamil.

7. Jauhkan kucing dari meja makan dan dapur anda

Semasa di rumah, seboleh-bolehnya menjauhkannya dari meja makan dan dapur. Beri dia tempat khas untuk bermain, makan dan tidur.

8. Basuh tangan anda selepas membelai kucing

Walaupun parasit Toxoplasma jarang muncul di bulu kucing, tetap disarankan untuk mencuci tangan sebaik sahaja membelai kucing, terutama sebelum anda makan atau menyentuh wajah anda.

9. Jangan beli atau angkat kucing baru semasa anda hamil

Anda tidak tahu penyakit apa yang mungkin ditanggung oleh kucing baru anda. Oleh itu, jika anda ingin mengasuh kucing baru, tunggu sehingga selepas anda melahirkan dan bayi anda sudah cukup tua.

10. Elakkan berinteraksi dengan kucing liar semasa mengandung

Kucing liar berbeza dengan kucing peliharaan kerana anda boleh menjaga dan mengawasi kesihatannya. Anda tidak pernah tahu apa yang dimakan kucing liar dan parasitnya.

11. Bersihkan tangan selepas berkebun

Tanah adalah tempat di mana sampah kucing sering dibuang. Oleh itu, setelah berkebun, basuh tangan anda dengan baik. Parasit toxoplasma boleh dijumpai di dalam tanah.

12. Basuh daging, sayur-sayuran dan buah-buahan

Tidak hanya dijumpai di sampah kucing secara langsung. Parasit toxoplasma juga mungkin terdapat pada daging, sayur-sayuran dan buah-buahan yang tercemar dari tanah.

Untuk itu, pastikan anda mencuci daging, sayur-sayuran dan buah sebelum memprosesnya.

Rujuk doktor sekiranya anda ingin bermain dengan kucing semasa mengandung

Sekiranya anda mempunyai kucing peliharaan di rumah, ada baiknya anda bertanya kepada doktor anda jika anda boleh bermain dengannya atau tidak.

Anda juga boleh menjalani ujian darah untuk melihat apakah anda kebal terhadap jangkitan virus toxoplasma.

Sekiranya anda mengesyaki anda telah terkena toxoplasmosis, segera berjumpa pakar obstetrik anda.