Kesihatan Otak dan Saraf

4 Keupayaan Otak Manusia yang Mungkin Anda Tidak Ketahui

Adakah anda tahu bahawa 80 peratus tengkorak anda adalah otak? Secara keseluruhan, berat cairan dan darah di otak anda kira-kira 1.7 liter. Otak adalah salah satu organ yang paling penting dalam tubuh, kerana ia adalah pengatur dan penyelaras semua aktiviti di dalam badan. Organ ini juga mempunyai kemampuan untuk mengubah dan menyesuaikan diri dengan keperluan, atau lebih dikenali sebagai salah satu sifat otak, keplastikan. Berikut adalah beberapa fakta lain mengenai kekuatan otak anda yang mungkin tidak anda ketahui.

1. Otak manusia mempunyai keupayaan untuk menyembuhkan luka

Keupayaan otak ini dibuktikan dengan penyelidikan yang dilakukan oleh Universiti Ohio dengan memberikan luka kecil pada kulit beberapa pasangan yang sudah berkahwin. Mereka kemudian diminta untuk membincangkan atau membahaskan banyak perkara. Para penyelidik kemudian melakukan pengukuran beberapa minggu selepas pentadbiran luka. Hasil pengukuran yang mereka dapatkan kemudian adalah, luka kecil ini sembuh 40 persen lebih perlahan pada kulit pasangan yang mempunyai pendapat negatif, dibandingkan dengan pasangan yang mempunyai pendapat positif.

Keadaan ini dianggap berlaku kerana ketika anda memberikan pendapat negatif dengan emosi negatif, tubuh anda melepaskan hormon stres seperti kortisol dan adrenalin, yang sebenarnya menyekat protein isyarat yang dikeluarkan oleh tubuh untuk menyembuhkan luka. Jadi proses penyembuhannya lebih perlahan.

2. Tekanan dapat menjadikan usia otak anda lebih cepat

Keupayaan otak ini disokong oleh kajian yang dilakukan oleh University of California yang mendedahkan bahawa pelepasan kortisol oleh badan anda secara berkala ketika anda stres, dapat mempengaruhi bahagian penting otak, yang berperanan dalam jangka panjang simpanan memori.

Ini disokong oleh doktor Pusat Perubatan Beth Israel, Roberta Lee, yang mengatakan bahawa, kebanyakan pesakitnya yang mengadu kelupaan, mempunyai gaya hidup yang cenderung merasa tertekan.

3. Otak anda belajar dari tindakan

Otak anda mempunyai bahagian yang dapat secara automatik mencerminkan apa yang anda lihat dan lakukan, yang dikenali sebagai sistem neuron cermin. Keupayaan otak ini disokong oleh penyelidikan yang dilakukan oleh University of Parma, yang melakukan penyelidikan mengenai reaksi otak kera ketika monyet melihat penyelidik melakukan aktiviti tertentu, dalam hal ini mengambil kacang. Hasil penyelidikan ini adalah bahawa di otak monyet, terdapat visualisasi yang serupa dengan aktiviti yang dilakukan oleh penyelidik.

Penyelidikan ini kemudian disokong oleh pakar neurologi, Marco Lacoboni, yang mengatakan bahawa inilah sebab mengapa anda berkongsi kesedihan seseorang ketika orang itu sedang mengalami kesakitan atau keadaan yang tidak menyenangkan.

4. Otak semakin dapat mengingat walaupun sudah berumur

Keupayaan otak ini disokong oleh penyelidikan yang dilakukan oleh Grill Spector pada 22 kanak-kanak berumur 5-12 tahun dan 25 orang dewasa berumur 22-28 tahun. Kajian ini dilakukan dengan meminta para peserta memperhatikan beberapa gambar wajah dan gambar lokasi.

Hasil kajian ini kemudian menunjukkan bahawa, dengan menggunakan alat pengimbas otak, jumlah tisu otak yang digunakan oleh peserta dewasa adalah 12 peratus lebih banyak daripada jumlah tisu otak yang digunakan oleh peserta usia kanak-kanak, ketika mereka diuji untuk melihat apakah ada persamaan wajah antara keduanya.beberapa gambar yang diberikan kepada mereka.

Ini mungkin disebabkan oleh evolusi cabang sel saraf di otak yang berkaitan dengan kemampuan otak untuk mengenali wajah (fusiform gyrus), yang melebar dan membesar sendiri.

Penggunaan kebolehan otak secara optimum

Kebolehan otak seperti yang disebutkan di atas dan pastinya akan lebih optimum jika otak berada dalam keadaan sihat. Dengan melakukan aktiviti fizikal, makan makanan yang sihat dan cukup tidur dan dengan menggunakan otak dalam aktiviti seperti bermain catur dan bermain alat muzik, sudah tentu akan meningkatkan produktiviti otak.