Kesihatan Seksual

Perhatikan, berikut adalah panduan untuk memeriksa kedudukan benang IUD yang betul

Salah satu masalah yang sering timbul pada pengguna Peranti intrauterin (IUD) atau sering disebut spiral IUD KB, yang merupakan kedudukan IUD yang dapat bergeser walaupun berada di dalam rahim. Itulah sebabnya mengapa perlu memeriksa urutan IUD secara berkala untuk mengetahui sama ada IUD berada dalam kedudukan yang sama atau telah berubah. Walau bagaimanapun, bagaimana untuk memeriksa benang IUD? Ayuh, lihat maklumat mengenai IUD di bawah.

Apakah utas IUD?

Sebelum anda mengetahui cara memeriksa benang kontraseptif ini, anda harus terlebih dahulu memahami apa yang dimaksudkan dengan benang IUD. Benang ini adalah utas yang melekat pada IUD itu sendiri. Biasanya, apabila IUD dimasukkan ke dalam rahim, benang akan ditinggalkan di dalam faraj. Tujuannya, anda boleh menggunakan utas sekiranya anda ingin memeriksa kedudukan IUD itu sendiri.

Malangnya, utas sering beralih dan ini boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan. Salah satunya ialah kehamilan. Ya, walaupun anda menggunakan pil kontraseptif seperti IUD, ada kemungkinan kecil anda akan hamil. Oleh itu, anda harus memeriksa rutin benang IUD untuk mengetahui kedudukan IUD yang anda gunakan.

Bagaimana untuk memeriksa kedudukan benang IUD?

Sebelum anda memeriksa utas IUD, ada beberapa perkara yang harus anda lakukan terlebih dahulu. Pertama sekali, basuh tangan anda dengan bersih. Kemudian, cari tempat yang selesa untuk duduk atau berjongkok. Sekiranya ada, masukkan jari tengah anda ke dalam vagina sehingga anda menyentuh hujung serviks atau serviks.

Rasakan hujung benang yang akan keluar dari serviks. Sekiranya anda dapat merasakan rentetan, kedudukan IUD di rahim tidak berubah. Ini menunjukkan bahawa IUD masih berkesan untuk mencegah kehamilan.

Sekiranya anda merasakan utasnya lebih panjang atau lebih pendek daripada kali terakhir anda memeriksa utasnya, atau jika anda dapat menyentuh IUD secara langsung tanpa menyentuh utasnya terlebih dahulu, itu adalah tanda bahawa kedudukan IUD di rahim anda telah berubah.

Satu perkara yang perlu diingat adalah bahawa anda hanya boleh menyentuh utas semasa memeriksa utas IUD, bukan langsung IUD. Anda harus segera menghubungi doktor anda untuk membantu anda menyesuaikan kedudukan IUD sehingga ia kembali ke kedudukan asalnya.

Berapa kerapkah anda memeriksa thread IUD?

Biasanya, IUD mempunyai kemungkinan untuk mengubah kedudukan pada awal penggunaan tepat setelah ia diletakkan di rahim anda. Oleh itu, anda harus segera memeriksa benang IUD pada minggu-minggu awal penggunaannya setelah menggunakannya.

Di samping itu, masa yang sesuai untuk memeriksa utas ini adalah sebulan sekali setelah haid selesai. Sebabnya, ada kemungkinan perubahan kedudukan IUD ketika anda sedang haid. Oleh itu, periksa alas anda untuk memastikan bahawa IUD yang anda gunakan tidak keluar.

Bagaimana jika saya tidak dapat menemui utas IUD?

Ada kalanya anda tidak dapat menemui kedudukan IUD, termasuk tidak dapat menemui utas IUD pada waktu peperiksaan. Sebenarnya, biasanya ketika IUD masih dalam posisi yang sama seperti ketika alat kontraseptif dimasukkan, akan ada satu atau dua helai benang yang menjuntai ke dalam vagina.

Sekurang-kurangnya anda masih dapat merasakan hujung benang dengan jari anda dimasukkan ke dalam faraj anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan di mana anda tidak dapat merasakan kehadiran benang, misalnya seperti berikut.

Benang kusut

Salah satu sebab anda tidak dapat menemui utasnya kerana ia kusut. Semasa kusut, benang tidak berada dalam kedudukan lurus dan menggantung. Sebaliknya, benang akan ditarik ke atas sehingga mungkin di leher rahim sehingga apabila anda memasukkan tangan ke dalam faraj, anda tidak dapat merasakannya.

Bukan hanya itu, lipatan tisu di dalam vagina juga boleh menyebabkan anda tidak dapat mencari benang kerana benang menjadi kusut di dalam vagina. Ini bermaksud apabila benang itu kusut, anda akan sukar mencarinya. Walaupun begitu, benang kusut tidak memberikan kesan sampingan tertentu.

Benang terlalu pendek

Selain daripada benang kusut, ada beberapa keadaan di mana benang yang anda gunakan ternyata terlalu pendek. Ini tentu menyukarkan anda untuk memeriksa kedudukan utas IUD. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh profesional perubatan yang memotong benang terlalu pendek atau jari anda mungkin tidak cukup panjang untuk mencapai benang.

Namun, sama seperti benang kusut, anda tidak perlu risau kerana benang yang terlalu pendek tidak akan menyebabkan gejala atau kesan sampingan.

Penurunan IUD

Walaupun ia bukan kejadian biasa, IUD boleh keluar dan jatuh ke serviks, sebahagian atau keseluruhannya. Sekiranya ini berlaku, IUD yang anda gunakan mungkin tidak jatuh sepenuhnya kerana IUD hanya keluar dari rahim, bukan badan.

Namun, keadaan ini sebenarnya menyebabkan sakit, kekejangan perut, dan pendarahan. Menurut American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), penurunan IUD biasanya berlaku pada tahun pertama penggunaan. Sekiranya ini berlaku, anda harus menghubungi doktor anda dengan segera dan memintanya meletakkan semula alat kontraseptif ini pada tempatnya.

Perforasi serviks atau rahim

Walaupun ini jarang berlaku, IUD boleh menyebabkan lubang pada rahim atau serviks. Biasanya, keadaan ini lebih mudah dialami oleh wanita yang baru melahirkan atau sedang menyusu. Perforasi, atau adanya lubang di serviks dan rahim, menyebabkan rasa sakit di kawasan perut, pendarahan, dan sakit semasa hubungan seks.

Apakah tanda-tanda bahawa benang IUD tergelincir?

Tidak banyak tanda-tanda bahawa kedudukan IUD berubah dengan mata kasar. Kedudukan utas IUD adalah yang paling dipercayai untuk memastikan kedudukan IUD masih di tempatnya. Sekiranya sukar dijangkau dengan jari di dalam faraj anda, itu boleh menjadi tanda bahawa ia benar-benar berubah.

Sekiranya anda menggunakan sejenis IUD seperti Mirena, Liletta, Kyleena atau Skyla, dan haid anda menjadi lebih pendek atau berubah, berjumpa dengan doktor anda. Perubahan ini mungkin berlaku kerana kedudukan IUD berpindah dari tempat yang sepatutnya.

Gejala lain yang juga menunjukkan masalah dengan IUD anda termasuk:

  • Terdapat kekejangan teruk di perut yang berpanjangan.
  • Demam dan menggigil.
  • Pelepasan darah dan bau busuk dari faraj.

Berapa kerap anda perlu berjumpa doktor untuk memeriksa keadaan IUD?

Selain pemeriksaan diri, anda juga perlu kerap pergi ke pakar obstetrik. Sebaik-baiknya, kontrasepsi IUD harus diperiksa enam minggu selepas penyisipan, kemudian selepas itu boleh dilakukan setiap bulan apabila anda telah menyelesaikan haid anda.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai masalah dan anda masih dapat merasakan benang IUD anda, maka anda tidak seharusnya melakukannya. Sekiranya anda mempunyai masalah berikut, segera berjumpa doktor:

  • Anda tidak merasakan utasnya bahkan memeriksanya setiap bulan.
  • Anda berasa tidak sihat, dengan demam beberapa minggu selepas memasukkan IUD.
  • Anda mengalami sakit perut bawah yang tidak biasa.
  • Anda tidak mempunyai tempoh selama sebulan.
  • Anda mengalami pendarahan faraj antara jangka masa yang sepatutnya.
  • Faraj berasa tidak selesa.