Keibubapaan

Perkembangan Kanak-kanak 14 Tahun, Adakah Sesuai? -

Walaupun setiap anak mempunyai tahap perkembangannya sendiri, ada beberapa perubahan yang dapat terjadi pada usia 14 tahun. Ini boleh berlaku kerana pada masa remaja, terdapat juga fasa lonjakan pertumbuhan atau percepatan pertumbuhan . Apa yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai perkembangan anak berusia 14 tahun? Lihat penjelasan di bawah!

Pelbagai aspek perkembangan kanak-kanak berumur 14 tahun

Setelah melalui perkembangan kanak-kanak pada usia 12 dan 13 tahun, pada peringkat ini anak mula memilih jenis identiti yang akan menjadi dirinya.

Pilihan itu merangkumi sama ada menjalani proses perkembangan remaja yang bertanggungjawab atau cuba melangkah ke luar batasan.

Dipetik dari Anak Sihat, pada usia 14 tahun, otak anak mengalami perubahan dan cukup dewasa. Namun, masih terdapat perbezaan jika dibandingkan dengan orang dewasa.

Perubahan juga berkaitan dengan peningkatan pertumbuhan, iaitu percepatan pertumbuhan yang berkaitan dengan fizikal. Salah satu perkara yang menjadi contoh, terdapat peningkatan tinggi dan berat badan yang cukup ketara.

Berikut adalah beberapa perkembangan yang berlaku pada kanak-kanak berusia 14 tahun:

Perkembangan fizikal anak

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pada usia ini kanak-kanak sudah memasuki usia baligh. Dalam perkembangan kanak-kanak berumur 14 tahun, kanak-kanak lelaki dan perempuan cenderung berada pada fasa akhir akil baligh.

Berikut adalah beberapa perkembangan fizikal yang biasanya berlaku:

 • Payudara diperbesar untuk wanita dan zakar memanjang pada lelaki.
 • Ketinggian meningkat serta berat badan.
 • Perubahan suara. Suara remaja lelaki itu berubah menjadi lebih dalam.

Pada usia ini, lelaki dan wanita masih mengalami pertumbuhan tinggi dan kenaikan berat badan kerana faktor-faktor seperti: peningkatan pertumbuhan.

Namun, ini bergantung kepada faktor genetik yang dialami oleh setiap anak. Perubahan ini harus ditangani dengan baik oleh ibu bapa kerana ada kemungkinan anak akan merasa tidak selamat.

Bagi remaja perempuan, dia bukan sahaja akan mengalami pertumbuhan payudara. Namun, perubahan fizikal yang lain adalah ukuran pinggul dan paha yang membesar, serta penampilan jerawat di wajah.

Sementara itu, bagi remaja lelaki, selain dari ketinggian dan berat badan, perubahan suara yang lebih rendah adalah ciri.

Sekiranya wanita mengalami haid, pada usia ini, remaja lelaki juga dapat mengalami mimpi basah untuk pertama kalinya.

Bukan hanya itu, mereka juga masih mengalami perubahan fizikal seperti pengeluaran peluh yang berlebihan dan pertumbuhan rambut atau bulu di kawasan tertentu.

Perkembangan kognitif

Dengan bertambahnya usia, perkembangan otak kanak-kanak juga meningkat yang tentunya akan mempengaruhi cara berfikir atau perkembangan kognitif mereka.

Pada usia ini, ibu bapa juga perlu memahami sekiranya masih terdapat perbezaan cara berfikir antara remaja dan orang dewasa.

Ini kerana peranan lobus frontal masih belum dikembangkan sepenuhnya. Kawasan ini adalah tempat untuk membuat keputusan, mengawal impulsif, dan mempertimbangkan pelbagai pilihan.

Berikut adalah beberapa perkembangan kognitif kanak-kanak pada usia 14 tahun:

 • Kembangkan kemahiran berfikir.
 • Pertanyaan peraturan di sekelilingnya.
 • Mula memikirkan matlamat jangka panjang.
 • Berusaha belajar menyelesaikan masalah.
 • Anda boleh memilih yang anda suka dan tidak suka.
 • Kadang-kadang ia mula mencetuskan perdebatan.

Boleh dikatakan bahawa pemikiran remaja secara umum masih diklasifikasikan sebagai abstrak. Ini kerana pada usia ini dia mengalami perubahan mood cukup kerap.

Oleh itu, adalah mungkin bagi anak-anak untuk mula mempersoalkan perkara-perkara yang telah menjadi peraturan dalam kehidupan keluarga atau sosial secara umum.

Peranan ibu bapa di sini adalah untuk menerangkan agar anak-anak dapat memahami pemikiran orang sekeliling agar mereka tidak keluar dari batas.

Contohnya, ketika dia bertanya mengapa dia tidak dapat pulang terlalu lambat ketika dia menyangka dia dapat menjaga dirinya sendiri.

Anda dapat memberi pemahaman bahawa disiplin itu penting, terutamanya jika anda harus bersekolah esok. Pulang tepat pada waktunya adalah penting agar anda dapat berehat secukupnya agar badan anda tidak merasa letih.

Kemudian, ada kemungkinan anak akan tertarik dengan aktiviti lain seperti sukan, menyanyi, bermain muzik, dan seumpamanya.

Berikan sokongan serta berkomunikasi agar dia dapat memberitahu tentang perkara yang disukainya. Ini juga bertujuan agar anda dan anak anda mempunyai persepsi yang sama.

Perkembangan psikologi pada usia 14 tahun

Dalam perkembangan psikologi remaja, anda perlu mengetahui bagaimana aspek emosi dan sosial kanak-kanak pada usia 14 tahun. Anda tidak perlu terkejut atau bimbang ketika dia menunjukkan sikap seperti dia tahu segala-galanya di dunia ini.

Berikut adalah beberapa perubahan dan perkembangan psikologi pada kanak-kanak berusia 14 tahun yang mungkin berlaku.

 • Perubahan mood yang tidak pasti.
 • Selalunya keluar dari batas dan mahu menunjukkan kebebasan.
 • Pilih untuk tidak mempunyai pemikiran yang sama dengan ibu bapa anda.
 • Luangkan banyak masa dengan rakan sebaya.

Perkembangan emosi

Perkara yang cukup jelas dari seorang kanak-kanak berusia 14 tahun mengalami perubahan mood yang tidak menentu. Terutama jika anda melihat sikapnya dengan orang dewasa seperti guru atau ibu bapa.

Ada kemungkinan dia memilih untuk berdebat kerana dia merasa paling tepat.

Anda juga perlu tahu bahawa kebanyakan remaja merasakan mereka lebih baik daripada orang lain. Namun, perlahan-lahan si anak akan menyedari bahawa sikapnya sesuai atau tidak boleh dilakukan.

Perkara lain yang harus disiapkan oleh ibu bapa adalah apabila anak sudah mempunyai minat terhadap lawan jenis. Berikan pendidikan seks yang betul supaya kanak-kanak tahu had apa yang boleh dan tidak boleh mereka lakukan.

Pembangunan sosial

Walaupun pada usia 14 tahun, remaja akan menghabiskan lebih banyak masa dengan rakan-rakan, mereka cenderung untuk menapis persahabatan mereka.

Sebilangan kanak-kanak akan berusaha keras untuk menentukan rakan mana yang mempunyai keperibadian yang sesuai untuk mereka.

Biasanya dia akan berkawan dengan orang yang dianggap sesuai dari segi sembang, fesyen, atau bahkan berhala.

Pada fasa ini, kanak-kanak juga cenderung mengikuti perkembangan yang berlaku di media sosial.

Biasanya kanak-kanak berminat membuat akaun di beberapa media sosial dan akan sibuk dengan telefon pintar mereka.

Pada peringkat ini, anda masih perlu memberi pemahaman bahawa tidak boleh bersenang-senang di media sosial selagi anda tahu waktunya, alias ketika tidur, belajar, makan, dan sebagainya.

Perkembangan bahasa

Pada usia 14 tahun, perkembangan bahasa kanak-kanak cenderung lengkap dan lancar. Biasanya, pada usia ini, senarai perbendaharaan kata diketahui mengenai buku yang dibacanya, program yang ditontonnya, dan bahasa sehari-hari.

Jadi, semakin banyak buku yang dibacanya, semakin banyak perbendaharaan kata yang mungkin tidak pernah dia dengar sebelumnya.

Petua untuk membantu perkembangan anak berusia 14 tahun

Walaupun sikap anak-anak pada usia ini kelihatan tidak peduli, mereka masih sangat memerlukan peranan ibu bapa dalam kehidupan mereka.

Sebabnya, kanak-kanak masih memerlukan sudut pandang lain ketika dia memutuskan sesuatu atau dalam tingkah laku dan tentu saja memerlukan bimbingan dalam perkara lain.

Oleh itu, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan sebagai ibu bapa:

1. Perhatikan masa rehat

Terdapat banyak aktiviti yang dilakukan oleh remaja di sekolah dan di luar. Untuk kekal sihat, dia memerlukan masa rehat yang cukup.

Paling tidak, pastikan anak anda tidur 9 hingga 10 jam sehari. Ini dilakukan untuk mengelakkan gangguan tidur dan dapat memberi tumpuan kepada sekolah pada keesokan harinya.

2. Menyokong aktiviti kegemaran

Setiap kanak-kanak mempunyai pilihan untuk aktiviti yang disukainya. Namun, ia juga memerlukan sokongan ibu bapa agar dia dapat mengasah kemampuannya.

Walaupun tidak sesuai dengan keinginan anda, biarkan dia menjadi dirinya dalam perkembangan 14 tahun ini.

Sebabnya, memaksa anak-anak untuk mengikuti apa yang anda harapkan juga tidak baik untuk perkembangan psikologi remaja.

3. Memberi pendidikan seks dan interaksi sosial

Ketika akil baligh berterusan, tidak jarang kanak-kanak mula menyukai lawan jenis.

Kanak-kanak mempunyai hak untuk mengetahui tentang pendidikan seks yang betul. Kedua-duanya mengenai hubungan fizikal dengan lawan jenis, risiko menularkan penyakit kelamin, dan lain-lain.

Pada usia ini juga ada kemungkinan dia akan berusaha mengetahui tentang alkohol dan rokok sebagai pengaruh dari persekitaran dan memuaskan rasa ingin tahu.

Untuk itu, anda perlu memberi anak anda pemahaman tentang bahaya dan kesan terhadap kesihatan jika dia cuba minum alkohol atau merokok.

4. Terima pendapat antara satu sama lain

Sebelum ini, dijelaskan bahawa dalam perkembangan anak berusia 14 tahun, ada kemungkinan anak-anak mempunyai pandangan mereka sendiri mengenai sesuatu perkara.

Sebagai ibu bapa, hormati pendapatnya walaupun anda tidak bersetuju. Bina komunikasi dengan saling memberi pandangan agar ada keterbukaan.

Contohnya, apabila anak anda mempunyai kritikan terhadap filem yang sangat anda gemari. Dengarkan pendapatnya terlebih dahulu supaya anda tahu apa yang dia fikirkan.

Kemudian, anda dapat menambahkan bahawa perbezaan pendapat adalah normal dan menambahkan bahawa setiap orang harus dapat menerima kritikan dari orang lain.

5. Beri pengambilan makanan yang betul

Sama seperti pada zaman kanak-kanak, remaja juga memerlukan pemakanan yang betul.

Lebih-lebih lagi, pada masa ini pertumbuhannya masih berterusan. Sediakan pelbagai makanan yang dapat memenuhi keperluan pemakanan mereka mulai dari sayur-sayuran, buah-buahan, dan sumber lemak sihat.

Juga berikan sumber kalsium seperti susu kerana pada usia ini berat badan masih meningkat.

Selanjutnya, bagaimana perkembangan kanak-kanak pada usia 15 tahun?

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌