Kesihatan mental

Nikmati Mendengarkan Lagu Bermasalah? Ternyata, inilah faedahnya •

Ketika patah hati atau sedang turun , nampaknya mood tidak menggembirakan untuk mendengar lagu-lagu ceria. Kami memilih untuk tenggelam dalam kesedihan dengan mendengar lagu-lagu sedih atau lembut. Namun, adakah lagu bermasalah adalah pilihan yang tepat untuk didengarkan ketika keadaan mental anda merosot?

Kelebihan mendengar lagu sedih

Pakar muzik, Kay Norton, dalam penyelidikannya pada tahun 2014 mengungkapkan bahawa menggemari muzik dengan lirik sedih adalah kegemaran untuk didengarkan semasa perpisahan kerana ia dapat menggambarkan kesedihan kita.

Mendengarkan lagu-lagu sedih tidak hanya membuat kita larut dalam kesedihan, tetapi juga menghilangkan kesedihan. Melalui lirik lagu yang menyedihkan, kita dapat melepaskan emosi.

"Muzik mempunyai bentuk dan aliran yang sama dengan emosi manusia. Jenis muzik ini dapat mendorong seseorang yang bersedih untuk menangis atau mengekspresikan emosi dengan cara yang sesuai untuk mereka, ”kata Norton. Perubatan Harian .

Setelah kita mendengar lagu-lagu sedih atau melankolis, kita akan merasa lega. Rasa kegembiraan akan timbul apabila kita merasa terhubung dengan lirik lagu dan dapat membuat kita bebas untuk membayangkan.

Lebih baik daripada menyimpan kesedihan di hati anda

Melepaskan perasaan sedih dalam diri adalah langkah penting dalam menangani tekanan atau kehilangan sesuatu. Tepatnya jika kita tidak membiarkan emosi itu meluap, kita akan menyimpan perasaan sedih, sehingga menimbulkan emosi negatif dan membuat perasaan kehilangan menjadi lebih besar.

Dua penyelidik dari Freie Universitat Berlin, Jerman juga mempunyai persepsi yang sama dalam meneliti kesan mendengar lagu sedih atau sedih terhadap kita. Kajian mereka (berdasarkan tinjauan terhadap 770 orang dan diterbitkan dalam jurnal PLOS SATU 2014), mendengar lagu-lagu sedih dapat membangkitkan emosi positif, seperti kedamaian dan kelembutan.

"Orang-orang mendengarkan lagu-lagu sedih untuk merasa selesa dan menangani perasaan sedih, tetapi ada juga yang mendengarkannya untuk kesenangan," kata Liila Tarufii, salah seorang penyelidik. Hari ini .

Tarufii menambahkan, "Lagu sedih berpotensi mengatur suasana hati dan emosi negatif, serta memberikan hiburan. Artinya, lagu-lagu sedih dapat memainkan peranan dalam kebahagiaan seseorang. "

Kesan psikologi yang disebabkan oleh lagu itu mengecewakan

Apabila anda mendengar lagu sedih yang mungkin popular di radio atau TV, anda akan merasakan kesan berikut seperti yang dipetik dari Psikologi Hari Ini .

  1. Lagu melankolis yang indah boleh menjadi alat yang baik untuk meluahkan ekspresi sedih anda. Satu teori adalah bahawa ketika emosi negatif anda muncul, seperti kesedihan, ada mekanisme di otak anda yang memicu untuk menyekat reaksi untuk merasa tidak bahagia. Jadi perasaan sedih anda tidak akan berlarutan.
  2. Pendengar muzik menyedari perbezaan antara realiti dan apa yang digambarkan dalam lagu. Perbezaan ini membolehkan pendengar merasakan emosi negatif dalam fikirannya, tanpa membuatnya bersikap negatif.
  3. Semasa mendengar lagu sedih, pendengar akan meluahkan ekspresinya dengan melepaskan kesedihan yang dia rasakan. Bukan dengan tindakan negatif, tetapi dapat merenung atau kemudian meminta pertolongan dari orang lain untuk mendorongnya.
  4. Dengan mendorong refleksi diri, lagu sedih dapat membantu pendengar menggunakan pertimbangan positif untuk menyelesaikan masalah dan meningkatkan kematangan peribadi.
  5. Lagu yang sedih atau sedih dapat mempengaruhi pendengar daripada masalah atau kesukaran yang dihadapinya. Perasaan trauma atau kesedihan ketika mendengar lagu-lagu sedih, akan mengingatkannya bahawa dia telah menghadapi masalah yang lebih teruk dan sebenarnya dia masih baik-baik saja.
  6. Seiring dengan kesedihan, muzik melankolis dapat membuat pendengar mendapat emosi positif seperti perasaan kasih sayang dan empati. Perasaan ini dapat membuat pendengar berkelakuan baik dan positif, dan membuatnya puas kerana dapat menjauhkan diri dari perasaan sedih ini.

Jangan terlalu lama mendengar

Walaupun mendengar lagu sedih boleh membuat anda merasa lebih selesa, anda tidak seharusnya terlalu lama mendengarkan lagu sedih ini. Apabila anda berasa lebih baik, segera dengarkan lebih banyak lagu seronok .

Pakar hubungan Susan Winter mengatakan bahawa mendengar lagu Adele dapat membantu kita bangun.

"Adele menyedari bahawa cinta adalah hadiah yang kekal. Tetapi juga lirik lagu itu mengandungi ungkapan rasa syukur dan berharap bekas pasangan kita akan bahagia dalam kehidupan barunya walaupun tanpa kita, "kata Winter.

Masih dikatakan Winter, berusaha merasakan kebijaksanaan kesedihan yang kita alami juga dapat membantu kita lebih tenang dan lebih mudah untuk memasuki babak baru.

"Dengan mendengar lagu-lagu positif dan gembira, kebahagiaan akan meningkat," katanya.