Kesihatan ENT

Sakit tekak? 5 Keadaan Ini Mungkin Sebabnya!

Sakit tekak menjengkelkan dan menyakitkan. Terutama jika hanya satu sisi yang sakit. Berikut adalah beberapa penyebab sakit tekak yang paling biasa.

Keadaan yang menyebabkan sakit tekak

1. Drip postnasal (lendir di belakang hidung dan tekak)

Titisan postnasal adalah penumpukan lendir di belakang hidung dan tekak yang menetes ke kerongkong. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh rinitis alergi atau jangkitan tertentu.

Sekiranya lendir yang terkumpul tidak dapat mengalir dengan betul, saluran tekak akan tersumbat dan menyebabkan batuk. Ini boleh menyebabkan sakit tekak, terutama pada waktu pagi setelah tidur di sisi anda.

Titisan postnasal dirawat dengan merawat penyebabnya. Sementara itu, anda boleh melegakan simptom dengan mengambil dekongestan, seperti pseudoephedrine untuk menipiskan lendir.

2. Keradangan tonsil

Anda mempunyai dua amandel (amandel) di setiap sisi tekak anda, tepat di belakang lidah anda. Apabila salah satu amandel meradang dan membengkak akibat jangkitan virus atau bakteria, tekak akan terasa sakit pada bahagian amandel itu.

Kebanyakan tonsilitis virus hilang dengan sendirinya dalam masa 10 hari. Anda boleh minum ubat penahan sakit untuk menghilangkan simptom, atau berkumur dengan air garam. Keradangan tonsil yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dapat diatasi dengan antibiotik yang diresepkan.

3. Abses peritonsillar

Abses peritonsillar adalah jangkitan bakteria yang biasanya muncul sebagai benjolan berisi nanah yang tumbuh di dekat salah satu amandel anda. Keadaan ini paling sering dijumpai pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa muda.

Abses peritonsillar boleh menyebabkan sakit tekak. Kesakitan biasanya jauh lebih teruk di bahagian amandel yang terkena.

Orang dengan keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera. Doktor anda mungkin akan menggunakan jarum atau sayatan kecil untuk mengalirkan nanah dari kawasan yang terjejas. Anda juga mungkin diberi antibiotik setelah abses mengering.

4. Laringitis

Laringitis adalah keradangan esofagus yang disebabkan oleh pembengkakan pita suara sehingga suaranya menjadi serak. Pita suara boleh meradang akibat kerengsaan akibat penggunaan berlebihan (untuk menyanyi, bercakap, bahkan menjerit) atau dari jangkitan virus.

Anda mempunyai dua pita suara di laring anda yang biasanya terbuka dan ditutup dengan lancar untuk mengeluarkan suara. Sekiranya pita suara anda menjadi bengkak atau jengkel, selain suara serak, anda mungkin juga mengalami sakit tekak di satu sisi.

Laringitis biasanya hilang dalam 2-3 minggu, tetapi penyakit ini dapat bertahan lebih lama, sehingga disebut laringitis kronik. Laringitis kronik memerlukan masa lebih lama untuk sembuh, bergantung kepada penyebabnya.

5. Kelenjar getah bening yang membengkak

Kelenjar getah bening yang bengkak biasanya disebabkan oleh jangkitan, seperti radang tekak. Kadang-kadang hanya satu kelenjar getah bening yang akan membengkak, menyebabkan sakit tekak di satu sisi sahaja.

Dalam kes yang jarang berlaku, kelenjar getah bening yang membengkak mungkin merupakan tanda masalah kesihatan yang lebih serius, seperti barah atau HIV. Jadi, kaedah terbaik untuk mengetahui apa yang menyebabkan sakit tekak adalah berjumpa doktor.