Pemakanan

Sebelum Bersenam Pagi, Perlukah Saya Bersarapan Pertama atau Tidak?

Sarapan pagi dan senaman pagi adalah aktiviti yang baik untuk menjaga kesihatan. Walau bagaimanapun, aktiviti ini boleh menjadi dilema bagi orang yang mempunyai jadual latihan pada waktu pagi. Jadi, mana yang lebih baik: sarapan sebelum atau selepas bersenam?

Kelebihan bersenam sebelum sarapan

Beberapa kajian menunjukkan senaman sebelum sarapan selamat. Salah satunya adalah kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan British pada tahun 2013 yang menunjukkan bahawa bersenam sebelum sarapan dapat membakar 20% lebih banyak lemak badan.

Sekiranya anda ingin membakar lemak, tubuh mesti menggunakan simpanan makanan dalam bentuk lemak, bukan dari makanan yang anda makan. Ini kerana pada dasarnya, tubuh menyimpan simpanan tenaga dalam bentuk lemak, walaupun anda belum makan.

Semasa anda bersenam sebelum sarapan, badan belum mempunyai tenaga dari makanan. Semua tenaga yang anda gunakan untuk bersenam berasal dari lemak. Inilah sebabnya mengapa bersenam sebelum sarapan boleh membuat anda membakar lebih banyak lemak.

Di samping itu, para penyelidik menjelaskan bahawa bersenam pada waktu pagi sebelum sarapan tidak akan membuat anda ingin makan lebih banyak atau kelaparan sepanjang hari. Ini sebenarnya akan menjadikan sesi senaman pagi lebih optimum.

Semasa anda bersenam sebelum makan, terdapat perubahan dalam prestasi hormon insulin dan hormon pertumbuhan. Dengan cara ini anda membantu badan untuk mengatur pengeluaran hormon insulin.

Setelah anda selesai bersenam dan makan, insulin hormon akan berfungsi dengan lebih sensitif. Hormon ini juga membantu penyerapan nutrien dari makanan dengan lebih baik dan menyebarkannya ke otot dan hati.

Prestasi hormon pertumbuhan juga lebih baik ketika anda bersenam sebelum sarapan. Hormon ini membantu membina tisu otot, membakar lemak, dan meningkatkan kesihatan tulang dan daya tahan fizikal.

Panduan Pemakanan Sukan untuk Atlet dan Anda yang aktif secara fizikal

Tidak semua orang boleh bersenam sebelum sarapan

Semakin sedikit kalori dalam sistem pencernaan, semakin banyak lemak dibakar semasa bersenam kerana badan mengambil simpanan makanan dari lemak. Inilah sebabnya mengapa senaman sebelum makan sesuai untuk orang yang ingin membakar lebih banyak lemak.

Namun, jika anda bersenam untuk meningkatkan kecergasan, kekuatan, dan kepantasan fizikal anda, bersenam tanpa makanan akan menjadikannya tidak berkesan. Ini kerana tubuh masih memerlukan kalori dalam proses metabolik.

Bersenam sebelum makan juga tidak digalakkan untuk penderita diabetes kerana mereka sering mengalami kadar gula darah rendah (hipoglikemia). Sekiranya anda menghidap diabetes, anda mesti makan sarapan pagi atau makan makanan ringan sebelum bersenam.

Petua untuk senaman pagi yang selamat sebelum sarapan

Senaman dan sarapan pagi adalah aktiviti yang dipengaruhi oleh kebiasaan sehingga kaedahnya berbeza dari orang ke orang. Namun, jika anda ingin bersenam semasa perut kosong, berikut adalah beberapa petua yang harus diikuti.

1. Persiapkan diri anda dari malam sebelumnya

Bangun pagi dipengaruhi oleh jam biologi dan waktu tidur. Oleh itu, jika anda ingin bersenam pada waktu pagi, cukup tidur pada waktu malam sehingga badan bersedia untuk melakukan aktiviti fizikal pada waktu pagi.

2. Lakukan senaman yang betul

Lakukan senaman mengikut kehendak atau tabiat anda terlebih dahulu. Sekiranya anda baru memulakan rutin senaman, cubalah senaman intensiti cahaya seperti berjalan-jalan pagi atau berjoging.

3. Keperluan air yang mencukupi

Minum sekitar setengah hingga satu liter air mineral atau minuman sukan lain sebelum dan selepas bersenam. Anda disyorkan untuk memenuhi keperluan cecair ini dua atau tiga jam sebelum bersenam.

4. Rehat ketika letih dan makan ketika anda memerlukan

Tidak semua orang dapat bersenam sebelum sarapan. Sekiranya anda merasa letih atau mula merasa lapar, berhenti bersenam untuk mengelakkan kehilangan otot. Makan makanan ringan yang sihat untuk memberi tenaga badan anda.

5. Keperluan pemakanan yang mencukupi selepas bersenam

Sama ada anda bersarapan atau tidak, disarankan agar anda kembali makan dalam masa 45 minit selepas bersenam. Namun, jangan hanya makan karbohidrat. Pilih makanan yang tinggi protein untuk mengembalikan tenaga yang hilang.

Sarapan pagi dan bersenam mempunyai peranan penting untuk kesihatan. Ramai pakar sebenarnya mengesyorkan bersenam sebelum sarapan. Walau bagaimanapun, ini masih perlu disesuaikan dengan keadaan dan keperluan setiap orang.

Senaman semasa perut kosong mungkin berkesan bagi orang yang ingin membakar lebih banyak lemak. Namun, bagi orang yang ingin membina otot atau menderita penyakit tertentu, sarapan sebelum bersenam adalah pilihan yang lebih baik.