Kesihatan Pencernaan

Pencegahan Hepatitis, Berikut adalah 9 Usaha Untuk Menghindari Jangkitan

Jumlah kes hepatitis cukup tinggi di negara-negara membangun, termasuk Indonesia. Salah satu penyebab penyakit ini adalah jangkitan virus. Hepatitis akibat jangkitan virus dapat menular kepada orang lain. Jadi, apa saja usaha untuk mencegah penularan hepatitis?

Petua pencegahan hepatitis

Hepatitis virus terbahagi kepada lima jenis, iaitu hepatitis A, B, C, D, dan E. Kedua-dua hepatitis virus dan bukan virus dapat menyebabkan gejala yang tidak selesa, mulai dari mual hingga penyakit kuning.

Berita baiknya, anda boleh mengikuti cara-cara di bawah ini sebagai usaha mencegah penularan hepatitis. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh digunakan untuk mengurangkan risiko hepatitis.

1. Pencegahan hepatitis dengan vaksin

Salah satu pencegahan penularan hepatitis adalah dengan mendapatkan vaksin hepatitis. Walaupun begitu, setakat ini hanya terdapat vaksin untuk dua jenis hepatitis virus, iaitu hepatitis A dan hepatitis B.

Vaksin adalah kaedah pencegahan yang paling berkesan untuk mengurangkan jumlah kes hepatitis. Sebabnya, apabila vaksin diberikan kepada orang yang berisiko terkena hepatitis, tubuh akan terangsang untuk membuat antibodi.

Kemudian, antibodi-antibodi ini kemudiannya berperanan dalam memerangi virus hepatitis jika ada saatnya memasuki tubuh.

Biasanya, vaksin hepatitis A dan vaksin hepatitis B diperoleh semasa anda masih bayi. Walau bagaimanapun, orang dewasa atau remaja juga boleh mendapat vaksin dengan dos yang disesuaikan.

Sekiranya anda hamil, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu. Sebabnya adalah bahawa vaksinasi dikhuatiri akan memberi kesan kepada kesihatan janin di rahim. Ini juga berlaku apabila anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan tertentu.

2. Basuh tangan anda dengan kerap

Selain vaksin, anda juga dapat menerapkan gaya hidup yang bersih. Menjaga kebersihan adalah kunci utama untuk mencegah hepatitis, terutama jenis hepatitis yang tidak mempunyai vaksin, seperti hepatitis C, D, dan E.

Salah satu tabiat hidup bersih yang perlu diterapkan adalah mencuci tangan. Cuba membiasakan diri dengan mencuci tangan apabila:

 • sebelum dan selepas makan,
 • selepas dari bilik mandi, juga
 • sebelum dan selepas memproses makanan.

Mencuci tangan secara berkala dapat mengurangkan risiko penularan hepatitis, terutama hepatitis A dan hepatitis E. Sebabnya, kedua-dua jenis virus hepatitis ini dapat ditularkan dari tinja ke makanan atau minuman yang dimakan.

Itulah sebabnya, mencuci tangan dengan sabun sekurang-kurangnya dapat mengurangkan untuk menghilangkan virus yang melekat pada tangan.

3. Gunakan kondom semasa hubungan seks

Tahukah anda bahawa melakukan hubungan seks dengan orang dengan hepatitis, terutama hepatitis A, hepatitis B, dan hepatitis D, membuat anda berisiko mendapat penyakit yang sama?

Salah satu penularan virus hepatitis melalui aktiviti seksual adalah hepatitis B. Anda lihat, hepatitis B dapat menular melalui kontak dengan cairan tubuh yang dijangkiti, seperti air mani dan cairan vagina.

Sekiranya anda melakukan hubungan seks dengan pasangan yang terdedah kepada hepatitis, risiko mendapat hepatitis meningkat, terutama ketika anda tidak menggunakan alat kontrasepsi. Itulah sebabnya, penting untuk mengetahui sejarah penyakit pasangan sebagai usaha mencegah hepatitis.

Sekiranya pasangan atau ahli keluarga anda mempunyai riwayat hepatitis, anda harus melakukan hubungan seks, baik dubur atau oral, dengan kondom.

4. Elakkan berkongsi jarum

Jarum atau alat perubatan lain yang tidak steril boleh menjadi alat penyebaran virus hepatitis. Anda harus waspada, terutama ketika bekerja sebagai pekerja kesihatan yang mempunyai hubungan langsung dengan orang yang menderita hepatitis.

Penggunaan jarum tanpa pandang bulu, seperti jarum ketika membuat tatu atau ketika menggunakan ubat haram, juga dapat menjadi media untuk menyebarkan virus.

Oleh itu, usaha seterusnya untuk mencegah hepatitis adalah dengan mengelakkan penggunaan jarum suntik. Anda tidak pernah tahu bagaimana keadaan kesihatan orang yang menggunakan jarum sebelum anda, sama ada terdedah kepada penyakit berjangkit atau tidak.

5. Jangan gunakan alat kebersihan diri dengan orang lain

Berkongsi dengan orang lain bukanlah perkara buruk. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengetahui bila hendak berkongsi sesuatu dengan orang lain.

Contohnya, berkongsi berus gigi, pisau cukur, gunting kuku, dan alat peribadi lain dapat meningkatkan risiko hepatitis, terutama hepatitis C. Kerana orang yang dijangkiti kadang-kadang tidak menunjukkan gejala hepatitis.

Sekiranya darah seseorang melekat pada salah satu alat kebersihan anda, kemungkinan virus itu boleh masuk ke dalam badan. Akibatnya, risiko dijangkiti hepatitis juga meningkat.

Itulah sebabnya, cuba pilih item mana yang dapat digunakan bersama dan mana yang harus digunakan sendiri sebagai cara untuk mencegah hepatitis.

6. Perhatikan kebersihan makanan dan minuman

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, makanan dan minuman yang terkontaminasi virus dapat menjadi jalan penularan hepatitis. Salah satu jenis virus hepatitis yang sering disebarkan melalui makanan dan minuman adalah hepatitis E.

Anda lihat, makanan mentah, terutama kerang, cenderung berisiko menularkan hepatitis. Cuba makan makanan dan minum makanan yang dimasak untuk mencegah hepatitis.

Petua memasak kerang tiram sehingga dimasak dan mengelakkan hepatitis, termasuk:

 • Masak kerang sehingga cengkerang terbuka.
 • Didihkan selama lima minit dan masak sembilan minit lagi.
 • Rebus tiram yang dikupas selama tiga minit.
 • Goreng dalam minyak selama 10 minit pada suhu 190.5 ° C.
 • Sentiasa memakai sarung tangan pelindung semasa membersihkan kerang mentah.
 • Pisahkan makanan laut mentah dari makanan lain.

Semasa anda makan di luar, pilih makanan yang dijamin dimasak. Sementara itu, semasa melakukan perjalanan ke luar bandar dan sanitasi di sekitarnya tidak bersih, anda harus minum air mineral dalam botol.

7. Menjaga kesihatan hati

Usaha untuk mencegah penularan hepatitis juga harus disertai dengan menjaga kesihatan hati. Sebabnya, hepatitis bukan virus, seperti hepatitis alkoholik dapat terjadi kerana pengambilan alkohol yang berlebihan, sehingga merosakkan hati dan memicu hepatitis.

Terdapat beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan hati sebagai cara untuk mencegah hepatitis, termasuk:

 • berhenti minum minuman beralkohol,
 • berhenti merokok untuk mengurangkan risiko hepatitis C,
 • elakkan pengambilan zat besi dan vitamin A secara berlebihan,
 • berhati-hati semasa menggunakan suplemen herba, seperti kava kava, dan juga
 • mengekalkan berat badan yang ideal.

8. Mencegah penularan hepatitis melalui pemindahan darah

Penerima penderma darah atau pemindahan organ juga berisiko mendapat hepatitis, terutama hepatitis B dan hepatitis C. Nasib baik, media penularan ini agak jarang berlaku kerana sebelum menderma darah, anda mesti menjalani pemeriksaan terlebih dahulu.

Pemeriksaan bertujuan untuk melihat apakah penderma mempunyai penyakit yang dapat menular melalui darah, seperti hepatitis dan HIV.

9. Ketahui sejarah kesihatan keluarga anda sendiri

Dengan mengetahui sejarah perubatan keluarga anda sendiri yang berkaitan dengan hepatitis, anda dapat lebih berwaspada dan melaksanakan kaedah untuk mencegah hepatitis dengan lebih berkesan. Ini juga bertujuan untuk lebih berhati-hati terhadap kemungkinan penularan.

Sekiranya ahli keluarga telah atau sedang dijangkiti hepatitis, lebih baik melakukan pemeriksaan rutin untuk mendapatkan jawapan yang pasti.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.