Pemakanan

Berapa Banyak Anda Harus Makan Nasi untuk Sarapan?

Ramai orang mengelakkan makan nasi atau karbohidrat lain untuk sarapan. Sebenarnya, ada di antara mereka yang sengaja melewatkan sarapan. Sebilangan besar sebabnya adalah kerana anda sedang menjalani diet. Namun, tidak boleh makan nasi untuk sarapan membuatkan anda menurunkan berat badan?

Adakah benar bahawa mengelakkan makan nasi untuk sarapan boleh menurunkan berat badan?

Sebenarnya, anda tidak semestinya selalu makan nasi pada setiap hidangan, termasuk sarapan pagi. Anda boleh menggantinya dengan jenis karbohidrat lain, seperti kentang, roti, bihun, ubi jalar, dan pelbagai makanan ruji yang lain.

Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar mengelakkan makan semua jenis karbohidrat semasa sarapan, maka daripada diet yang berjaya, anda akan merasa letih dan tidak sihat sepanjang hari.

Kerana karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk tubuh berfungsi dengan normal. Sekiranya tubuh membiarkan karbohidrat berpuasa sejak pagi, terutama setelah malam ketika perut kosong, maka tubuh tidak akan mendapat tenaga untuk melakukan aktiviti yang optimum.

Kepentingan makan nasi dan sumber karbohidrat lain untuk sarapan pagi

Bukan hanya ketiadaan makan nasi atau sumber karbohidrat lain yang membuat anda tidak sabar untuk menjalani hari itu, tabiat ini sebenarnya akan merosakkan program diet anda. Telah terbukti bahawa dengan sengaja kelaparan semasa berdiet sebenarnya dapat menjadikan anda lebih sukar untuk menurunkan berat badan.

Untuk mengelakkan rasa lapar semasa berdiet, tubuh akan menjimatkan tenaga yang digunakan dengan mengurangkan jumlah kalori yang dibakar. Tubuh akhirnya memilih untuk menggunakan tenaga dari otot sehingga jisim otot menurun. Akibatnya, metabolisme anda juga menjadi perlahan.

Semakin lama anda mengehadkan pengambilan makanan harian anda, semakin sedikit kalori yang dikeluarkan oleh badan anda. Ini adalah mekanisme semula jadi tubuh untuk melindungi anda dari kelaparan. Mod lapar boleh berlaku apabila badan menerima kalori sangat sedikit dalam jangka masa panjang. Akibatnya, badan akan membatasi pembakaran kalori dan penurunan berat badan mungkin tidak berlaku.

Risiko kekurangan pengambilan karbohidrat semasa sarapan

Banyak yang berpendapat bahawa karbohidrat tidak diperlukan, kerana masih ada simpanan tenaga dari lemak badan. Ini mempunyai maksud. Apabila anda tidak melewatkan pengambilan karbohidrat yang merupakan sumber tenaga utama, tubuh akan segera mengambil lemak ganti. Sebilangan orang berpendapat bahawa ini adalah perkara yang baik dan dapat mengurangkan simpanan lemak.

Namun, malangnya proses ini akan menghasilkan zat yang disebut keton. Bahan ini akan dihasilkan secara automatik oleh badan apabila badan tidak mendapat gula dari makanan. Apabila badan anda menghasilkan terlalu banyak keton, darah anda menjadi berasid dan kemudian ketoasidosis berlaku. Keadaan ini akan menyebabkan pelbagai gejala seperti:

  • Rasa dahaga sepanjang masa.
  • Keletihan.
  • Pening.
  • Kencing selalu.

Jadi, jangan elakkan makan nasi atau karbohidrat lain untuk sarapan pagi, kerana badan anda memerlukannya untuk menghasilkan tenaga.

Berapa banyak hidangan karbohidrat yang harus anda makan untuk sarapan pagi?

Pada orang yang sihat, jumlah keperluan karbohidrat dalam sehari adalah sekitar 45-60% daripada jumlah keperluan kalori. Sementara itu, untuk sarapan anda boleh mengambil 20% daripadanya. Oleh itu, katakan bahawa keperluan kalori harian anda adalah 2000 kalori, jadi anda memerlukan 900-1200 kalori dari karbohidrat. Atau bersamaan 225-300 gram karbohidrat.

Oleh itu, semasa sarapan, bahagian karbohidrat yang anda makan adalah 20% daripada 225-300 gram, iaitu 45-60 gram karbohidrat. Keperluan untuk karbohidrat setara dengan setengah hingga satu hidangan nasi, atau dua keping roti putih.

Jadi, jangan takut bertambah gemuk atau bertambah berat badan. jika memang anda makan nasi atau karbohidrat lain mengikut keperluan, berat badan anda akan stabil. Jangan lupa juga untuk makan karbohidrat jenis yang betul. Pilih karbohidrat kompleks seperti makanan ruji dan elakkan karbohidrat seperti gula yang tidak akan mengisi anda.