Kesihatan mental

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Mengalami Trauma?

Sebilangan besar orang mengalami trauma. Sama ada ia bertahan lama atau hanya berlangsung dalam waktu yang singkat, apa yang pasti trauma itu terpahat pada ingatan. Bahkan hingga membuat anda terbayang dengan ketakutan akibat trauma masa lalu. Ini tidak mudah, tetapi sebenarnya ada cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan trauma masa lalu yang mengganggu.

Trauma masa lalu sukar dihilangkan, mengapa?

Mengalami trauma masa lalu boleh membuat seseorang tertekan dan bahkan tertekan kerana mereka masih membayangkannya.

Sebilangan besar orang sukar untuk melepaskan diri dari trauma masa lalu kerana mereka tidak tahu bagaimana memulakannya. Atau walaupun mereka telah mengikuti terapi ini dan itu, tetapi sebilangan orang tidak mendapat sokongan penuh dari orang yang paling dekat dengan mereka.

Dua perkara ini menjadikan ikatan trauma masa lalu tidak pernah hilang. Walaupun pada mulanya anda teruja untuk bebas dari trauma yang lalu, tetapi kerana anda pernah mengalami salah satu perkara ini, anda tidak teruja untuk bebas dari trauma itu.

Apa yang membuat trauma masa lalu muncul kembali?

Semua pengalaman yang mempengaruhi hidup anda akan dikenang, termasuk trauma masa lalu. Sekiranya trauma masa lalu ini tidak dapat diatasi dengan baik, maka apabila trauma muncul, ia akan kembali menghantui anda.

Biasanya, pencetus trauma adalah ketika anda menghadapi keadaan yang serupa dengan kenangan buruk pada masa lalu. Oleh itu, apabila ia berlaku, anda akan merasa seperti anda akan kembali ke masa lalu dengan emosi dan situasi yang hampir sama.

Contohnya, anda pernah mengalami kecurangan oleh bekas pasangan. Apabila anda meminta bekas kekasih anda berpisah, anda mungkin tidak akan mengalami trauma pada masa itu.

Namun, ini hanya akan dapat dirasakan apabila anda memulakan kembali hubungan dengan seseorang yang baru. Anda mungkin cenderung lebih posesif atau takut ditipu sekali lagi. Inilah kesan trauma masa lalu yang ditipu.

Adakah mungkin untuk menghilangkan trauma masa lalu secara kekal?

Trauma pada masa lalu memang dapat dilupakan, walaupun hanya sebentar. Namun, ia benar-benar akan hilang jika anda berdamai dengan kenangan itu. Kecuali, anda mengalami masalah kesihatan tertentu yang menjadikan ingatannya terhapus secara kekal, seperti:

  • Alzheimer
  • Amnesia
  • Penyakit otak yang berkaitan dengan ingatan lain

Nah, masalah kesihatan ini dapat menghilangkan ingatan tertentu secara kekal. Namun, tidak mungkin anda akan melupakan sepenuhnya pengalaman yang memberi kesan mendalam kepada kehidupan anda.

Selain itu, tidak ada jangka waktu yang benar-benar dapat menjamin pelarian dari trauma. Contohnya, anda sudah lama mengalami trauma ini tidak menjamin ia akan sembuh pada usia tua. Itu sangat bergantung pada bagaimana anda menangani trauma.

Petua untuk menangani trauma masa lalu

Setiap orang mempunyai pendekatan masing-masing untuk menyelesaikan masalah. Setiap rawatan dan terapi dilakukan mulai dari usia, jantina, jenis trauma, dan keperibadian. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara umum yang perlu anda ketahui jika anda mengalami trauma.

1. Menyedari trauma

Pertama sekali, kenal pasti trauma anda. Cuba ingat lagi, mengapa kenangan ini boleh menyebabkan parut dalam hidup anda.

2. Pengakuan

Sudah tentu, mengakui bahawa anda pernah mengalami trauma pada masa lalu adalah salah satu kunci penting untuk memulihkan keadaan psikik anda.

Bagi sesetengah orang, membicarakan trauma adalah perkara yang tabu, jadi mereka memilih untuk menutupnya sehingga mereka tidak mengakuinya.

3. Cuba bersikap lebih terbuka

Adalah sangat penting anda bersikap terbuka terhadap masalah yang anda alami, terutamanya kepada ahli psikologi anda. Sekiranya anda memilih untuk menutup diri, sudah tentu mereka akan merasa sukar untuk membantu mencari jalan keluar untuk anda. Ingat, bercakap dengan seseorang berkesan untuk mengurangkan beban anda walaupun sedikit.

4. Maafkan

Mungkin kelihatan mudah. Walau bagaimanapun, pengampunan adalah bahagian penting untuk mengatasi trauma. Mengampuni tidak bermaksud melupakan. Mula memaafkan sebab-sebab yang membuat pengalaman anda begitu trauma. Pengalaman masa lalu adalah persediaan untuk masa depan anda.

5. Fokus pada diri sendiri dan di sekeliling anda

Sayangi diri anda dan orang di sekeliling anda. Mula mencari aktiviti yang produktif untuk anda. Selain baik untuk kesihatan dan perkembangan diri, aktiviti tertentu dapat membuat anda kurang mengingatkan akan trauma masa lalu.

Di samping itu, kembali ke persekitaran yang lebih positif dan bersosial dengan orang baru adalah perkara yang baik untuk mengembangkan diri.

6. Tenang

Mulailah belajar bagaimana menenangkan fikiran, seperti melalui meditasi. Perkara ini akan sangat berguna jika anda melihat semula pencetus trauma sebelumnya.

7. Mencari profesional atau pakar

Sekiranya trauma ini benar-benar mengganggu kehidupan anda, cubalah mencari profesional.

Selain mengganggu, persekitaran yang tidak menyokong juga dapat dijadikan alasan untuk mencari seseorang yang pakar dalam bidang ini.

8. Terapi dan ubat perubatan

Terapi setiap orang untuk menangani trauma adalah berbeza. Jenis terapi yang dijalankan bergantung pada pesakit. Contohnya, seperti apa keperibadiannya, sehingga tidak dapat diratakan. Nah, contoh terapi yang dilihat berdasarkan keperibadian adalah Cognitive Behavior Therapy atau CBT.

Di samping itu, semasa terapi mungkin ada orang yang memerlukan ubat psikoterapi untuk membantu proses pemulihan. Ini dapat dilakukan dengan menghubungi psikiatri yang berkenaan.

Pada dasarnya, orang yang mengalami trauma pada masa lalu tentu ingin dibebaskan dari ikatan kenangan buruk.

Namun, ada faktor-faktor tertentu yang menyukarkan mereka untuk melepaskannya. Oleh itu, jika anda atau orang terdekat anda mengalami ini, segera cari jalan penyelesaian agar keadaan ini tidak mengganggu kehidupan anda.