Kesihatan Pencernaan

Kenapa perut buncit ketika lapar? •

Pernahkah anda mendengar perut anda berkeroncong secara tiba-tiba? Kadang-kadang perut yang gemuruh ini dapat didengar di seluruh bilik yang tenang, misalnya di kelas atau di tempat kerja, sehingga sering memalukan anda. Bunyi perut sering dianggap sebagai tanda bahawa perut anda kosong dan anda lapar. Adakah benar? Apa sebenarnya bunyi perut yang lapar?

Bunyi perut adalah perkara biasa

Sebenarnya, gemuruh perut adalah perkara biasa yang berlaku pada semua orang, walaupun dalam keadaan tertentu perut gemuruh adalah gejala dan tanda penyakit. Tetapi perut yang lapar dan kemudian membuat bising adalah perkara biasa. Anda mungkin sering mendengar perut anda menggeram kerana tidak diisi dengan makanan. Tetapi sebenarnya suara ini masih dapat muncul walaupun perut dipenuhi dengan makanan.

Dalam bahasa perubatan, suara yang dihasilkan oleh perut disebut borborgimi atau biasanya dikenal oleh orang awam sebagai bunyi 'krucuk-krucuk' dari perut yang gemuruh. Sebenarnya, masih belum diketahui dengan pasti apa yang membuat perut mengeluarkan suara ketika menghampiri waktu makan atau ketika baunya sedap dari makanan. Borbogimi adalah perkataan Yunani yang bermaksud 'gemuruh'. Memang benar bahawa ketika perut anda kosong dan tidak ada makanan, suara yang dipancarkan adalah seperti suara gemuruh.

BACA JUGA: Kelaparan Palsu: Membezakan Kelaparan Sebenar dan Kelaparan Palsu

Apa yang menyebabkan perut berkeroncong?

Walaupun begitu, sebenarnya perut selalu mengeluarkan suara kerana ada pergerakan yang dilakukan oleh organ-organ di dalam perut. Ini boleh berlaku apabila terdapat atau tidak ada makanan di dalam perut. Suara yang dihasilkan oleh perut adalah hasil pergerakan organ pencernaan di dalam perut, seperti perut, usus kecil, dan usus besar. Pergerakan ini disebut peristalsis, yang merupakan gerakan sukarela yang secara langsung diatur oleh otak.

Pada dasarnya, saluran pencernaan (dari mulut ke dubur) adalah tiub yang kosong dari udara dan mempunyai dinding yang terdiri daripada otot licin. Apabila dinding aktif atau berfungsi, pergerakan peristaltik muncul. Gerakan peras ini bertujuan untuk mendorong makanan, cecair, dan gas masuk. Sama seperti bagaimana jantung dapat mengepam darah, pergerakan saluran pencernaan secara tidak sengaja ini juga disebabkan oleh adanya potensi elektrik (BER) yang dilakukan oleh sel untuk menyebabkan pengecutan. Irama yang dihasilkan adalah sekitar 3 kali seminit di perut dan 12 kali seminit di usus kecil. Sehingga suara perut yang anda dengar adalah suara dinding perut dan usus kecil berkontrak, cuba mencampurkan semua makanan, cecair, dan gas dan mendorongnya ke saluran seterusnya.

JUGA BACA: 10 Makanan Terbaik untuk Orang Lapar

Mengapa perut terdengar sangat kuat ketika lapar?

Sebenarnya, dua jam selepas saluran pencernaan mengosongkan semua makanan dari tempatnya, perut akan memberi isyarat kepada otak untuk mengeluarkan hormon sebagai tindak balas terhadap perut kosong. Kemudian otak bertindak balas terhadap isyarat ini dengan merangsang otot licin di saluran pencernaan dan memulakan peristalsis.

Dua perkara akan berlaku dari pergerakan tersebut: pertama, pengecutan akan membersihkan makanan yang mungkin tertinggal ketika pergerakan sebelumnya berlaku. Kedua, getaran pengosongan ini menyebabkan rasa lapar. Pengecutan otot akan muncul dan hilang setiap jam, sekurang-kurangnya 10 hingga 20 minit kontraksi otot berlaku dan hilang sekiranya anda makan sesuatu untuk mengisi perut anda semula.

Jadi, dapat disimpulkan bahawa memang perut selalu mengeluarkan bunyi 'krucuk-krucuk'. Tetapi suara gemuruh dapat didengar oleh anda kerana suara perut akan lebih terdengar jika tidak ada makanan di dalamnya yang dapat menenggelamkan suara dari suara yang dihasilkan.

Bagaimana untuk mengelakkan bunyi perut?

Salah satu petua yang dapat membuat perut anda tenang dan tidak lagi mengeluarkan suara, adalah dengan makan makanan kecil tetapi kerap, dan bukannya makan sebahagian besar tetapi boleh 'disapu' dan dibersihkan oleh saluran pencernaan sekaligus. Selain itu, mengurangkan makanan bergas dapat mengurangkan bunyi gemuruh dari perut anda.

JUGA BACA: 7 Sebab Anda Kelaparan Walaupun Anda Makan